Hangstoelen, een hele fijne woontrend. Alles wat je moet weten  afbeelding

Wat is er lekkerder dan je even terug trekken in je eigen huis? In bubble chairs en hangstoelen kun je bijna niet anders en kun je je eenvoudig ´opsluiten in´ je eigen cocon. Het is met recht een van de fijnste woontrends van het moment. En nog beter? In vrijwel elk interieur pas zo´n fijne hangende stoel.Je kunt eenvoudig schoonmaken onder de hangstoel, en je kunt ze kopen of natuurlijk zelf maken.


Verschil tussen een hangstoel en een bubble chair

Voordat we verdergaan, is het goed om eerst even het verschil tussen een hangstoel en een bubble chair duidelijk te hebben. Het principe is eigenlijk hetzelfde. Een gezellige éénpersoons ´stoel´ die aan het plafond (of andere constructie) hangt. Je kunt je er lekker in 'opsluiten' en even helemaal op gaan in je boek of juist intens genieten van een kop thee (of glas wijn, you choose).

Maar er zijn ook verschillen tussen een hangstoel en een bubble chair. Het belangrijkste verschil is voor veel mensen dat een hangstoel vaak nog open is. Terwijl een bubble chair echt een bubbel is, en helemaal dicht is. Hangstoelen komen uiteindelijk in vele varianten, je hebt ook een soort hangmat hangstoelen, die zijn van alleen stof en zijn heel licht. Andere mensen zeggen dat bubble chair gewoon de Engelse naam is voor hangstoel. Wij gaan daarom in dit artikel verder met de term hangstoel.

Een hangstoel kan in elke kamer

Een hangstoel kan in vrijwel elke kamer. In de keuken is het een lekkere plek om je even terug te trekken, maar ook voor kinderen of andere ´huisgenoten´ om lekker bij jou te loungen terwijl je staat te koken. Maar ook in een kinderkamer, veranda of woonkamer is een hangstoel geniaal. Zelfs in een kantoor misstaat een hangstoel niet, even uitrusten van je werk of brainstormen.

Het grootste voordeel? Je kunt makkelijk onder een hangstoel schoonmaken en het maakt je ruimte optisch een stuk groter.

Hoe hoog hang ik mijn hangstoel?

Hang je hangstoel zo op dat je er ook nog enigszins elegant uit kunt stappen. Voor de meeste mensen zal dat zijn op zo´n 40 tot 50 centimeter boven de vloer, vanaf het laagste punt gezien.De hangstoel rekt vaak nog iets uit en komt onder jouw gewicht nog iets lager te hangen als je eenmaal zit. Houd daar rekening mee.

Soms kan je de hangstoel niet op een ideale hoogte handen, omdat je plafond veel hoger of lager is, dan wat je nodig hebt. Als je plafond hoger is kun je werken met touwen of springveren.Of je kunt ook een standaard gebruiken.

Is je plafond lager? Gebruik dan een houten stok. De hangstoelen lopen vaak in een punt. Als je de stok gebruikt kun je twee uiteinden maken en daar de stoel aan ophangen. Ook hangstoelen die gemaakt zijn van alleen stof kun je aan twee punten bevestigen.

Hoe je je hangstoel het beste kunt bevestigen, zie je hier:

Standaard voor een hangstoel

Niet iedereen heeft zin, of kan, een hangstoel aan het plafond bevestigen. Er zijn gelukkig ook handige standaards op de markt. Buiten dat je dan niet aan de slag hoeft om je hangstoel op te hangen, kun je standaards ook verplaatsen. Super handig als het bijvoorbeeld lekker weer is en je wil liever buiten zitten. Of als je ´s winters juist dichterbij de open haard wil zijn.

Je kunt door de standaard van hangstoelen kiezen uit hout of metaal. Hout heeft ten opzichte van metaal het voordeel dat ze iets meer gewicht kunnen dragen. Metaal is daarentegen makkelijker te verplaatsen, omdat het een stuk minder weegt.

Verder is het goed om natuurlijk naar je interieur te kijken. Een houten standaard zal beter staan bij een landelijker of romantischer interieur, terwijl metaal waarschijnlijk beter gaat bij een industriële of moderne look.

Wat je ook kiest, let bij aanschaf op hoeveel gewicht de standaard kan dragen. Daarbij gaat het natuurlijk om jouw eigen gewicht, en die van de mensen waarmee je woont, maar ook het gewicht van de stoel zelf.

Hier lees je meer over de standaarden voor hangstoelen.

DIY hangstoel

Een hangstoel klinkt als een ingewikkeld DIY project, maar eigenlijk is het vrij makkelijk en zorgt het uiteraard voor een unieke hangstoel.

Je hebt in ieder geval nodig:

  • Houten stokken
  • Touw
  • Een sterke stof, zoals canvas. Laat schattige lichte stoffen voor een hangstoel voor wat ze zijn. Ben je echt verliefd op een stof geworden, maar is die niet sterk genoeg? Maak er dan een leuk kussen van voor in de hangstoel.
  • Stofschaar
  • Naaimachine met jeansnaald
  • En optioneel een marker

Hoe je precies te werk gaat lees je hier.

Of voor meer inspiratie en handleidingen klik je hier.


Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel
1 reacties in totaal
Door Martine, 3 jaar geleden
Zijn er ook manieren om een hangstoel aan een haak aan de muur te bevestigen? Bijvoorbeeld aan een muursteun voor bokszakken?

Laat commentaar achter