Inrichten van de woonkamer afbeelding

Stel: je kunt slechts één kamer in huis van top tot teen stylen, waar je echt hart en ziel insteekt. Dikke kans dat dit de woonkamer wordt. Het is de ruimte in huis die we het meest koesteren, en die vaak de toon zet qua inrichting voor de rest van het interieur.

Afbeelding via Modern House Architects

Hoewel woonkamers vaak lastig in te richten zijn, is het geen onmogelijke opgave om daar iets moois en gezelligs van te maken. Wij zetten de tien fouten die het meest worden gemaakt tijdens het inrichten van de woonkamer op een rijtje, en wat je kunt doen om deze te weren.

De plaatsing van het meubilair">1. De plaatsing van het meubilair

Met stip op 1: de plaatsing van het meubilair. Men heeft vaak de neiging om banken, kasten en tafels zo dicht mogelijk tegen de muur aan te plakken, wat een ruimte optisch juist kleiner maakt in plaats van ruimer. Doe jezelf een lol en gun de woonkamer wat ademruimte door de meubels een klein stukje van de muren af te zetten.

Zware gordijnen">2. Zware gordijnen

Ziehier een andere stylingfout die we met z’n allen net iets te vaak maken: zware, statement gordijnen. Tenzij je in het bezit bent van adembenemende gordijnen met een leuk patroontje en van prachtige kwaliteit: niet doen. Laat andere meubelstukken de eyecatcher van de woonkamer zijn, een mooie bank of tafel bijvoorbeeld, die zijn daar veel beter in. Kies voor neutrale rolgordijnen. Deze weren de zon net zo goed maar ogen subtieler.

Te veel hebbedingen">3. Te veel hebbedingen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zogenaamde hebbedingetjes, zoals souvenirtjes, knutselwerkjes van je neefjes, een verzamelingen porseleinen aapjes enzovoort zijn misschien even leuk, maar is uiteindelijk gewoon rommel dat ervoor zorgt dat je woonkamer alles behalve opgeruimd oogt. Opbergruimte is de sleutel tot succes – hoe meer hoe beter.

Positie van de TV">4. Positie van de TV

De beste plek om de beeldbuis te plaatsen is tegen een lichte muur waarbij geen natuurlijk licht wordt geblokkeerd. Bevestig de TV aan de muur als dat mogelijk is, dit zorgt voor een meer gestroomlijnde look. Schaf anders een goed TV meubel aan waar de TV perfect op past.

Gebrek aan kleur">5. Gebrek aan kleur

Tegenwoordig staan veel mensen een beetje huiverig tegenover kleur. Het is wit, grijs, zwart, hout en variaties op deze vier wat de klok slaat. Onnodig, want kleurrijke meubelstukken brengen een ruimte tot leven. Vooral kunst aan de muur, vloerkleden en kussens mogen wat ons betreft lekker veel kleur hebben.

Verkeerde vloerkleden">6. Verkeerde vloerkleden

Vloerkleden zijn naar onze mening een must in iedere woonkamer, mits goed geproportioneerd en in een stijl die matcht met de rest van de woonkamer. Kleine vloerkleden halen een ruimte uit balans, ga in plaats daarvan dus voor een vloerkleed zo groot dat alle meubelstukken er nét met hun voorkant opstaan. Dit creëert een evenwichtige, ruime feel.

Té gemixt">7. Té gemixt

Dat je van verschillende decoratie stijlen houdt, kunnen we inkomen. Maar verschillende stijlen combineren in de basis van de woonkamer – denk hierbij aan vloer, muren en grote meubelstukken – is geen goed idee. Selecteer in plaats daarvan stukken die een aantal elementen gemeenschappelijk hebben, zoals een bank en stoelen met rechthoekige armleuningen.

Te matchy-matchy">8. Te matchy-matchy

Net zoals dat te gemixt niet werkt, doet te gematcht ook niet veel voor de woonkamer. Probeer niet ieder item exact aan elkaar te matchen, dit ziet er vaak saai en oubollig uit. Match een paar meubelstukken en voeg hier een paar verassingselementen aan toe.

Meer woonkamer inspiratie? Check hier ons stappenplan voor het vinden van de perfecte bank of stylingtips voor de salontafel.


Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter