Van A tot Z: deze vrolijke letterlampen en circusverlichting geven heel wat pret! afbeelding

Er is sinds enige tijd een nieuwe trend gaande in de wereld van verlichting. Na de koperlampen, DIY-wandlamp en lampen in de vorm van een silliconen object besteden we in deze blog aandacht aan verlichte letters, ook wel letterlampen genoemd.

Nieuwe trend gespot: de DIY letterlamp

Eigenlijk is de letterlamp niet nieuw, je kunt hem eerder vintage noemen. De circuslampen hebben gekke vormen als dennenbomen, sterren en cactussen.

Eigenlijk is de letterlamp trend niet nieuw. De letterlamp is namelijk terug van weggeweest en is dus vintage te noemen! Vroeger waren zulke letterlampen beter bekend als ‘marquee lights’ en werden vooral gebruikt in de wereld van showbizz en theater. Vandaar dat dit soort lampen ook wel circusverlichting genoemd wordt. Er zit wel een klein verschil tussen de letterlamp en circusverlichting: daar waar letterlampen de vorm van een letter hebben, heeft een circuslamp meestal de vorm van een object. Voorbeelden hiervan zijn een lamp in de vorm van een verlichte wolk, pijl of ster.

Letterlamp van A

Tot Z


Letterlamp Z kopen

Klus je eigen verlichte letter in elkaar

“Leuk zo’n lamp, maar dat kan ik toch ook zelf wel maken?” hoor ik je al denken. Als we de volgende Engels geschreven blog moeten geloven is het inderdaad niet heel erg moeilijk om zelf een verlichte letterlamp te maken. Stap voor stap wordt hier volledig uitgelegd hoe zo’n lamp te maken valt. Ook volgend filmpje op Youtube doet ons binnen nog geen drie minuten geloven dat we heel makkelijk zelf verlichte letters in elkaar kunnen knutselen:


Toch raden wij je aan om niet zelf direct alle klusmaterialen uit de schuur te verzamelen. Een van de grote voordelen van een letterlamp is namelijk niet alleen dat het een heel gezellige en sfeervolle woonaccessoire is, maar ook dat letterlampen over het algemeen best betaalbaar zijn. Een lamp in de vorm van een A, B, G, & of P zijn bij Hema namelijk maar €5,- per stuk. En het blijft niet bij die paar letters: het hele alfabet is verkrijgbaar. Het zelf in elkaar klussen van een verlichte letter zal dus waarschijnlijk meer kosten dan er eentje kant en klaar aanschaffen (en dan hebben we het nog niet eens over de frustratie en troep dat het oplevert).

Personaliseer de letterlamp naar eigen smaak

Van een kleurtje verven tot volplakken met glitters of van inkleuren met stiften tot beplakken met (washi)tape, bijna niets is te gek

De letterlampen zijn van zichzelf al heel leuk. Maar het wordt nog leuker zodra elke letter een eigen metamorfose ondergaat. Zo kunnen de klussers onder ons toch nog een beetje hun handen uit de mouwen steken. Elke verlichte letter is namelijk gemaakt van karton en wordt in de kleur wit geleverd. Dit is een fijne basis om alle creativiteit op los te laten. Van een kleurtje verven tot volplakken met glitters of van inkleuren met stiften tot beplakken met (washi)tape, bijna niets is te gek. Zo kun je ervoor kiezen om iedere letter precies hetzelfde te maken, maar afwisselen met materialen en kleuren is natuurlijk ook erg leuk. Een extra vrolijk effect kan worden gegenereerd door de standaard witte lampjes te vervangen voor gekleurde lampjes die verkrijgbaar zijn in een combinatie van de kleuren rood, roze, blauw, paars en oranje. Indien het een te groot circus wordt wanneer alle lampjes vervangen worden voor gekleurde lampjes is het natuurlijk ook mogelijk om te kiezen om alleen het &-teken gekleurd licht te laten schijnen.

