Woontrends 2020: 8 x onweerstaanbare trends afbeelding

Dit zijn de woontrends van 2020! Stuk voor stuk heerlijke, bewuste en positieve trends die het volgen waard zijn. Hoewel trends veranderen en ontwikkelen, blijven sommige trends wat langer plakken dan andere. We zien de Scandinavische stijl terugkomen, en duurzaamheid en gebruik van natuurlijke materialen blijven hip (gelukkig maar).

Je hoeft niet heel je huis om te gooien, maar deze woontrends inspireren je vast en zeker om je woonkamer én je leven een positieve retouch te geven!

Woontrend 1: Duurzaam wonen

Duurzaam leven en wonen is voor steeds meer mensen belangrijk. Mensen zijn zich immers op grote schaal bewust aan het worden van de noodzaak hiervan. Ze kiezen ervoor om geen vlees meer te eten, te consuminderen en zuinig om te gaan met water en elektriciteit. Dit is ook te zien in de productie van meubels en het interieur. Er wordt gekozen voor gerecycled of duurzaam materiaal, energie-efficiënte apparaten en slimme inrichtingen.

Hier zijn wat ideeën voor een duurzaam interieur:

 • Koop meubels van milieuvriendelijk materiaal, zoals FSC (duurzaam bosbeheer) gekeurd hout.
 • Restyle een oud meubelstuk met een nieuwe laag verf of een compleet andere stof.
 • Shop duurzaam met de gratis app TreeClicks, die bomen plant wanneer jij shopt.
 • Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals witte wijnazijn.

Gerecyclede en tweedehands producten als woontrend

Tweedehands/vintage meubels zijn niet alleen hartstikke hip, maar ze zijn ook beter voor het milieu (minder productie van nieuwe spullen = minder uitstoot van CO2 = minder snelle opwarming van de aarde). Daarnaast zijn ze vaak goedkoper dan nieuwe meubels, wat je portemonnee ten goede komt!

Woontrend 2: Kleiner wonen

Er zijn twee ontwikkelingen die deze trend voort hebben gebracht. De eerste is dat mensen er bewust voor kiezen om kleiner te wonen. Denk aan de Tiny Houses beweging. Huurprijzen zijn absurd, met name in de Randstad, dus met een Tiny House of een klein appartement kun je een behoorlijk deel van je salaris besparen. Bovendien zijn kleine ruimtes zo opgewarmd, dus scheelt het ook enorm in stookkosten.


De tweede ontwikkeling is dat er steeds meer kleine appartementen worden gebouwd omdat de wereldbevolking én de bevolkingsdichtheid in de stad toeneemt. Er bevinden zich simpelweg te veel mensen in kleine gebieden. Hierdoor moeten we leren om effectief met ruimte om te gaan.

Heb jij al een klein huis? Dan zijn dit wat tips om optimaal gebruik te maken van je ruimte:

 • Kijk eerst wat je weg kunt doen. Minimaliseren en ‘ontspullen’ is de eerste stap naar meer ruimte en vrijheid. Maak hier een gewoonte van. Kijk om de maand wat je kunt doneren, recyclen of weggooien.
 • Verdeel een kamer in bepaalde zones, die elk verschillende doeleinden hebben. Een kook-zone en een woon-zone bijvoorbeeld, als je geen aparte keuken hebt.
 • Hang planken op de muur en maak gebruik van de verticale ruimte.
 • Berg zoveel mogelijk op, zodat je geen rommel hebt rondslingeren.

Woontrend 3: Natuurlijke kleuren

Een trend die zich voortzet in 2020: het gebruik van natuurlijke kleuren in het interieur. Dit valt samen met het verlangen bij veel mensen om ‘back to nature’ te gaan en de natuur letterlijk in huis te halen (denk aan planten in huis, botanische prints, etc.).


De kleur die hot is in 2020 heet Tranquil Dawn, een lichte grijstint met een hint van groen en blauw in de ondertoon. Dit combineert mooi met andere natuurlijke kleuren, zoals poederroze, okergeel, mosgroen en koele blauwtinten.

Goud, koper en mint zijn ook nog steeds hip en happening in 2020. Dit past prachtig bij natuurlijke kleuren, waarbij Tranquil Dawn als basis op de muur kan worden gebruikt.

Woontrend 4: Comfort and zachtheid

We zagen het al in 2019, maar comfort en luxe, zachte stoffen zijn ook kenmerkend voor 2020:

 • Textiel en beddengoed hebben zachte kleuren, comfortabele texturen en decoratieve details. Je kunt hierbij denken aan spreien in gewassen linnen, pluche kussens en dikke wollen dekens met decoratieve franjes.
 • Het gaat erom dat je huis uitnodigend is en warmte uitstraalt. Banken waar je heerlijk in kunt neerploffen, fluffy dekens, kussens van faux-bont en meubilair van natuurlijk materiaal doen het goed.

Woontrend 5: Wabi-Sabi

Uiteraard staat comfort centraal in de woontrends van 2020, maar dit betekent niet dat dit per se duur of luxueus hoeft te zijn. Sterker nog, de Japanse trend Wabi-Sabi (Wabi-Sabi, niet wasabi) inspireert menig designer om juist schoonheid en comfort te vinden in de imperfectie van dingen.


Wabi-Sabi materialen stralen karakter uit, zoals verbrand hout, rotan, jute en drifthout. Deze trend is gericht op authenticiteit en het accepteren van verandering en verval. Een mooi perspectief waar we in deze door social media gedomineerde maatschappij extra behoefte aan kunnen hebben.

Woontrend 6: Co-living & co-working

Net als de trend van kleiner wonen, ontstaat de trend van co-living omdat er steeds meer mensen de planeet bevolken. In 2030 zal dit zelfs gaan om 1,2 miljard extra mensen. Een co-living ruimte is dus helemaal niet zo gek. Bovendien bestrijdt het eenzaamheid, een fenomeen dat door een verslaving aan social media wordt versterkt.

We zien in 2020 al een toename in co-working plekken, maar gaan dit ook zien in co-living plekken. Co-living komt erop neer dat je een kleine ruimte huurt om individueel in te wonen, maar wel enorme gemeenschappelijke ruimtes deelt met een sportschool, restaurants, co-working en bioscoop, allemaal in één gebouw.

Woontrend 7: Smart living

Het speelt al een aantal jaar, maar ‘Smart Living’ zien we nog sterker als woontrend in 2020. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technologie om dagelijkse taken makkelijker en efficiënter te maken. Denk aan apparaten die je gewoontes en voorkeuren registreren en voorspellen, en die je met een app op je mobiel kunt bedienen:

 • Slimme thermostaten, die weten wanneer je thuis bent en op basis daarvan de temperatuur instellen.
 • Slimme koelkasten, die boodschappenlijstjes maken, meldingen over de houdbaarheid van producten geven en waarvan je zelfs op afstand de inhoud kunt zien.
 • Automatische kookplaten, die aangeven wanneer je eten klaar is. Zo verbrand je nooit meer je aardappels.

Woontrend 8: Rond, ronder, rondst

Vormen kunnen je gedrag en je gevoelens beïnvloeden. Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat voel je bij een vierkante stoel met scherpe hoeken, in vergelijking met een ronde stoel? Meubels hebben invloed op je leven. Je raakt makkelijker in een diep gesprek wanneer je met een vriend/in in een uitnodigende bank zit, dan wanneer de meubels kil aanvoelen.

Bij de woontrends van 2020 gaat het daarom vooral om ronde vormen. Cirkels zijn eigenlijk ontzettend mooi. Ze hebben geen begin of einde. Ze hebben de vorm van de aarde, de zon, de maan, het universum. Ronde vormen zijn vrouwelijk, uitnodigend en compleet. Ze zijn beweeglijk, kunnen rollen en geven een gevoel van creativiteit en vrijheid.


Hier is een tip voor het gebruik van ronde vormen in je woning:

 • Gebruik meerdere zachte, curvy lijnen in moderne woningen om scherpe randen en strakke lijnen te verzachten.
 • Kies voor een bank met een curvy design, een bar met afgeronde hoeken of een ronde eettafel. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om rondingen en ronde vormen te gebruiken!

Wat vind jij van deze woontrends voor 2020? Het volgen waard? Wij denken van wel! Heb je zelf tips? Laat het weten in de comments hieronder.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter