Elke keuze die je maakt heeft een impact op de wereld. Elke euro is een stembiljet en daarmee heb jij de mogelijkheid te stemmen voor een betere wereld. De keuze is aan jou waar jij je meubels koopt. Daarom proberen wij transparant te zijn over duurzaamheid en proberen we onze steen bij te dragen waar mogelijk.
Vanaf het begin van de Industriële Revolutie oefent de mens invloed uit op het klimaat. De gemiddelde temperatuur is inmiddels wereldwijd gestegen met ongeveer 0,8 graad Celsius. In Nederland is dit 1,5 graad. De zeespiegel is wereldwijd ongeveer twintig centimeter gestegen en de meeste gletsjers nemen sterk in omvang af. Een waarschijnlijk belangrijke veroorzaker voor de stijging van de aarde zijn waarschijnlijk broeikasgassen als CO2. Zo’n 12 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies (waaronder CO2) zijn afkomstig van ontbossing of de verslechterde staat van bossen.
Om iets terug te doen voor de aarde planten wij bomen, met het Furn.nl ‘1 meubel = 1 boom’ programma. Als je €100 uitgeeft bij een van onze partners planten we een boom met een deel van de fee die wij van deze partners ontvangen.
Bomen leggen CO2 vast, en bieden een hoop gunstige bijeffecten. Ze houden regenwater langer vast op het oppervlak, verhogen de biodiversiteit en geven omwonenden een inkomen. Marcel Wubbolts, ook wel evangelist van de groene chemie genoemd zegt: “De enige momenteel haalbare methode [voor het verlagen van de CO2 in de atmosfeer] is via groene gewassen. Die zetten via fotosynthese onder invloed van licht CO2 om in koolhydraten zoals glucose. Van die suikers kunnen wij groene grondstoffen maken voor materialen, brandstoffen of chemicaliën. En daarmee brengen we die CO2 in de kringloop van de circulaire economie. Wat is simpeler dan planten te gebruiken om die CO2 uit de lucht te vangen? Een andere manier om CO2 uit de lucht te vangen is er trouwens niet.”. Lees meer over: 1 meubel = 1 boom
Vind je het lastig om duurzame meubels te vinden? De selectie van de producten/meubels vergemakkelijken we met een duurzaamheidsfilter. Wij vergelijken hierbij op merken die een duidelijk, correct en respectvol beleid hebben op het gebied van mens en milieu. Deze criteria zijn op een aparte pagina te vinden.
Onze filterformule voor duurzame meubels is samengesteld uit de volgende factoren:
Het is belangrijk om erbij te zeggen dat we meer dan 100.000 meubels vergelijken. We noemen meubels duurzaam of in ieder geval duurzamer als ze voldoen aan bovenstaande criteria en zo getagged zijn door onze partners. We zijn daarbij altijd van de eerlijkheid van onze webshops/partners afhankelijk en het kan zijn dat iets verkeerd getagged is. Wees daarom altijd zelf ook kritisch wanneer je een product zoals een meubel bekijkt.
Uiteraard kun jij zelf ook je steentje bijdragen aan een groenere wereld. Lees de blog: ‘Maak je huis duurzamer met 9 tips en bespaar energie en kosten! (huis klaarmaken voor een gasloze keuken)’.
Wanneer een gebruiker een ‘superduurzaamfilter’ aanklikt komt er een pop-up met de boodschap: “Tof dat je Furn.nl gebruikt. Wij zijn een meubelzoekmachine die meubels vinden graag vergemakkelijkt. Wij vinden aandacht voor mens en milieu zeer belangrijk. Jouw aankoop kan een positieve of negatieve impact hebben. Vraag je dus altijd af: ‘heb ik het product/meubel echt nodig’? Zo niet, stel je aankoop nog even uit of zoek naar tweedehands meubelen op bijvoorbeeld secondfurn.nl”. Met secondfurn.nl zorgen we voor een circulair gebruik van meubels, door meubels een nieuw leven te geven. Zo ontdek je écht duurzame meubels. Heb je toch iets specifieks nodig wat je niet tweedehands kunt vinden? Shop dan op Furn.nl en zet het duurzaamheidsfilter aan.
Naast dat we helpen jou een geschikte keuze te maken, zijn we er zelf ook bewust van dat het verbeteren van de wereld voor mens en milieu bij jezelf begint. Dit doen wij zelf:
Niet alleen de productie van meubels kost energie, ook onze site in de lucht houden kost energie. Een Amerikaans onderzoek schat dat servers en datacenters verantwoordelijk zijn voor zo’n 1,8 procent van het Amerikaanse elektriciteitsverbruik. Met de groei van de economie en het internet is het te verwachten dat dat elektriciteitsverbruik t.b.v. internet zal groeien. Zelf hosten we bij TransIP. Hun datacentrum is zoals ze zelf zeggen 100% CO2-neutraal en is het meest energie-efficiënte datacentrum van Nederland. Middels zogenaamde zelfontwikkelde adiabatische koeling houden zij het datacentrum constant op een temperatuur van 22,5 graden Celsius. Ook schrijven we bij Furn.nl onze programmeercode naar onze kunnen zo efficiënt mogelijk zodat de server zo min mogelijk belast wordt.
Met geld van klanten kan een bank een hoop verschillende keuzes maken. Om inzicht te geven in wat een bank doet met jouw geld is Oxfam Nofib de eerlijke bankenwijzer gestart. Hieruit blijken grote banken zoals de ABN Amro, ING en Rabobank zeer slecht te scoren op het gebied van klimaatverandering en bosbouw. Maar ook op als thema’s als investeringen in wapens scoren deze banken slecht. Daarom hebben wij gekozen om zakelijk te bankieren bij de Triodos bank, zodat geld in eerlijkere doelen geïnvesteerd wordt. Triodos scoort hoog op de meeste criteria van de eerlijke bankenwijzer.
Hoe idealistisch we zelf ook zijn, niet altijd is het ‘groenste’ scenario mogelijk. Toch zijn er kleine dingetjes die je kunt doen om wel degelijk een verschil te maken: