Woontrends 2022 - de musthaves voor jouw interieur afbeelding

Benieuwd naar de woontrends 2022? Trends in het interieur zijn er nooit ineens zomaar. Interieurstijlen lopen vaak in elkaar over. Daarom kunnen we heel goed inschatten wat populair wordt in het interieur. En wat dus daarom dit jaar niet kan ontbreken in huis.

Wat zijn de trends van 2022? Welke kleuren kunnen echt niet ontbreken in je interieur? En welke materialen worden veelal gebruikt dit jaar? Laat je inspireren door de nieuwste interieurtrends voor in huis. Van woonkamer tot keuken. En van slaapkamer tot materialen op de muren. En natuurlijk staan we ook stil bij de woontrends waar we in 2022 echt afscheid van nemen.

Opgeruimd staat netjes

Het afgelopen jaar zijn we binnen veel meer gaan waarderen. De nieuwste woontrends draaien dus veelal om sfeer en comfort. Thuis is een plek om te kunnen ontspannen in de uren dat we niet aan het werk zijn.

Opgeruimd thuis, bewust kiezen voor woonaccessoires in het zicht

Door het vele thuis zijn, zijn we gaan inzien dat het goed is om alle ruimte zo goed mogelijk te benutten. En om ons niet te laten afleiden door troep in huis. Losse rommel bergen we op in mooie opbergmanden. En we kiezen bewust voor mooie woonaccessoires in het zicht.

Bewust kiezen voor woonaccessoires in 2022

Deze trend van opgeruimde kamers zien we ook in 2022 terug. In de woonkamer zijn planken niet helemaal volgestouwd, maar wordt er bewust gekozen voor een paar eyecatchers die in de ruimte aanwezig mogen zijn. Denk aan een paar boeken met marmeren boekensteunen.

Meer soortgelijke producten


Lamp als middelpunt

In 2022 zien we bovendien de lamp steeds vaker als woonaccessoire die in het middelpunt van de belangstelling staat. Kies voor een mooie wandlamp aan de muren. Of zet een tafellamp naast een andere mooie accessoire in huis.

Lamp als middelpunt

Woonaccessoires per seizoen

Het gebruik van woonaccessoires kun je afwisselen per seizoen. Bewaar een paar items opgeruimd in de kast en wissel deze een paar keer per jaar om. Zo blijf je afwissel en verrassen, zonder te veel afleiding en rommel in het zicht.

Functioneel gebruiken van de ruimte

Nu ons huis niet alleen een thuis is - maar ook dienstdoet als kantoor, restaurant en sportschool - is het goed om zo functioneel mogelijk gebruik te maken van de ruimte.

Kantoor met smaller bureau

Logeerkamer en kantoor

De logeerkamer kan bijvoorbeeld ook dienstdoen als kantoor. Vervang het logeerbed voor een slaapstoel. En kies voor een bureau dat wat smaller is of onderdeel is van een wandkast waarin je direct je kantoorspullen kunt opbergen.

Keuken is gezelligheid

De keuken is in 2022 weer echt een plek van samenkomen en gezelligheid. Lekker samen aan de bar hangen terwijl er wordt gekookt. En met de kinderen koekjes bakken op een regenachtige zondagmiddag.

In de keukentrends 2022 zien we ook dat opgeruimde weer terugkomen. Het bewust in het zicht zetten van enkele kookboeken. En glazen potten waarin alles netjes kan worden opgeborgen. Zo wordt gezelligheid en gemak gecombineerd met een strakke keuken.

Natuurlijke materialen in huis

Een andere interieurtrend dit jaar is het gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bamboe, rotan, kurk en hennep. Deze materialen kunnen terugkomen in elke kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rotan stoelen in de eetkamer. Of een wand van kurk in de hal of werkkamer.

Rotan stoel

Duurzaamheid in huis met natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn vaak duurzaam. En laat duurzaamheid nou net een trend zijn die we in 2022 terugzien in het interieur. Steeds vaker kopen we meubels tweedehands. Ook zien we dat er steeds meer bewust wordt omgegaan met het gebruik van grondstoffen in het interieur.

Hennep als duurzaam materiaal in huis

Hennep is een hele sterke vezel, tot wel tien keer sterker dan katoen. Ook groeit hennep enorm snel, ongeveer drie keer sneller dan katoen. Bovendien zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig om de plant te overleven.

Daardoor is een hennepvezel meubel duurzaam. Het gaat veel langer mee en kan bovendien gerecycled worden om gebruikt te worden als grondstof voor een ander product.

Trendkleuren 2022

Trendkleuren 2022

Het gebruik van natuurlijke materialen past heel goed bij de trendkleuren 2022. Warm rood, bruin en groen zijn kleuren die volledig aansluiten bij de natuur. Bovendien versterkt het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen elkaar.

Organische en ronde vormen

Ronde vormen in het interieur is echt een woontrend 2022. Daar waar de trends in het interieur van afgelopen jaren veel zwart en strakke lijnen bevatten, zien we dit jaar veel zachte en ronde vormen terug. Van een ronde spiegel, tot wandkast met afgeronde hoeken. En van cirkelvormige poef tot ronde eettafel met genoeg stoelen voor iedereen.

Ronde spiegels

Ronde en organische vormen voeren de boventoon in het interieur en kunnen terugkomen in elke kamer. Een ronde fotolijst aan de wand. En organisch gevormde lampen aan het plafond. Zal dit een opstapje zijn naar de wedergeboorte van het ronde bed?

Welke woontrends zien we niet terug in 2022?

1. Visgraat vloer vs. grafische tegels

De houten visgraatvloer zal voorlopig nog niet verdwijnen. Dat is logisch, een nieuwe vloer koop je gelukkig niet ieder jaar. Toch is er een trendontwikkeling gaande op vloerengebied. Met name de tegel is terug van weggeweest. Het liefst vierkant en gelegd in een grafische print.

In de voorspelling van de woontrends 2021 werd gesproken over het gebruik van futuristische materialen. Neon is iets wat we nog steeds zien in de interieurtrends van 2022. Maar afgelopen jaar zagen we ook veel producten van metallic, zilver en glas. Dit zijn materialen die we dit jaar niet heel veel in de winkels zullen aantreffen.

3. Thuiskantoor wordt minder belangrijk

Het thuiskantoor is in 2021 een vast onderdeel geworden van ons interieur. Toch zal de thuiskantoortrend in 2022 wat afnemen. We zullen weer wat vaker buitenshuis werken, waardoor het kantoor thuis niet meer het belangrijkste kamertje zal zijn.

Dit creëert de kans om de kantoorruimte aan te passen. En deze bijvoorbeeld ook te gebruiken voor de uitvoering van een nieuwe hobby.

Ronde stoelen

Woontrends 2022 op een rijtje

Samengevat, de interieurtrends in 2022 zijn opgeruimde ruimtes. Dit zien we terug in het bewust kiezen van accessoires, zoals de lamp als middelpunt en het aanpassen van woonaccessoires per seizoen. Ook zien we functioneel gebruik van de ruimte en het gebruik van natuurlijke materialen in huis als nieuwste woontrends. Duurzaamheid in huis speelt hierbij een steeds centralere rol. Verder zien we dit jaar de trendkleuren rood, bruin en groen en zien we veel organische en ronde vormen in huis. De visgraatvloer, futuristische trends en het thuiskantoor zijn dit jaar niet langer de belangrijkste woontrend 2022.

Nog meer inspiratie op doen voor woontrends 2022? Kijk verder op onze Pinterest pagina en pin al je favorieten. Of bekijk onze Instagram voor nog meer interieurtrends.


Woontrends Nieuws Online Meubel Marktmonitors Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter