Duurzame Meubelmerken: 11 x Groen Interieur afbeelding

We vinden het steeds belangrijker om te kiezen voor duurzame producten en meubelmerken. En gelukkig maar, want onze planeet kan onze hulp wel gebruiken! De eerste stap bij het uitkiezen van een duurzaam meubelmerk is om te kijken wat voor materiaal er wordt gebruikt, hoe het wordt verkregen en of het ecologisch afbreekbaar is. Het kost best wat tijd om dat te onderzoeken, dus daarom hebben wij het voor je gedaan.

In dit artikel vind je 11 meubelmerken die qua duurzaamheid behoorlijk groen/goed bezig zijn.

Wat maakt een meubelmerk duurzaam?

De definitie van 'duurzaam' of ‘milieuvriendelijk’ is soms verwarrend omdat het lastig is te kwantificeren in hoeverre het ene productieproces of materiaal beter is voor de aarde dan het andere. Daarnaast weten we soms niet of een bedrijf dat beweert milieubewust te zijn, dat ook echt is of dat het gewoon een marketingtruc (‘green washing’) is.

Uiteraard is geen enkel productieproces 100% impactvrij, maar sommige bedrijven doen wel hun best om hun afval, CO2-uitstoot en giftige stoffen te minimaliseren. Of ze gebruiken bijvoorbeeld FSC-goedgekeurd (Forest Stewardship Council) hout.

Voor de volgende lijst van duurzame meubelmerken hebben we gekeken of ze milieuvriendelijke certificering hebben, hoe hun productieproces eruit ziet, wat voor materiaal ze gebruiken en of de meubels ecologisch of sociaal verantwoord zijn gemaakt.

EcoFurn

EcoFurn is een meubelfabrikant uit Scandinavië. Ze staan bekend om hun Scandinavische design meubels en traditioneel vakmanschap. Alle EcoFurn meubels bevatten FSC-gecertificeerd hout uit Scandinavië.

EcoFurn gebruikt meestal henneptouw voor de montage. De meubels zien er daardoor niet alleen natuurlijker uit, maar zijn ook flexibeler en duurzamer. Hennep is een makkelijk gewas en groeit twee keer zo snel als katoen. Het heeft minder pesticiden nodig want de plant heeft weinig last van insecten. Bovendien heeft hennep weinig water nodig.

Elk EcoFurn product is 100% recyclebaar. Tijdens de productie wordt ervoor gezorgd dat er geen milieubelastend afval wordt geproduceerd. Het opgehoopte houtafval wordt verwerkt tot pellets en briketten voor verwarming.

Klinkt top, niet? Probeer het zelf en kijk eens hoe je hun EcoChair vind zitten. Dit is een van hun bekendste meubels en is er in verschillende kleuren, waaronder rood, zwart, grijs, bruin en wit. Ook hebben ze bijzettafels en normale tafels.

Eco Republic

Eco Republic is een eco-lifestyle meubelmerk. Ze hebben een breed scala van milieuvriendelijke producten die met de hand zijn gemaakt. Hun producten zijn fairtrade, gerecycled, re-purposed en verantwoord geproduceerd. Zo maken ze onder andere tapijten en plaids van PET-textiel.

Ekomia


Ekomia is een super milieubewust meubelmerk gevestigd in Berlijn. Ze maken hun meubels van gecertificeerd hout afkomstig uit Duitsland of elders in Europa. Ook het vurenhout is duurzaam gewonnen en afkomstig uit Zweden.

De meubels van Ekomia worden gemaakt in Berlijn en zijn van massief hout met de laagst mogelijke hoeveelheid lijm. Voor hun producten gebruiken ze oplosmiddelvrije glazuren en oliën van 100% natuurlijke ingrediënten.

En als dat nog niet genoeg is, beperken ze hun CO2-uitstoot door het transport zo direct mogelijk te houden van de fabriek naar de consument. De CO2 die ze wel uitstoten, compenseren ze via Atmosfair. Ekomia gebruikt geen plastic verpakkingen.

Ferm Living

Ferm Living produceert duurzame meubels en accessoires zoals beddengoed dat voor 100% uit biologisch katoen bestaat. Een deel van hun producten hebben het GOTS-label (Global Organic Textile Standard), wat betekent dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

Meer soortgelijke producten


Vergelijk Ferm Living meubels

Geyersbach

Geyersbach is een klein meubelbedrijf gevestigd in Berlijn. Al hun producten zijn gemaakt van teruggewonnen hout. De collectie bestaat uit eettafels, banken, krukken, rekken en kasten die verkrijgbaar zijn in diverse laklagen.

Het afgedankte hout is voornamelijk afkomstig van lokale huizen en gebouwen in Berlijn en Brandenburg.

Grüne Erde

Grüne Erde, ofwel ‘Groene Aarde’, is een Oostenrijks bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van ecologische, duurzame en fairtrade meubels. Ze verkopen massief houten meubels uit duurzaam beheerde Europese bossen, geproduceerd in Oostenrijk en naburige EU-landen.

Grüne Erde gebruikt GOTS-gecertificeerd katoen in hun textielproducten, en natuurlijke en recyclebare materialen in hun woonaccessoires. Ook hebben ze een herbebossingsinitiatief dat is gericht op het herstel van 31 hectare regenwoud in de Braziliaanse regio van Mata Atlantica.

De fabrieken van Grüne Erde worden verwarmd met afvalhout dat CO2-neutraal wordt verbrand in een biomassa verwarmingssysteem.

Knoll

Knoll werd in 1938 in New York opgericht en is gespecialiseerd in iconische meubels voor thuis en op kantoor die zijn geïnspireerd door de Bauhaus-school.

Alle producten worden tijdens het ontwerp en de ontwikkeling onderworpen aan levenscyclusanalyses om de mogelijke gevolgen voor het milieu te meten. Knoll is ook lid van het Carbon Disclosure Project en ze hebben certificering van USGBC, LEED; FSC® SMaRT©; level®; ISO 14001 en OSHA.

Normann Copenhagen

Normann Copenhagen werkt volgens het ‘flat-packed’ principe. Dit betekent dat je de meubels zelf in elkaar moet zetten. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot bij het transport aangezien de meubels minder ruimte in nemen bij het transport, dus kan de transporteur meer producten vervoeren.

Denk niet gelijk dat Normann Copenhagen te vergelijken is met IKEA, want dat zijn ze niet. Normann Copenhagen ontwerpt kwalitatief hoogwaardig design meubels.

Ze gebruiken overgebleven hout dat anders zou worden weggegooid en al hun meubels zijn 100% recyclebaar. Ook zijn ze lid van Weee ((Waste from Electrical and Electronic Equipment) en werken ze hard om hun afval van het gehele productieproces zo klein mogelijk te houden.

Meer soortgelijke producten


Vergelijk Normann Copenhagen producten

Penatonic

Penatonic is een in Berlijn en Londen gevestigd bedrijf dat producten maakt van 100% gerecyclede en recyclebare materialen. Ze maken stoelen van plastic drinkflessen en gebruiken glaswerk van schermen van oude smartphones.

Penatonic maakt modulaire ontwerpen. Dit betekent dat ze geen lijm nodig hebben en dat je onderdelen kunt vervangen, mocht dat nodig zijn.

Elk onderdeel is gemaakt van één soort materiaal, zodat het oneindig kan worden gerecycled. Ook zijn de onderdelen genummerd, zodat ze gedurende hun hele levenscyclus kunnen worden gevolgd. Wanneer een meubel of een bepaald onderdeel niet meer bruikbaar is, kopen ze het terug.

PlanQ

PlanQ is een Nederlandse designstudio die meubels van natuurlijk materiaal met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk ontwerpt.

De meubels zijn stuk voor stuk design meubels en hartstikke hip. Wat denk je van een tafel gemaakt van een oude gymvloer uit 1985? Of een meubel gemaakt van Amsterdams riet of textielresten?

Woood

Nog iets om als Nederlander trots op te zijn: Woood. Woood verkoopt massief houten meubels van FSC-gecertificeerd hout en werkt ook volgens het ‘flat-packet’ principe, waardoor er minder CO2-uitstoot vrijkomt bij het transport. Wij schreven ook over verder tips om zo duurzaam mogelijk te leven.

Meer soortgelijke producten

Vergelijk Woood meubels

Wist je dat je ook binnenshuis energie kunt besparen door te kiezen voor energiezuinige huishoudelijke apparatuur? Lees er meer over.

Wil jij andere tips om duurzamer te leven? Lees dan de blog Kies Groener.

Missen er nog duurzame meubelmerken in dit rijtje? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: Jessica Scheper


Woontrends Duurzaamheid
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter