10 Woontrends 2018: kleur en interieur  afbeelding

De dagen worden korter, en met uitzondering van een enkele zomerse dag, heeft de herfst duidelijk een intreden gedaan. Het einde van het jaar nadert. En dat betekent ook weer nieuwe woontrends voor volgend jaar, het jaar 2018. 2018 borduurt qua woontrends hier en daar een beetje door op 2017, maar ook geheel nieuwe trends doen een intrede. Zo is fluweel een belangrijke stof in het interieur, gaat de natuurlijke, groene trend door, waarbij rotan bijvoorbeeld weer graag gezien wordt, en zien we op het gebied van kleuren ook in 2018 weer heel nieuwe dingen. Geometrische prints zetten door, net als metallic, maar holografisch is een relatief nieuwe trend.

Woontrend 1: 2018 wordt het jaar van 'color blocking'

Color blocking is een trend waarbij je twee kleuren naast elkaar zet. Bijvoorbeeld een muur waarbij de onderste helft geel is, en de bovenste helft roze. Goed, daar moet je natuurlijk zin in hebben. Gelukkig kun je ook kiezen om 'sur ton' te color blocken. Bijvoorbeeld een lichtblauwe muur en een donkerblauwe bank.

Omdat op het gebied van kleuren echt vrijwel alles kan in 2018, knalgroen, prinses roze, geel, het mag allemaal. Maar ook wat rustigere tinten zoals lavendel, een grijs/blauw zijn populair.

Gaat het je te ver om een hele muur in een kleur te schilderen? Je kunt er ook voor kiezen om een gaaf gekleurd schilderij op te hangen, of je gordijnen bijvoorbeeld te vervangen voor een kleur die contrasteert met de kleur van de bank.

Wil je experimenteren met de woontrend color blocking? Dan is je badkamer daarvoor een goede plek. Koop een knapkleur handdoeken en kijk hoe het bevalt. Vind je het niets? Dan hoef je er niet de hele dag naar te kijken. Ben je wel fan? Dan trek je de trend eenvoudig door naar de woonkamer. Begin met accessoires of pak het grootser aan met een nieuwe kleur (of twee!) op de muur.

Woontrend 2: Brown is the new black

Hierboven stipten we al even aan dat er op het gebied van kleur in 2018 eigenlijk alles kan. Maar een opvallende trend is dat bruin steeds populairder wordt en zelfs zwart vervangt. Ga dus eerder voor een bruine bank dan een zwarte. Dit is een gevolg van dat we de natuur steeds meer in huis willen halen.

Wit blijft een basiskleur, aangevuld met bruin en accenten in speelse kleuren (zowel knal als pastel) die we hierboven al even aanstipten. Zwart, en dan met name hoogglans, kan nog wel steeds heel goed voor accessoire.

Woontrend 3: Groen blijft, ook in 2018

Groen blijft. Zo simpel is het, ook in 2018 kun je niet om deze woontrend heen. We hebben het dan vooral over planten en andere natuurlijke materialen zoals rieten en rotan meubels. Natuurlijk zie je al veel groen en dergelijke materialen in moderne interieurs. Maar daar kan nog wel een schepje bovenop. Haal de natuur echt in huis. Botanische printen als decoratie, houten meubels, en prints op servies (of borden in de vorm van bladeren). Je leest hier meer over de groene trend.

Woontrend 4: Holografische accessoires

Dit is echt een heel nieuwe trend die we in 2018 veel gaan tegen komen: holografisch. Het is misschien even wennen, maar als het er eenmaal staat geeft al een klein beetje holografisch een hele interessante aanblik aan een volledig interieur. Je hoeft ook niet alles holografisch te doen, deze woontrend voor 2018 kan ook juist heel goed in de details. Zet een holografisch vaasje in de woonkamer, of gebruik voor een feestje eens holografisch bestek.

Glitter, metallic of 'unicorn glow', het mag echt allemaal. Pak je het liever wat subtieler aan? Kies dan voor een kussentje met een subtiel glimmend draad, of een klein vaasje.

Dit is wel een trend waar je echt van moet houden en zoals altijd… past het echt niet bij je? Dan zijn er ook genoeg andere woontrends voor 2018 die misschien beter bij je passen.

Woontrend 5: Diep in de zee!

Hoe leuk is deze trend? Haal de zee in huis, en dan specifiek naar je badkamer. Deze 'zeemeermin tegeltjes' zijn zo ontzettend cool! Je kunt kiezen voor zwart, maar zeegroen past een stuk beter bij de kleurentrend voor 2018. Het tegeltje laat zich ook perfect combineren met planten, natuurlijke materialen en zelfs met holografische accessoires. Ook voor color blocking is de badkamer een ideale plek. Zo maak je van je badkamer een oase van rust, met bijna een spa-achtige ervaring, terwijl het toch ook hip en modern blijft.

Ben je niet zo heel erg van het zeegroen? Of wil je liever een lichtere kleur? Ze komen ook in het wit/ natuurtinten.

Woontrend 6: Haal de tropen in huis

Al jaren zien we overal flamingo's, die later ook gevolgd werden door ananassen. En hoewel de hang naar het exotische blijft, wordt het iets abstracter, door bijvoorbeeld prints en het gebruik van felle kleuren, en veel franjes.

Een trend waar je vrolijk van wordt! Maar zorg wel dat er eenheid blijft. Kies voor één of twee felle hoofdkleuren en trek die goed door. Kies duurzame franjes die gemaakt zijn van goed materiaal en combineer met andere trends. Wat ontzettend leuk is aan deze trend is dat het in vrijwel elke kamer van het huis gezellig is. De slaapkamer, woonkamer of keuken: Van een beetje kleur wordt je in elke kamer blij.

Woontrend 7: Back to the eighties

Retro mag, kan en moet zelfs misschien wel een klein beetje, maar keken we de afgelopen jaren vooral naar de jaren vijftig en zestig, gaat onze neus in 2018 richting de jaren 80. Okergeel en oranje, gecombineerd met bruin speelden in die periode een grote rol. Grafische prints speelden ook een belangrijke rol (daarover later meer). En weet je nog hoe wel bij de kleuren besproken dat zwart zeker nog kan als accessoire? Dat zie je in deze woontrend zeker terug. Gebruik een zwarte glanzende vaas of lamp en het klopt helemaal.

Net zoals veel woontrends, kun je ook deze trend slechts gedeeltelijk toepassen, of mixen met andere trends. Het okergeel en oranje kan bijvoorbeeld perfect voor gordijnen en leent zich heel goed voor color blocking met lichtere of donkere tinten uit hetzelfde kleurenpalet.

Woontrend 8: Natuurlijke materialen

Ook in 2018 gebruiken we veel natuurlijke materialen. Marmer is daarvan het belangrijkste voorbeeld, wat ook al langer een woontrend is. Marmer is breed inzetbaar, bijvoorbeeld in de badkamer of als aanrechtblad, en het kan zelfs als muur. Is dat je iets te veel? Of past het niet binnen je budget? Ook marmeren accessoires zoals een klok of kastje passen helemaal binnen deze woontrend.

Qua meubels zien we veel donker teakhout of eiken. Deze natuurlijk materialen kunnen jaren meegaan. Let erop dat je wel duurzaam hout koopt, als je voor houten meubels gaat. Een FSC label is daarbij erg belangrijk!

Woontrend 9: Comfort en functioneel, in 2018 ook heel hip!

Een huis is volgens de laatste woontrend ook echt een thuis! Heerlijk veel rijk textiel zoals geknoopte dekens, breiwerk. Kortom, echt lekker gezellig. Kruip lekker onder een deken op de koude dagen, zak weg in dikke kussens, kopje thee erbij en droom weg.

Tegelijkertijd is de trend om een woning ook functioneel te houden, zeker met het oog op steeds meer thuis werken. Niet iedereen heeft ruimte voor een kantoor, daarom is het belangrijk om bij de inrichting de keukentafel ook zo in te richten dat er thuis gewerkt kan worden.

Woontrend 10: Geometrische vormen

In 2017 zagen we het al en het zet door in 2018: geometrische prints en vormen. Een echte blikvanger in huis! En eigenlijk heel makkelijk te gebruiken. Met een vloerkleed of dekbed met geometrische prints, maak je al echt een verschil. Wil je wat groter uitpakken? Dan kan een geometrisch behang natuurlijk ook!


Woontrends Kleur Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter