Thuis duurzaam leven levert ongelooflijk veel voordelen op. De keuzes die je thuis maakt, zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je eigen gezondheid. Duurzaam leven gaat ook over vereenvoudigen. Je leven simpeler maken. En wie wil dat nou niet?! In dit artikel vind je 8 makkelijke tips die je direct kunt toepassen.
Waarom zou je duurzaam leven?
Je bent op dit artikel gekomen omdat je waarschijnlijk geïnteresseerd bent in een duurzame levensstijl. Misschien weet je al dat het goed is om te recyclen, het gebruik van plastic te reduceren, energie te besparen en je CO2-uitstoot te verminderen.
Maar wist je ook al dat de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,8 graad Celsius is gestegen, vergeleken met de temperatuur vóór de industriële revolutie? Als we onze CO2-uitstoot niet onder controle krijgen, zal de aarde alleen maar meer opwarmen. Dit heeft gigantische gevolgen voor het milieu, onze flora en fauna, en ons welzijn.
Hoe kun je duurzaam leven?
Duurzaam leven betekent niet dat je zonder comfort hoeft te leven. Het betekent dat je bewust omgaat met je spullen en met de energie die je gebruikt, en nadenkt over de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. Er zijn allerlei simpele en handige manieren om een duurzamer leven te leiden. Hier volgen er acht.
Duurzaam leven: 8 makkelijke tips voor thuis
1. Ga bewust om met nieuwe spullen & download TreeClicks
De grootste impact die we hebben op het milieu komt doordat we continu nieuwe spullen kopen. Je ziet misschien niet direct in waarom dit zo vervuilend is (behalve als je bedenkt dat het uiteindelijk als afval ergens eindigt). Maar dat komt omdat 92% van de impact van nieuwe spullen ‘verborgen’ is.
Deze verborgen impact is met name een gevolg van de productie en transport van die spullen. Denk aan de CO2-uitstoot van fabrieken in China die onze spullen produceren, water- en landgebruik, vervuiling, ontbossing en de impact die dat allemaal heeft op de biodiversiteit.
Een simpele manier om onze (verborgen) impact op het milieu te reduceren is door gewoon minder spullen te kopen. Door te ‘consuminderen’ of te minimaliseren, maak je je leven thuis al een stuk duurzamer.
En als je toch nieuwe spullen nodig hebt, gebruik dan de gratis plugin van TreeClicks. Dat is een plugin die bomen plant wanneer jij shopt. Er zijn meer dan 10.000 shops bij aangesloten, waaronder Bol.com, de Bijenkorf, MediaMarkt en Amazon.com. Het grootste deel van de commissie die TreeClicks krijgt van een shop wanneer jij iets koopt, wordt gebruikt om bomen te planten. Bomen slaan CO2 op, produceren zuurstof en hebben allerlei andere voordelen voor het milieu.
Wil je nog een stap verder gaan? Switch van van Google naar Search For Trees, een zoekmachine die bomen plant met 60% van hun advertentieinkomsten.
2. Kies voor duurzame kledingmerken
Wist je dat de kledingindustrie een heel vervuilende industrie is? De kledingindustrie leidt tot watervervuiling, giftige afvalstoffen, waterbesmetting en restafval. Als je van shoppen houdt, kies dan voor duurzame merken die rekening houden met het milieu. Koop kleding die gemaakt is van biologisch katoen of kleding die duurzaam is geproduceerd.
3. Duurzame meubels: geef een tweedehandsje een tweede kansje
Een andere manier om thuis je impact op het milieu te verkleinen is door te kiezen voor tweedehands meubels. Tweedehands meubels zijn meestal nog in perfecte staat en zijn bovendien goedkoper. Shop op secondfurn.nl voor vintage en tweedehands meubels.
Als je toch liever nieuwe meubels shopt of je tussen de tweedehands meubels niet kunt vinden wat je zoekt, shop dan bij furn.nl. Voor elk meubel dat je koopt, wordt er één boom geplant op een strategische locatie in India.
4. Bespaar energie in huis
Er zijn genoeg manieren om energie te besparen in huis. De allerbeste manier is natuurlijk om vóór de constructie van je huis na te denken over energiebesparing. Wanneer je je huis verbouwt, denk dan aan het materiaal dat wordt gebruikt, het ontwerp, natuurlijke ventilatie/verwarming, zonnepanelen, boilers, goede isolaties, groene stroom en het recyclen van afval.
Als je niet in de positie verkeert om op dat niveau keuzes te maken, kom je met deze ideeën ook ver:
- Doe apparaten en lichten uit die je niet gebruikt.
- Koop energiezuinige apparaten.
- Gebruik een programmeerbare thermostaat die de temperatuur verlaagt of verhoogt wanneer je niet thuis bent.
- Stel je thermostaat in de winter lager in dan normaal en doe een extra trui aan.
- Open de ramen in de zomer om het af te laten koelen in plaats van de airconditioning aan te zetten.
- Hang kleding op om te drogen in plaats van de droger te gebruiken.
- Gebruik een elektrische theeketel om water te koken in plaats van het gas.
5. Nieuwe telefoon of koelkast nodig? Go refurbished!
Heb je wel eens van refurbished gehoord? Dit zijn tweedehands elektrische apparaten, zoals smartphones, laptops en koelkasten die zijn ‘opgepoetst’, gerepareerd of teruggestuurd door de klant omdat de verpakking kapot was. De apparaten zijn soms nog zo goed als nieuw, maar veel goedkoper dan wanneer je ze nieuw moet aanschaffen.
6. Minder vlees, meer groenten
Na spullen heeft vlees de allergrootste verborgen impact op het milieu. De CO2-uitstoot door de vee-industrie is enorm. Koeien stoten per jaar tussen de 70 en 120 kg methaan uit, dat wel 23 keer zwaarder is dan CO2.
De vleesindustrie is zelfs nog schadelijker voor het milieu dan de autoindustrie en het verkeer. Als je veel vlees eet, probeer dan eens een alternatief, zoals seitan, paddenstoelen, aubergine, linzen of nep vlees.
7. Was je haar minder vaak: waterbesparend én beter voor je haar
Hoe lang sta jij onder de douche? 10 minuten? 15 minuten? Dat is zo’n 120 liter water die door het doucheputje stroomt. En dat terwijl je eigenlijk maar een paar minuten nodig hebt om je lichaam en je haar te wassen. Zet een timer voor 5 minuten voordat je de douche instapt. Of neem een waterbesparende douchekop. Die besparen tot 26 liter water per 7 minuten, wat neerkomt op zo’n 9.000 liter water per persoon per jaar.
Nog iets om over na te denken: hoe vaak was jij je haar? Wist je dat het beter is voor je hoofdhuid en je haar om het niet elke dag te wassen? Als je je haar 1 of 2 keer per week wast, scheelt dat een heleboel water en ziet je haar er ook nog eens gezonder uit. Je hoofdhuid is er na twee weken aan gewend, zodat je haar minder snel vet wordt.
8. Alternatieven voor melk en eieren
Vee neemt 83% van de landbouwgrond in beslag, maar levert slechts 18% van de calorieën. Het vermijden of verminderen van zuivel en eieren vermindert je impact op het milieu aanzienlijk. Daarnaast is het waarschijnlijk ook gezonder voor je, zeker wanneer je lactose-intolerant bent of een allergie hebt.
Enkele gezonde alternatieven voor koemelk zijn amandelmelk, kokosmelk of rijstemelk. En enkele vervangers voor eieren zijn appelmoes, bananenpuree, gemalen vlaszaad of chia zaad.
Als je besluit om te stoppen met het eten van alle dierlijke producten en veganistisch te eten, moet je wel de nodige supplementen nemen. Er zijn bepaalde mineralen en vitaminen (bijvoorbeeld vitamine B12) die alleen in dierlijke producten voorkomen, dus vervang die door supplementen.
Een beter milieu begint bij jezelf! Door te vereenvoudigen, bewustere keuzes te maken en gebruik te maken van alle handige tools die er vandaag de dag zijn, ben jij in ieder geval goed bezig.
Alle duurzaam leven & wonen tips op een rijtje
Dus nog één keer alle duurzaam leven tips op een rijtje:
- Koop zo min mogelijk spullen. Doe je dit toch? Doe het dan zo bewust mogelijk.
- Kies voor duurzame (kleding)merken
- Kies voor duurzame meubels en kies voor tweedehands en tweedekans
- Bespaar energie in huis
- Eet minder vlees, meer groenten
- Kies voor refurbished of tweedehands elektronica.
- Douche minder lang
- Eet minder zuivel en eieren
- Bonus: vervoer je zo duurzaam mogelijk. Reis met de trein of ov en kies je toch voor een auto, overweeg een deelauto.
Heb jij een andere tip die je wilt delen? Laat het weten in de comments!