Gekleurde Lampjes van de Hema
Gekleurde Lampjes van de Hema

Verlicht elke kamer met een eigen marquee light

Vroeger werden op veel kamers oer-Hollandse bordjes van gips of emaillen gehangen waarop met sierlijke letters geschreven stond om welke kamer het ging. Zo was er geen onduidelijkheid wat de deur naar de badkamer of de slaapkamer was. De tijd van die sierlijke bordjes is ondertussen grotendeels voorbij. Maar om toch geen onduidelijkheid te krijgen over welke slaapkamer van wie is, is het natuurlijk hartstikke leuk om bij binnenkomst door middel van een verlichte letter direct te zien van wie de kamer is. Om de hoek van de slaapkamer van Lisa staat dan direct een verlichte letter L. En in de slaapkamer van Sam staat natuurlijke een mooie verlichte letter S te shinen. Dit kan natuurlijk in veel meer kamers gebruikt worden dan alleen in de slaapkamers. Verlichte letters en verlichte objecten staan namelijk leuk in elke kamer.

Van A tot Z – zing het hele alfabet

Enthousiast geworden van bovenstaande omschrijving, maar zie je nog niet helemaal voor je waar een verlichte letter lamp in jouw huis goed zal staan? Wellicht dat een van de volgende toepassingen een lichtje doen branden:

  • Vervang enkele boekensteunen in de boekenkast voor een verlichte letter. Dit kan natuurlijk door te beginnen bij de A en te eindigen bij de Z, maar de boeken afgewisseld met af en toe een verlichte letter tussendoor kan ook erg leuk staan;
  • Geen zin in een kerstboom en de bijbehorende uitvallende naalden dit jaar? De circusverlichting is er ook in de vorm van een dennenboom. Uiteraard al voorzien van verlichting, dus dat scheelt ook weer wat frustratie met het uit elkaar knopen van de kerstverlichting;
  • Wat is je lievelingseten? Kies de letters van dat gerecht uit en verlicht de keuken met uw favoriete gerecht! Zo komt het licht niet meer uit het peertje aan het plafond, maar van een verlichte ‘hutspot’ of ‘roti’ die op tafel of op een plank staat;
  • Ook een aanrader: het verlichte woord koffie in de (bij)keuken. Wanneer je ’s morgens op staat en geniet van een eerste kopje koffie onder genot van hetzelfde woord dat je tegemoet straalt kan de dag al bijna niet meer stuk;
  • Geef je binnenkort een feestje of staat er een bruiloft gepland? Heet de gasten bij ontvangst welkom met gekleurde letters (die natuurlijk de eerste letter(s) zijn van de gastheer en/of gastvrouw);
  • Om heimwee naar de zomer tegen te gaan kun je natuurlijk ook gewoon de letters van de woorden ‘strand’, ‘ zon’ of ‘zomer’ kopen en deze een prominente plek in huis geven. Zo straalt de zomer elke dag in huis!
Dennenboom kerstverlichting
Kerstverlichting in de vorm van een dennenboom
cactus verlichting marquee lightCactus verlichting met kleine lampjes

Geef een letter cadeau met de feestdagen!

Concluderend kunnen we zeggen dat de letterlamp niet kan ontbreken in huis. Doe het daarom eens heel anders dit jaar en geef geen chocoladeletter, maar een verlichte letter cadeau tijdens pakjesavond. Naast dat een letterlamp veel langer mee gaat dan een chocoladeletter, is het natuurlijk ook veel gezonder. Plus, dan heb je direct een goede reden om in 2017 af te spreken met diegene die de letterlamp cadeau krijgt. De verlichte letter moet namelijk nog wel versierd en gepersonaliseerd worden tijdens een gezellige knutselmiddag. Combineer daarom de licht letters en/of circusverlichting alvast met wat verf, glitter, tape of andere versiersels en het ideale cadeau is compleet. Dit cadeau is stiekem voor zowel kinderen als voor volwassenen geschikt. Bekijk de letters.

Specificatie van de letterlampen en circusverlichting

De besproken letterlampen en circusverlichting zijn allen online verkrijgbaar via Hema. De volgende specificaties gaan dan ook specifiek over deze licht letters:

  • Afmeting: 20 x 20 x 5 cm
  • Materiaal: karton
  • Werken op 2x 1.5V AA batterijen (niet inbegrepen)

Hopelijk is er door dit blog een gekleurd lichtje gaan branden, hebben we de circuslampen aan het licht kunnen brengen, komt er deze winter ook in jouw huis licht in de duisternis en hebben wij je geholpen om het licht te doen zien! Bekijk alle letterlampen en circusverlichting hier.


Kerst Shop Furn DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter