Wel eens nagedacht over het vervangen van je stoelen voor een eettafelbank? afbeelding

De eethoek is vaak wel de gezelligste plek in het huis. Hier wordt samen gegeten, een borreltje gedronken, geknutseld door de kinderen en dit alles aan de eettafel en of de eettafelbank. Natuurlijk wil je dat jouw eettafelhoek er net zo gezellig uitziet als de zithoek in je huis. Helaas hebben veel huizen niet de ruimte voor eettafelbank en is deze zo ingericht dat het aantal stoelen rondom de eettafel precies overeenkomt met het aantal gezinsleden. Zonde! Heb jij wel eens nagedacht over het vervangen van je stoelen voor een eettafelbank? Een bank bij de tafel zorgt ervoor dat er makkelijk iemand kan aanschuiven zonder dat je overal stoelen vandaan moet toveren. Een eettafelbank creeert bovendien niet alleen ruimte door het vergroten van het aantal zitplaatsen, maar ook visueel gezien creëert het ruimte. De eettafelbank is dus ideaal als je een wat kleinere eethoek hebt en je handig moet omgaan met je ruimte. Een simpele eettafel bank, zonder arm- of rugleuning kan je makkelijk onder de eettafel schuiven. Natuurlijk zijn er meer eettafelbanken die wellicht voor meer comfort zorgen, gestoffeerd, met kussens en voldoende steun voor de rug.


Losse of vaste eettafelbank


Voordat je besluit de eetkamerstoelen in te ruimen voor een bank is het slim om te bedenken wat je wilt en wat goed in de kamer past. Als zeker is dat je jouw eettafel hoek voor een wat langere tijd niet zal veranderen, kun je kiezen voor een vaste eettafelbank. Dit kan bijvoorbeeld een simpele plank zijn die aan de muur wordt bevestigd. Het nadeel hiervan is dat je, eenmaal bevestigd, de plank (of bank) niet zo makkelijk kunt verplaatsen. Voordeel van zo'n vaste eettafelbank is dat het vaak wel minder ruimte in beslag neemt. Maar als ruimte het probleem is, zijn er meerdere opties en mogelijkheden. Zo kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om een eettafelbank op maat te (laten) maken. Een goed voorbeeld is een eettafelbank met opbergruimte onder het zitvlak, zoals hieronder op de afbeelding weergegeven (deze specifieke eettafelbank is van de webshop Home 24). Eettafelbanken met opbergruimte zijn vaak wat grotere eettafelbanken, dus moeten deze natuurlijk wel in jouw eethoek passen. Deze opbergruimte kun je bijvoorbeeld wel gebruiken voor de knutselspullen van de kinderen, of om je wijnvoorraad (of alcoholvrije wijn) in op te slaan. Een losse eettafelbank is juist makkelijker voor degenen die nog wel eens meubels willen verschuiven. Het is dus goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen voordat je besluit of het een losse of vaste bank voor bij de eettafel wordt.


Eettafelbank met opbergruimte
">Eettafelbank met opbergruimte

Gestoffeerde of houten eettafelbank

Materiaal en stof maakt een meubel tot wat het is. Het is daarom heel belangrijk om van te voren te besluiten met wat voor een doel je de eettafelstoelen inruilt voor een bank. indien je ruimte wil kweken in de eetruimte, zal het voor de hand liggen om te kiezen voor lichte materialen en/of stoffen. Indien je besluit voor een warme sfeer te gaan, liggen donkere houtsoorten of zware stoffen sneller voor de hand. Het kan allemaal mooi zijn, dus sta vooral stil bij het doel van de eettafelbank in de ruimte. Voor de natuurlijke look wordt vaak gekozen voor een houten eettafelbank, simpel, zonder leuning en zo min mogelijk bewerkt. Zo’n eettafelbank past perfect onder de eettafel en kan tevoorschijn worden gehaald als veel gasten over de vloer hebt. Dit is vooral handig voor de kleine eethoeken. Zo’n simpele eettafelbank kun je goed opleuken met kleedjes, kussentjes en plaids. Kijk hier voor een overzicht van verschillende kussens: van basic kleuren tot kleurige printjes. En voor de creatievelingen onder ons is het natuurlijk ook altijd een optie om zelf kussens te maken, haken of breien. Als je echter een meer comfortable eettafelbank wenst, dan kun je kiezen voor een gestoffeerde eettafelbank, zoals bijvoorbeeld hieronder weergegeven. Denk dan wel goed na of je de hoezen makkelijk kunt afhalen en wassen, zeker een belangrijk punt als er wel eens kinderen op je bank zitten.

Eettafelbank van BePureHome RodeoBank Patchwork Wing Adult van Home 24 Paarse eettafelbank van Home 24Tijden eettafelbank grijs

Stoelen en eettafelbank combineren

Als je een dynamische look voor je interieur zoekt is het leuk om verschillende soorten stoelen en een eettafelbank te combineren aan tafel. Je kunt gerust verschillende stijlen mixen en wees vooral niet bang om gebruik te maken van meerdere kleuren. Een simpele eettafelbank kun je, zoals hiervoor beschreven, makkelijk opleuken door kussens en kleedjes (ook wel plaids) te gebruiken. Een simpele eettafelbank kun je natuurlijk ook een felle, opvallende kleur geven, zo creëer je steeds weer een andere look voor je eettafel. Wil je liever een wat frissere of koele look voor je eethoek? Kies dan voor frisse blauw of groentinten in het interieur in de eetkamerhoek. Gaat je voorkeur toch uit naar een warme en gezellige sfeer aan je eettafel? Geef de eetbank dan een oranje of gele kleur. Er is overigens niks mis met meubels simpel en onbewerkt laten, keep it natural! Dit is een steeds vaker geziene look in het hele huis en past dus ook prima in de eetkamer. Daarentegen is het ook mogelijk om te kiezen voor een steigerhouten tafel en daarbij juist de combinatie te maken met een luxere eetbank van stof of leer.

Eettafelbank Buffelleder Brooklyn

Picknicken in de eethoek in huis

Waarom alleen maar picknicken in de zomer wanneer de zon schijnt? Je hebt zoveel tijd besteed aan het juist inrichten van de eethoek, dus nu is het ook mogelijk om in de winter of eerst te picnicken; namelijk in je eigen huis! En dan hoeft dat natuurlijk niet op een rood-wit geblokt kleedje of op zo's plastic camping picnicktafel. Het toevoegen van twee eettafelbanken aan de eettafel, een aan weerszijden, zorgt ervoor dat je tafel het speelse effect krijgt van een picknicktafel. Picknicken in huis geeft een gezellige sfeer en wordt vaak door kinderen erg leuk gevonden. Door het gebruik van de eettafelbank kunnen er bovendien makkelijk meerdere vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen aanschuiven voor een middagje knutselen. Zo wordt de eethoek een ware trekker voor de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen.

Houten eettafelbank Ohio

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden voor je eethoek, eettafel en eettafelbank, of je nou alle ruimte hebt of het moet doen met een klein hoekje. Mix and match!


Woontrends Wonen met kids Shop Furn
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter