Vijgenboom: al jaren een groene trend voor binnen en buiten afbeelding

De vijgenboom zien we al jaren terug in de interieurbladen. Deze prachtige sterke boom geeft dan ook een heel rustig, maar toch geweldig sfeertje in huis. En dat past weer fantastisch bij de trends van 2018 en is een goede manier om van je huis een urban jungle te maken. En hoewel de vijgenboom enorm groot kan worden, kan de boom ook klein blijven als je af en toe snoeit. Bovendien past de vijgenboom in strakke moderne interieurs, maar ook in een landelijke inrichting of een bohemien stijl. Dat maakt de vijg geschikt voor vrijwel elk huis. De verzorging is eenvoudig en na een paar jaar kun je zelfs de eerste vijgen verwachten!

Hoe verzorg ik mijn vijgenboom?

De verzorging van een vijgenboom voor binnen is eigenlijk vrij simpel. Dat komt met name doordat deze boom van nature al vrij sterk is. Met een beetje meststoffen is de boom al snel blij, en snoeien hoeft eigenlijk maar eens in de twee jaar. Gaat het echt om de vorm? Dan is het aan te raden om de vijgenboom in het voorjaar te snoeien. Ook binnenshuis kan een vijgenboom vijgen geven. Om de aanmaak van vruchten te stimuleren snoei je het beste tijdens de zomer

Een vijgenboom houdt niet van ´natte voeten´, dat betekent dat de boom het niet prettig vindt als de wortels te lang te nat zijn. Maar de vijgenboom heeft wel regelmatig water nodig, zeker als ‘ ie een paar uur per dag in de zon staat. Ietsjes uitdrogen is echter ook geen probleem, dus je hoeft niet meteen de buurvrouw in de schakelen als je een weekendje weg wilt.

Kan een vijgenboom zowel binnen als buiten?

Een vijgenboom kan eigenlijk overal goed groeien. Als je de boom klein wilt houden is het verstandig de vijg in een kleine plantenbak te zetten en eens in de zoveel tijd te snoeien. De vijg kan flink groeien, dus hoe kleiner je de plant wil houden, hoe kleinere pot je moet gebruiken. Gek genoeg gaat de boom dan ook meer vijgen geven, daarover later meer. Buiten kan de vijgenboom onder optimale omstandigheden wel vier meter hoog worden met een flink bladerdek. Hoe je een vijgenboom voor buiten het beste kunt onderhouden lees je hier. Let wel even op, een vijgenboom kan niet goed tegen strenge vorst. Dek de boom daarom op tijd af als er vorst verwacht wordt, of als de boom in een pot staat, kun je de pot inpakken.

Krijg ik ook vijgen van mijn boom?

Na ongeveer twee jaar (vanaf baby plantje) gaat de vijgenboom ook vijgen geven. Deze oogst je het beste als ze bruin, dik en zacht zijn. Als je heel veel vijgen hebt geoogst, kun je ze zelfs invriezen. Let op dat je de vijgen oogst zodra ze rijp zijn, want de vogels en insecten weten de weg naar de vijgenboom ook zeker te vinden!

Als er (strenge) vorst op komst is en je ziet nog groene vijgen hangen, kun je die ook vast plukken. De kans dat ze de kou overleven is minimaal, wellicht dat ze op de fruitschaal nog genoeg doorrijpen.

Let op met vijgenbomen en huisdieren!

Huiddieren kun je beter uit de buurt houden van vijgenbomen, de bladeren zijn giftig en tasten met name de nieren en slijmvliezen aan.


Woontrends Decoratietips Planten
Reageer op dit artikel
2 reacties in totaal
Door Margot , 3 jaar geleden
Ik was net het zelfde aan het denken. Ik heb een tabaksplant gehad en idd het is wel zeker. Vraag me eigenlijk af waarom geen foto van vijgenboom?
Door Ils, 3 jaar geleden
Ik vermoed dat de planten op de foto's tabaksplanten zijn ipv vijgenbomen....

Laat commentaar achter