8 kleine badkamer ideeën om een ruimte optimaal te benutten afbeelding

Heb je een kleine badkamer? Dan ben je niet de enige! Veel mensen kunnen alleen maar dromen van een grote badkamer. We wonen nu eenmaal dicht op elkaar (vooral in de Randstad), dus hebben de meesten van ons kleine badkamers. Maar dat betekent niet dat we geen luxe in huis mogen hebben! Er zijn tal van slimme zelfmaakideeën om een kleine badkamer om te toveren in een koninklijke spa.

Een kleine badkamer hoeft absoluut niet rommelig of krap te zijn. Als je een paar trucjes toepast, wat mooie accessoires neerzet en de juiste badkamermeubels uitzoekt, dan kun je zelfs van een douche een benijdenswaardige kamer maken. En wat fijn is, is dat je minder schoon hoeft te maken in een kleine ruimte! Met de kleine badkamer ideeën in dit artikel creëer je in een handomdraai je eigen droombadkamer. Of je nou een merk douche van Grohe gebruikt of huismerk producten.

1. Houd het functioneel in een kleine badkamer

De simpelste manier om meer ruimte te creëren is door een kleine badkamer open te houden en er niet al teveel in te stoppen. Hang handdoeken op aan verwarmingselementen of berg ze op in een kast. Maak gebruik van opbergruimtes, opbergdozen en hang plankjes op aan de muren. Denk aan plankjes aan de muur, maar ook aan meerdere hoekplankjes onder elkaar.

Houd het simpel, functioneel en eenvoudig. Kies voor een compacte, zwevende wastafel in plaats van een uitbundig, groot blok. Plaats een transparante badkamerdeur in de douche in plaats van een douchegordijn. En plaats reflecterende oppervlakten in de badkamer, zoals glanzende keramische tegels. Hier lijkt een ruimte groter en lichter door.

2. Gebruik kleur om een ruimte optisch groter te maken

Hoewel wit een goede keuze is om een kleine ruimte meer open te laten lijken, kan een geheel witte badkamer behoorlijk klinisch en saai aanvoelen. Een vleugje kleur op de muren doet wonderen. Het zorgt dat het licht genoeg is om een ruimtelijk gevoel te creëren en geeft tegelijkertijd meer karakter aan de kamer.


Durf je kleur te bekennen? Kies dan voor een opvallende kleur en verlevendig je badkamerontwerp. Eventueel kies je voor badkamermeubels in een favoriete kleur, die je makkelijk kunt verplaatsen als je er genoeg van hebt. Voeg hier en daar wat finishing touches toe door felgekleurde rozen of andere accessoires neer te zetten.

Meer soortgelijke producten

3. Hang badkamermeubels op aan de muur

Voor je badkamermeubels kun je beter kiezen voor wandmeubilair, dat ruimtelijker oogt. Badkamerkasten en wastafels zijn er in verschillende hoogtes, breedtes en dieptes. Kies een kleur uit die jou aanspreekt en bij de rest van de badkamer past. Ook kun je beter kiezen voor een hangtoilet.


Zet daarnaast meubels neer die je kunt verplaatsen. Dit is handig voor wanneer je de badkamer opnieuw wilt inrichten of wat meer ruimte nodig hebt in een bepaalde hoek. Verplaatsbare badkamermeubels geven daarnaast meer openheid aan de ruimte dan zware, moeilijk verplaatsbare meubels.

Meer soortgelijke producten

4. Speel met je badkamertegels

De hoeveelheid ruimte die je hebt en wat het oog waarneemt is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde. Er zijn genoeg visuele trucjes om een kleine ruimte groter te laten lijken. Één daarvan is door je badkamertegels slim in te zetten.


Betegel bijvoorbeeld de zijkant van het bad en de wand met hetzelfde ontwerp tegel. Daardoor is het moeilijk om te onderscheiden waar ze beginnen en waar ze eindigen, en voelt de ruimte groter aan. Een goede optie voor een tegel is marmer. Marmer ziet er al snel uit als één grote plaat.

Of gebruik dezelfde tegels voor de vloer en de muur. Doordat de tegels doorlopen, krijg je wederom een ruimtelijker effect. Kies voor natuursteen om je badkamer op een luxe spa te laten lijken. Wil je wat meer kleur? Pep het geheel dan op met felgekleurde accenten, handdoeken, opbergdozen, plantjes en accessoires. Zo geef je je badkamer een personal touch die niet duur hoeft te zijn.

5. Plaats een ligbad in je badkamer

Eigenlijk werkt dit hetzelfde als losstaande, verplaatsbare meubels. Het geeft een optisch ruimer gevoel aan een kleine kamer. Als een standaard bad niet in je badkamer past, dan kun je misschien wel een mooi ligbad neerzetten. Er zijn zelfs traditioneel uitziende badkuipen verkrijgbaar in kleinere afmetingen.


Als je ruimte in de vloer hebt, kun je ook een verzonken badkuip in de vloer plaatsen. Dit geeft een gestroomlijnde, luxe, en hotelachtige uitstraling aan je badkamer.

6. Camoufleer je schuine dak


Heb je een schuin dak in je badkamer? Maak je geen zorgen! Er is een manier om een gevoel van ruimte op te wekken, ook al heb je er de helft minder van. Kies voor een donkere, neutrale tegel en betegel de muur halverwege. Schilder het plafond erboven wit om de helderheid van eventuele dakramen te maximaliseren.

7. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand


Spiegels kunnen de uitstraling van een kamer volledig veranderen. Dit komt omdat ze het licht reflecteren en de indruk van ruimte wekken. Interieurontwerpers passen deze truc vaak toe. Of je nu een badkamerspiegel aan de muur hangt of voor avontuurlijke spiegeltegels gaat, de reflectie fleurt je badkamer gegarandeerd op.

Meer soortgelijke producten

8. Verzin alternatieve oplossingen

Wie zegt dat alles altijd hetzelfde moet zijn? Jouw badkamer mag je inrichten zoals je wilt. Monteer de handdoekhouder bijvoorbeeld aan een deur in plaats van aan de muur. Als je een kleine badkamer hebt, dan is dit een handige manier om ruimte te besparen.


Je kunt het grootste deel van je handdoeken in een linnenkast bewaren, maar het is wel handig als je minstens één handdoek in de buurt van de douche hebt om jezelf mee af te drogen.

Wist je dat je prima planten in de badkamer kunt zetten? Een botanische inrichting geeft letterlijk meer leven aan je kleine badkamer!


DIY - Do It Yourself Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter