We gaan niet goed genoeg om met onze natuur en dit is duidelijk zichtbaar. De opwarming van de oceanen zorgt voor de sterfte van koraalriffen over heel de wereld, het klimaat verandert en diersoorten sterven uit. Het zijn dingen waar je in je dagelijks leven misschien niet continu mee wordt geconfronteerd, maar het is wel belangrijk dat we nadenken over hoe we duurzamer kunnen leven voor het behoud van de aarde; voor onszelf en voor de volgende generaties. Er zijn veel dingen die hier aan gedaan worden vanuit de politiek en door bedrijven, maar ook als consument kun je een steentje bijdragen, onder meer door het aanschaffen van energiezuinige huishoudelijke apparaten.
Zo berekent Milieucentraal: Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 130 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 250 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 120 kWh per jaar.
De effecten van ons energieverbruik
Er zijn steeds meer mensen op deze aarde en wij mensen zijn in bepaalde opzichten zeer uitzonderlijk in verhouding tot andere levende wezens. Onze kracht om alles te verbeteren, te optimaliseren en de technologische en industriële ontwikkelingen die we door deze eigenschappen hebben bewerkstelligd zijn fenomenaal. De andere kant hiervan is echter wel dat wij onze aarde en de natuur uitputten, het ecosysteem verstoren en de samenstelling van de atmosfeer op een negatieve wijze beïnvloeden.
De afgelopen jaren is hier meer en meer aandacht voor en er is een groeiende groep die duurzamer leeft. Concepten als duurzaamheid en energiezuinig leven zijn in de meeste huishoudens steeds meer aan de orde. Dit is gelukkig terug te zien in de keuzes die mensen maken.
Hoe jij zelf een verschil kunt maken
Zoals met vele dingen gaat het spreekwoord ‘Alle kleine beetjes helpen’ ook op wanneer het gaat om duurzaamheid. Sommige veranderingen zijn moeilijker te implementeren dan andere, maar elke bewuste keuze die je maakt is een stap in de goede richting. We snappen dat je niet van de een op de andere dag compleet duurzaam leeft en je dak vol hebt liggen met zonnepanelen, maar er zijn ook kleinere aanpassingen die je kunt maken, zoals bijvoorbeeld je afval scheiden, bewuster boodschappen doen of het aanschaffen van energiezuinige huishoudelijke apparatuur.
Vorig jaar heeft Samsung een nieuwe slimme, energiezuinige lijn van wasmachines en koelvriescombinaties gelanceerd die door ‘artificial intelligence’ zijn aangedreven. De winst die hiermee gerealiseerd wordt is zeer noemenswaardig. Zo zorgen de wasmachines van deze serie er bijvoorbeeld voor dat de was tot wel twee keer zo snel klaar is, terwijl het totale energieverbruik met een vijfde afneemt.
Geld besparen dankzij energiezuinige huishoudelijke apparaten
Het energiezuinig maken van je huis heeft niet alleen een positief effect op onze aarde, de dieren, het milieu, - kort gezegd het hele ecologische systeem - het is ook economisch gezien veruit de meest interessant optie. Een investering in energiezuinige keuzes, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, de isolatie van je woning of energiezuinige huishoudelijke apparatuur leveren op de lange termijn grote besparingen op.
We hebben net al een voorbeeld gegeven van de besparing die je kunt realiseren met de wasmachines uit de nieuwe serie van Samsung, maar bijvoorbeeld ook de slimme koelvriescombinaties van Samsung leveren een groot energievoordeel en zijn daarmee veel milieuvriendelijker zonder dat ze inleveren op gebruiksgemak, prestaties of design.
Gebruik je apparaten bewust
Hoe energiezuinig je huishoudelijke apparaat ook is, de meest bepalende factor voor het energieverbruik is hoe je het apparaat gebruikt. Probeer je wasmachine niet aan te zetten wanneer deze halfvol is en was op een lage temperatuur. Laat de koelkastdeur niet onnodig openstaan en onderhoud je apparaten goed, zodat ze niet onnodig meer energie verbruiken. Is er iets kapot? Kijk eerst of je het apparaat kunt laten repareren, voordat je een nieuwe aanschaft. Het is echter wel zo dat bij oude wasmachines of koelvriescombinaties vervangen soms de beste optie is, ook al kun je het apparaat laten maken. Oudere huishoudelijke apparaten zijn soms enorme energieslurpers, dus ook wanneer ze het nog steeds goed lijken te doen is vervangen soms toch beter. Ga je het apparaat weg doen? Breng het dan naar de milieustraat. Veel huishoudelijke apparaten kunnen weer gerecycled worden.
Waar op te letten bij het kopen van energiezuinige huishoudelijke apparatuur
Er zijn verschillende aspecten die bepalen hoe duurzaam een product is en waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuw apparaat. In de eerste plaats kun je kijken naar apparaten met een laag energie verbruik. Dit wordt aangegeven door middel van labels en keurmerken, dit maakt het makkelijk om apparaten onderling te vergelijken. Vanaf maart 2021 krijgen vier productgroepen een nieuw energielabel. Dit geldt voor wasmachines, koelvriescombinaties, vaatwassers en beeldschermen. Het nieuwe energielabel loopt van A tot en met G en vervangt de oude inschaling die liep van A+++ tot en met D. De productgroepen worden opnieuw ingeschaald, omdat de oude schaal geen goed beeld meer gaf van hoe energiezuinig de apparatuur was. Voor wasdrogers geldt voorlopig nog wel de oude inschaling.
Je kunt gebruik maken van vergelijkingssites en de eigenschappen van de producten, de prijs en de duurzaamheid tegen elkaar afwegen. Andere aspecten waar je rekening mee kunt houden is de levensduur van een apparaat en hoe duurzaam het productieproces is. Bepaalde functionaliteiten van de apparaten kunnen ook bijdragen aan de energiezuinigheid van het apparaat. Door handig gebruik te maken van technologie zorgen de nieuwe koelvriescombinaties van Samsung er voor dat je voedsel tot tweemaal langer vers blijft. Kies bij andere huishoudelijke apparaten bij voorkeur ook voor een apparaat wat volledig uit kan en niet in standby functie blijft staan. Hiermee blijft het stroom vragen.
Bekijk energiezuinige apparatuur van Samsung >>
Deze blogpost is gesponsord door Samsung