Raambekleding: 10 tips voor een licht en beschut huis  afbeelding

Wat hang je voor de ramen? Het eerste waar veel mensen bij raambekleding aan denken is een gordijn. Maar wat voor gordijn? Lamellen, rolgordijnen, jaloezieën, gordijnen van stof? Wat dacht je van iets een tikje creatiever, zoals ingelijste bladeren voor je ramen, hangplanten of shutters van bamboe?

Van een donkere kamer overdag wordt niemand happy. Gelukkig zijn er eindeloos veel soorten raambekleding om uit te kiezen die je kamer zowel licht als privacy schenken. Want ook al is het heerlijk om ’s avonds over straat te wandelen en bij mensen naar binnen te kijken, toch wil je zelf misschien een beetje meer privacy.

We zetten een aantal creatieve en effectieve soorten raambekleding voor je op een rij.

1. Kies voor kleurrijke raambekleding

Gordijnen hoeven niet donker te zijn. Sterker nog, kies voor kleur! Kijk wat er bij je interieur past en ga voor een kleur dat één geheel vormt met de rest van je kamer. Kleur maakt je vrolijk en creëert een speelse uitstraling in huis.

Neem bijvoorbeeld mintgroene raambekleding en laat dan mintgroene accenten terugkomen in je interieur, zoals een mintgroen kleedje op de bank, een vaas of sierkussens.

Wil je het nog wat bonter maken en past de bohemian look helemaal bij jou? Dan heb je eigenlijk vrij spel bij het kiezen van raambekleding, als het maar kleurrijk is. Denk aan gekleurd kant of prachtige gehaakte stoffen.

2. Of ga voor een rustige, moderne uitstraling

Houd je liever van wat meer rust in huis? Of is je interieur al vrij kleurrijk? Ga dan voor raambekleding in aardetinten, zoals beige, nude of honing. Deze kleuren hebben een moderne uitstraling en zijn uitstekend te combineren met allerlei soorten interieurs.

Denk aan witte houten shutters, rolgordijnen of jaloezieën. Bij deze houten shutters waan je je zo in een stijlvol café in Parijs. Dit past ook goed bij een landelijk interieur.

3. Combineer semi-transparant met donkere gordijnen

Als je overdag van veel licht houdt, maar het ‘s avonds donker wilt hebben, dan is een combinatie van semi-transparante rolgordijnen en donkere gordijnen ideaal. Perfect voor in de slaapkamer.

Het klassieke rolgordijn is nog steeds een populaire optie. Voor een betaalbare prijs creëer je meer privacy in huis, zonder dat het direct te donker wordt. Kies dan wel voor een rolgordijn in een lichte kleur.

4. Natuurlijke materialen: bamboe, jute, linnen

Raambekleding gemaakt van organische materialen, zoals linnen, bamboe, jute, katoen en ongebleekt hout, zijn erg populair. Bij veel van dit soort materialen komt er nog steeds licht doorheen, terwijl het ook een zekere mate van privacy biedt. Het natuurlijke ontwerp werkt in alle soorten interieurs.


Ook zijn duurzame "performance fabrics" ondertussen mainstream geworden en worden veel gebruikt in het interieur. Consumenten eisen steeds meer de volgende eigenschappen van raambekleding:

  • Allergie-resistente stoffen met anti-microbiële en schimmelwerende eigenschappen.
  • Vlek- en schimmelbestendige stoffen voor mensen met allergieën.
  • Ecologisch veilige, niet-toxische textielkleurstoffen.
  • Energiezuinige raambekleding die warmte- en kou-afstotend is.

Let dus goed op wat voor materiaal je kiest. Ben je allergisch voor huismijt? Dan zijn (rol)gordijnen van stof geen goed idee, maar kun je beter voor bamboe of hout gaan dat je goed kunt afnemen.

5. Minimalistisch tuintje als raambekleding

Planten houden van licht, dus zet ze lekker voor het raam. Een ideale en natuurlijke oplossing om zowel meer privacy te hebben en genoeg licht door te laten. Perfect voor in de keuken en de woonkamer.

Je kunt grote planten en bloemen voor je raam in een pot of vaas zetten, ze ophangen of op speciaal op maat gemaakte plankjes voor je raam neerzetten. Kies wel voor planten die van veel zonlicht houden, zoals vetplanten, cactussen, birds of paradise, of palmen.

6. Creatieve, kunstzinnige raambekleding

Laat de zon op een creatieve manier naar binnen schijnen, zonder dat het te warm wordt in de zomer. Dit doe je door raambekleding op te hangen met uitgesneden figuren, patroontjes of zelfs hele kunstwerken.

Deze witte raambekleding met uitgesneden figuren zorgt voor een frisse en speelse uitstraling.

Ook kun je voor een bohemian look een raamsluier ophangen, wat een prachtig effect geeft wanneer het zonlicht door het raam valt.


Wil je toch iets meer bedekking? Kijk dan eens naar onderstaande creatieve oplossing. Ontworpen door designers uit Oekraïne, laten deze unieke gordijnen overdag een spectaculair kunstwerk zien!


7. Plissé Shades en Roman Shades

Plissé Shades en Roman Shades worden op maat gesneden en hebben een strak uiterlijk. Ze komen in zachte stoffen, levendige kleuren en verschillende patronen en ontwerpen. Met hun Top-Down/Bottom-Up functie kun je bepalen welk deel van het raam je wilt bedekken. Handig!


Wil je nog meer comfort? Tegenwoordig kun je ze ook bedienen met een afstandsbediening of zelfs je smartphone.

8. Laat je ramen groter lijken

Heb je kleine ramen? Hang dan Roman Shades en gordijnen naar keuze 20 of 30 cm hoger dan je raam op. Zo lijkt het alsof je eigenlijk veel grotere ramen hebt. Een slimme en goedkope truc die in menig interieur wordt toegepast.

9. Plakfolie op je raam

Als je niet heel je raam wilt bedekken en je zoekt een snelle, goedkope en makkelijke oplossing, overweeg dan plakfolie. Plakfolie breng je aan de binnenkant van je raam aan.

Er is een groot aanbod aan verschillende ontwerpen: wat dacht je van kant?

10. Ingelijste bladeren en takken in huis

Hoe creatief: ingelijste bladeren om je raam te bedekken of een echte tak om je gordijn aan op te hangen. Zo breng je de natuur écht in huis!

Je kunt het heel minimalistisch houden of juist gaan voor een bonte verzameling van natuurlijke accessoires. Dit past uiteraard goed bij een urban jungle of bohemian interieur.

Welk soort raambekleding spreekt jou het meest aan?

Auteur: Jessica Scheper

(Featured Image: Steinar Engeland op Unsplash)

Bekijk ook de volgende raambekleding producten:

Zoek meer raambekleding producten

Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter