DIY: wandlamp of toch kant en klaar? afbeelding

Niet langer kun je alleen bij de Zweedse winkelgigant met blauw-geel logo terecht voor verlichting die je zelf nog in elkaar moet zetten. Anno 2015 is DIY helemaal hip & happening. DIY staat voor Do-It-Yourself, oftewel: doe het lekker zelf maar! Je koopt allerlei verschillende onderdelen en zet de lamp zelf in elkaar. In deze blog wordt uitgebreid uitgelegd hoe je een volledig gepersonaliseerde wandlamp zelf kunt maken voor nog geen €50,-. De materialen die gebruikt worden om deze plankdrager wandlamp in elkaar te zetten zijn gekocht bij de webshop van Flinders. Voordeel van deze lampen webshop is dat je ieder onderdeel zelf kunt kiezen. Daar waar andere webshops prachtige kant-en-klaar wandlampen aanleveren, kun je hier de wandlamp dus volledig personaliseren en aanpassen aan je eigen smaak. Ben je toch niet zo handig en kies je toch liever voor een wandlamp die je niet zelf hoeft te maken? Dan geven we op het einde van deze blogpost onze favoriete opties voor kant-en-klare snoerwandlampen


">

Hoe te beginnen? Volg het keuze-stappenplan

Het is handig om van te voren te bedenken wat voor een wandlamp je ongeveer wilt. Er is online namelijk zoveel lamp keuze dat het steeds moeilijker wordt om de perfecte wandlamp te vinden. Wil je een lamp in de keuken die net dat beetje extra licht geeft? Of ben je op zoek naar een vervanging voor het peertje in de studeerkamer? Wij kiezen voor een sfeermaker voor in de woonkamer en stellen deze samen aan de hand van de volgende stappen.


Keuze stap 1: kies het snoer

Aangezien het witte plastic snoer voor veel mensen een grote ergernis is bij doorsnee lampen, start onze samenstelling van de lamp bij het kiezen van een snoer. Er is keuze uit onder andere een effen snoer, patroon snoer of gekruld snoer. De keuze valt op het oranje strijkijzersnoer, omdat de kleur oranje volgens de kleurenpsychologie wordt geassocieerd met plezier, warmte en vriendschap. Dit maakt natuurlijk de perfecte sfeermaker voor het donkere hoekje in de woonkamer. Het is erg handig dat je de hoeveelheid snoer per meter kunt bepalen. Het oranje strijkijzersnoer kost €4,80 per meter. Wij kiezen voor 4 meter snoer, wat meer dan genoeg is. Je kunt natuurlijk van te voren het beste even meten hoeveel lampsnoer je precies nodig hebt, maar gemiddeld hebben lampen een snoerlengte van een tot twee meter.

Keuze stap 2: Fitting en fitting huls

Naast de gloeilamp zelf, is de fitting ook een grote eyecatcher van de wandlamp. Je kunt ervoor kiezen om een standaard witte fitting te bestellen en hierbij de keuze te maken voor een gekleurde fitting huls. In eerste instantie hebben wij de Fitting E27 wit plus Siliconen fitting huls E27 Oranje besteld, maar houd er tijdens het bestellen rekening mee dat de siliconen huls erg fel gekleurd is. Daarom is er uiteindelijk besloten om de fitting plus siliconen huls te retourneren en de Fitting E27 metaal met buitendraad van €4,20 te bestellen. Belangrijk bij deze keuze is dus om te beseffen of je gaat voor een gekleurd snoer of voor een gekleurde fitting of fitting huls, want anders kan het met elkaar vloeken. Het retourneren verliep overigens prima. Helaas is terugsturen bij Snoerboer niet gratis, maar het aankoopbedrag stond weer redelijk snel op onze rekening.

De globelamp alvast om de <a title=stoel gehangen, ziet er eigenlijk best cool uit!" width="33%" style="float: right; margin: 0px 0px 10px 10px;">


Keuze stap 3: Stekker en schakelaar

Een stekker moet je uiteraard altijd bestellen, maar daarnaast hebben wij ook voor een schakelaar gekozen. De ‘gewone’ platte stekker zwart kost €1,95 en voor de bijpassende zwarte snoerschakelaar betaal je €2,25.

Keuze stap 4: De lamp zelf. Voor welke peer ga jij?

En dan een van de moeilijkste keuzes.. ga je voor een felle, grote, kleine, donkere, gekleurde of lichte peerlamp? En kies je voor een spaarlamp, LED-lamp of toch een ouderwetse gloeilamp? Er is genoeg lampen-keuze. Wij hadden al voor ogen wat we wilden, en het is de gouden Paulman LED globelamp kooldraad geworden. De lamp heeft een doorsnede van 125 millimeter, wat vrij groot is en kost €23,95. Voordeel van deze lamp is dat het LED is en maar 4 Watt verbruikt. Toch geeft de lamp meer dan genoeg licht. Het enige verschil wat je merkt is een lagere energierekening. LED lampen verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie dan de ouderwetse gloeilampen. Er kan dus over deze lamp met recht worden gezegd: wat een toffe peer!

En dan.. Do-it-Yourself!

Na dat alle keuze stappen zijn doorlopen, heb je alle onderdelen geselecteerd en is het wachten op de levering. Onze bestelling was binnen 2 dagen binnen, dus het in elkaar zetten van de wandlamp kan snel beginnen.

Voordat je echt begint met het in elkaar zetten van de lamp: controleer of de stroom eraf is indien je de lamp tussendoor wilt testen. Pas na het in elkaar zetten kwamen wij erachter dat er een handleiding op de website staat. Ook zijn er enkele Youtube-filmpjes gemaakt die hulp bieden tijdens het in elkaar zetten van je eigen (wand)lamp. Mocht je er dus niet volledig uitkomen, dan kun je daar ook altijd terecht voor wat extra hulp. Bedenk van te voren bij jezelf ook of je handig genoeg bent om de wandlamp zelf in elkaar te zetten of dat je de hulp van een kennis, partner of deskundige moet inschakelen. Hoe leuk een DIY-wandlamp ook is, je moet natuurlijk wel altijd bedenken dat het om een lamp gaat die op elektriciteit werkt. Denk dus aan je eigen veiligheid! Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor het in elkaar zetten van je eigen wandlamp, maar om een zo goed mogelijk en veilig resultaat te garanderen verwijzen we graag door naar handleiding en Youtube-filmpjes. Ook is onderstaande illustratie erg handig om te gebruiken als handleiding tijdens het monteren van je eigen snoerlamp.

/uploads/media/handleiding-snoerlamp568161aa7e06f.jpg


DIY stap 1: Voorbereiding is 90%

Haal alle onderdelen uit de doos en leg alles op volgorde van montage. Leg daarbij ook een schaar, plakband, snoerstripper en spanningzoeker klaar.

DIY stap 2: Strippen maar!

STROOM ERAF: Een eerste belangrijkste stap is het strippen van het snoer. Dit is een geduldig taakje, dus neem je tijd en ga er rustig bij zitten.

Het strippen van het snoer. Haal altijd de stroom eraf!

DIY stap 3: de fitting en fitting huls

Pak de fitting erbij en draai deze rustig open totdat je twee delen hebt. Trek het snoer door de fitting en monteer de gestripte koperdraadjes in de fitting.

DIY stap 3: schakelaar en stekker

Zonder stekker kun je niet zo veel met de wandlamp. Monteer voorzichtig de schakelaar en stekker aan de lamp.

DIY stap 4: plankdrager en snoer

Wij hebben ervoor gekozen om de lamp op te hangen middels een plankdrager. Een plankdrager-wandlamp zie je steeds vaker en staat erg leuk. Je kunt bij de meeste woonwinkels of doe-het-zelf zaken een plankdrager los kopen. Wanneer je echt handig bent knutsel je de plankdrager natuurlijk ook helemaal zelf.

DIY stap 5: draai de lamp erin en shinen maar!

Zodra alles hangt ontbreekt er nog maar een ding: de lamp zelf! Draai de peer erin, steek de stekker in het stopcontact en bekijk van een afstand je eigen gecreëerde resultaat!

Het eindresultaat van een middagje klussen, de plankdrager wandlamp!

Conclusie: de DIY-wandlamp is gaaf!

Alleen wanneer moet je hier echt niet aan beginnen?

  • Indien je echt niet om kunt gaan met snoeren;
  • Wanneer je geen geduld hebt;
  • Indien je houdt van een strakke design lamp;
  • Wanneer je gaat voor volledig gemak;
  • indien het je niet uitmaakt wanneer de lamp niet volledig gepersonaliseerd is.

Wanneer je dus zeker wel de gepersonaliseerde plankdrager wandlamp moet gaan maken:

  • Indien 'handig' je tweede naam is;
  • Wanneer je zin hebt om op een zondagse middag een paar uur te knutselen;
  • Indien je een leeg hoekje wilt opvullen;
  • Wanneer je een volledig gepersonaliseerde lamp wilt met gekleurd snoer!

Opties voor kant-en-klare snoerwandlampen

Maakt bovenstaand jou niet enthousiast? Gelukkig zijn er ook kant-en-klare snoerwandlampen die net zo mooi, of zelfs nog net iets mooier zijn. Natuurlijk kun je deze niet helemaal personaliseren, maar sommige wandlampen zijn zo mooi dat ze altijd en direct in de smaak vallen. Van bijna iedere lamp kun je een plankdrager lamp maken door het snoer om en door de plankdrager te draaien. Soms is dat uiteraard niet eens nodig en zijn de wandlampen direct an te sluiten. Onze favoriete snoerlampen en wandlampen vind je hieronder.

Diverse snoer wandlampen

1. Hanglamp Bulb Deluxe
2. Led lichtsnoer
3. Hanglamp Futura

Diverse snoer wandlampen deel 2

4. House Doctor wandlamp "Pipe" staal (niet meer leverbaar)
5. House doctor wandlamp "Molecular" (niet meer leverbaar)
6. Bloomingville wandlamp koper

Je kunt ook een kant een klare E27 Muuto hanglamp met 4 meter snoer in jouw favoriete kleur kopen:


Dankzij je eigen gemaakte plakdrager wandlamp of een kant-en-klare wand- of touwlamp van hierboven kom je de donkere dagen in januari en februari vast en zeker door!


Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter