Botanische inrichting: 10 tips om je huis met planten te decoreren afbeelding

Vind je het lastig om te bedenken hoe je een mooie botanische inrichting creëert? Niet iedereen is een geboren interieur ontwerper. Maar maak je geen zorgen, met de tips en voorbeelden in dit artikel, tover je je huis zo om in je eigen paradijselijke jungle.

Mix & match voor een botanische inrichting naar jouw smaak

Je moet onthouden dat interieur design erg persoonlijk is, net als kunst. Wat iemand anders mooi vindt, vind jij misschien afzichtelijk. Het gaat erom dat je je woonomgeving op zo’n manier inricht, dat je je er prettig en comfortabel in voelt. En dat het functioneel is. Laat je inspireren, gebruik je eigen creativiteit en doe wat je leuk vindt.

De voordelen van een botanische inrichting

Planten zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van ons woongenot. Het is een van de makkelijkste manieren om sfeer in huis te brengen. Bovendien verlagen planten stress, bevorderen ze een diepere slaap en verbeteren ze de luchtkwaliteit in huis. Daarnaast ruiken ze ook nog eens lekker, wat weer een gunstig effect heeft op je gemoed.

Wist je dat planten zelfs helpen bij een sneller herstel als je ziek bent? Het is daarom niet gek dat een botanische inrichting de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.

1. Zet je planten op een verhoging

Een simpele manier om meer structuur in huis aan te brengen is om de planten onder elkaar te zetten. Hang een aantal planken op om je planten op te zetten, gebruik een tafeltje of bankje, of zet een klein karretje neer. Eigenlijk kun je het zo gek maken als je wilt.

2. Verschillende potten of dezelfde stijl?

Gekleurde bloembakken en bloempotten zijn een makkelijke oplossing als je een behoorlijk eentonige inrichting hebt en een beetje kleur aan huis wil toevoegen. Zet verschillende potten bij elkaar in een hoekje voor een speels effect.

Houd je juist van rust in huis? Kies dan voor bloemenpotten in dezelfde kleur of stijl.

3. Laat maar hangen

Een andere manier om een botanische inrichting te creëren is om hangplanten op te hangen. Heb je een ruimte in huis die leeg aanvoelt? Door planten op verschillende niveaus op te hangen, vul je op een leuke manier de leegte op.

Er zijn tal van verschillende ophangsystemen. Als je al een vrolijk interieur hebt, kies dan voor een neutrale kleur. Zo niet, dan zorgen felgekleurde ophangsystemen juist voor wat meer levendigheid.

Maak een creatieve combinatie van hangplanten en planten op verschillende niveaus. Zet kleine en grote potjes door elkaar, spijker wat planken tegen de muur en hang een aantal planten op. Super gezellig!

4. Groot, groter, grootst

Grote planten zijn perfect om een kamer te verlevendigen zonder dat je felle kleuren hoeft te gebruiken. Helemaal ideaal is het als je grote planten combineert met een tropische, minimalistische of Scandinavische look in huis.

Je moet oppassen dat het geen zooitje wordt of dat je woonkamer gekaapt wordt door een (te) grote bananenplant. Net zo belangrijk is de pot waar je de plant in zet. Kijk naar de kleuren in je kamer en kies daarbij een passende bloemenpot uit.

Kies voor bamboe of natuurlijk rotan als je een tropisch of urban jungle interieur hebt. En voor een betonnen of metalen pot als je kamer een Scandinavische look heeft.

5. Maar vergeet ook de kleintjes niet

Kleinere planten zijn wat makkelijker te managen en kun je in heel het huis zetten van de badkamer tot je slaapkamer. Breng leven in huis met een aantal vetplanten in terracotta of marmeren plantenbakken. Vetplanten hebben maar weinig zorg nodig en doen het goed in een droog klimaat, waardoor ze perfecte binnenplanten zijn.

Voor een badkamer die gegarandeerd likes op Instagram gaat scoren, zet je een Aloe Vera plant neer. Deze ‘plant van de onsterfelijkheid’ staat bekend om zijn helende kracht. Is je huid verbrand? Smeer er wat Aloe Vera op en je huid herstelt aanzienlijk sneller. Deze plant heeft niet veel water nodig en heeft vaak al genoeg aan de vochtigheid in de badkamer.

6. Lekker makkelijk: botanisch behang

Wat je ook al een tijd ziet in de trends voor een botanische inrichting, is behang met botanische prints. Denk aan tropische bladeren, bamboe of bloemen prints. Voor de mensen die echt geen groene vingers hebben: behang is uiteraard makkelijker te verzorgen dan een plant! En uitstekend te combineren met echte planten als je wel groene vingers hebt.

Botanisch behang staat goed in moderne en tropische interieurs. Je kunt het in de slaapkamer of de woonkamer gebruiken, zo lang de rest van de inrichting er maar bij past. Om je behang nog meer tot zijn recht te laten komen, leg je wat gele kussens neer op een neutrale, grijze bank. Combineer met een mooie houten vloer en je bent klaar.

7. Sierkussens en andere accessoires voor een botanische inrichting

Met een sierkussen of overgooi creëer je simpel en goedkoop een botanische inrichting. Leg een aantal tropische kussens op een neutrale, grijze of zwarte bank. Zo komen de groene kleuren van de kussens extra naar voren.

Transformeer je huis tot een warme jungle door een combinatie van grote en kleine planten in huis te zetten en op te hangen. Kies voor neutrale meubels en leg daar gezellige sierkussens met een botanische print op. Deze look werkt het best in lichte, luchtige kamers met grote ramen.

8. Traditioneel bij het raam

Een van de redenen waarom binnenplanten vaak doodgaan is dat ze niet genoeg licht krijgen. Daarom staan ze beter bij het raam in de buurt. Heb je geen raamkozijn? Hang dan een plankje op onder je raam en zet daar je collectie (kruiden)planten op. Perfect voor in de keuken!

9. Botanische kunst op de muur


Botanische kunst vind je in tal van verschillende stijlen. Heb je een modern interieur? Dan combineert dat goed met een minimalistische botanische afbeelding of dit prachtige glasschilderij van een gatenplant.

10. Plantenaanbidder? Geef ze een altaar!

Zet je geliefde plantjes op een altaar en geef ze de aandacht die ze verdienen. Wist je dat planten beter groeien als ze liefde en aandacht krijgen? Om wat extra Zen in huis te brengen, zet je wat boeddha beeldjes bij je planten. Heerlijk ontspannen in je eigen huis.

Zoek je nóg meer inspiratie voor een trendy inrichting? Bekijk dan ook de nieuwste woontrends voor 2019.


Woontrends Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter