Een oude houten vloer: wie houdt daar nou niet van? afbeelding

Een oude houten vloer, iedereen heeft er wel een mening over. Noem het hip(ster), onhandig, prachtig of ‘niet helemaal mijn smaak’. De een houdt van hout en de ander van tapijt of plavuizen. Een ding is zeker: een houten vloer wordt mooier naarmate het hout ouder wordt. Dit vergt echter wel wat liefde en geduld. Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat een houten vloer om onderhoud vraagt.

Wat zijn de beste manieren om een oude houten vloer te leggen? En hoe behandel ik een oude houten vloer het best? Is het mooi om een houten vloer te lakken? Dit zijn vragen waar we in dit artikel antwoord op geven. Uiteraard sluiten we ook af met enkele interieurtips waarmee een oude houten vloer het best gecombineerd kan worden.

Hoe leg ik het best een oude houten vloer?

Tips voor het leggen van een houten vloer


Voordat je begint met de originele houten planken te leggen, zijn er wat voorbereidende taken. Allereerst is de ondervloer erg belangrijk. Kies hierbij altijd voor een isolerende ondervloer. Dit kunnen zowel ondervloerplaten als isolatiefolie zijn. Spijker een ondervloer nooit in de grond vast, maar leg deze los of plak de folie op enkele stukken vast. Zorg er altijd voor dat de ondervloer niet dubbelvouwt.

1) Ondervloer Geluidsisolerend

2) Ondervloer Alufoam

3) Ondervloer Thermosound

4) Ondervloer Quick and Quiet

Oud hout, nieuw hout of oude houtlook

Een volgende keuze die je moet maken is of je echte oude houten planken wilt leggen of dat je liever voor ‘nieuw’ oud hout gaat. Echte ouden planken zijn authentiek en kunnen je voorkeur hebben, maar vragen ook om iets meer voorbereiding en onderhoud. Tegenwoordig heb je ook veel houten vloeren met een oude look. Bijvoorbeeld deze planken van VTWonen . Net zo mooi, maar makkelijker en sneller te leggen.

kant en klare vloeren

VTWonen bevat tal van kant en klare vloeren

Ga je toch liever voor echte oude houten planken, plan dan wat extra tijd vrij in je agenda. Uiteindelijk levert het een prachtig resultaat op, maar besef bij het leggen van een gebruikte oude houten vloer wel dat iedere plank apart moet worden schoongemaakt, geschuurd en gezaagd.

Een derde optie waar je voor kunt kiezen is het leggen van nieuwe grenen vloerdelen. Deze grenen vloerdelen kun je vervolgens schuren en verven. Zo krijg je toch een houten vloer. Besef wel dat je met het leggen van een nieuwe grenen vloer geen oude houtlook krijgt. Geverfd kan het daarentegen vrijwel hetzelfde resultaat opleveren als dat je met geverfde oude houten vloerdelen kan krijgen. Het is dus echt een kwestie van smaak of je de houtlook wilt behouden of van plan bent om de houten vloerdelen (een kleurtje) te geven.

Het kopen en leggen van oude houten vloerdelen

In verband met het inkopen van de hoeveelheid hout is het handig om te beseffen hoe je de planken in de kamer gelegd wilt hebben. Bij een brede kamer is het goed om de planken in de lengte te leggen: dit geeft optisch een langere kamer. Bij een lange kamer is het daarentegen goed om te planken in de breedte te leggen: dit geeft optisch een bredere kamer.

Uiteraard is er ook nog de optie om voor een visgraat motief te kiezen. Een visgraat motief is tegenwoordig weer helemaal terug van weggeweest, maar brengt nog iets meer werk en keuzes met zich mee dan wanneer de houten vloer ‘gewoon’ gelegd wordt. Maak hier dus van te voren duidelijk een keuze in.

Ook is het goed om bij het leggen van oude houten vloerdelen een keuze te maken in de lengte van de planken en hoeveelheid naden tussen het hout. Je kunt ervoor kiezen om de gehele lengte van de planken te tonen. Onze voorkeur gaat echter uit naar wildverband. Bij wildverband worden houten vloerplanken van allerlei formaten door elkaar gelegd. Let op dat bij het leggen in wildverband de naden van verschillende vloerdelen niet op elkaar aansluiten.

Berekening van de hoeveelheid benodigde houten planken

Het precieze aantal benodigde houten vloerdelen is afhankelijk van meerdere factoren. Ook heb je altijd te maken met enkele stukken houten vloer die verloren gaan bij het zagen. Dit zaagverlies is meestal 10% van de totale oppervlakte. Houd daar dus altijd rekening mee bij het kopen van oude houten vloerdelen.

Onder andere de lengte en breedte van de kamer, het soort hout, de afmetingen van de planken zelf en het type vloer zijn factoren die bepalen hoeveel hout er ingekocht moet worden. Met de vloercalculator van Gamma kun je nauwkeurig berekenen hoeveel oude houten vloerdelen benodigd zijn.

Samengevat zijn de eerste vier keuzes die je moet maken voordat je kunt beginnen met het leggen van een oude houten vloer:

  1. Oud hout, nieuw hout of planken met een oude houtlook?
  2. Vaste ondervloer of isolerende vloerfolie?
  3. Leg ik de planken in de lengte of de breedte?
  4. Hoeveel hout heb ik nodig? (Denk aan zaagresten)

In dit artikel wordt verder niet ingegaan op het leggen van de oude gebruikte houten vloer zelf. Vaak wordt een houten vloer namelijk gelegd door specialisten. Indien je toch van plan bent om de houten vloer zelf te leggen kan dit filmpje wellicht helpen. Dit is een voorbeeld van een filmpje waarin kort wordt uitgelegd hoe de houten vloerdelen in elkaar geklikt kunnen worden.


Hoe behandel ik een oude houten vloer?

Nadat de vloer is gelegd, zijn er nog enkele keuzes die gemaakt dienen te worden. Als de houten vloer ‘nieuw’ oud hout is, zal er waarschijnlijk geen afwerking meer nodig zijn. Dan is een enkele overweging of er plinten geplaatst worden of niet. Of je een plint plaatst is afhankelijk van smaak en de grootte van de naad met de wand.

Vaak zit er ongeveer een centimeter ruimte tussen de vloer en de wand. Dit heeft te maken met het werken van de houten vloer. Een gebruikte oude houten vloer werkt vaak nauwelijks tot niet, maar toch is het goed om wat ruimte tussen het vloerdeel en de muur over te laten. Een plint plaatsen is hierbij wel zo mooi. Je kunt ervoor kiezen om een plint van oud gebruikt hout te plaatsen of een nieuw plint tegen de muur te maken. Dit is weer een kwestie van smaak en niets is daarin fout. Ga je voor de totale houtlook of iets strakker afgewerkt met een plint van wit hout?

Indien je geen ‘nieuwe’ oude houten vloer, maar een gebruikte ouden houten vloer in de kamer hebt (laten) leggen, is het erg belangrijk om de vloer goed af te werken. Je hebt verschillende methoden om een oude houten vloer te behandelen. Een eerste stap is altijd dat de vloer goed geschuurd en ontvet moet zijn. Schuren kun je met de hand doen, maar een schuurmachine met lichte korrel is de beste manier.

Nadat de vloer is geschuurd, moet het hout goed worden gestofzuigd. Ontvetten kun je doen door bijvoorbeeld met een licht vochtige doek en een beetje HG (vloer)ontvetter de houten vloerdelen af te nemen. Let erop dat je de doek hierbij niet te nat maakt. Je wilt namelijk niet dat de oude houten vloerdelen te nat worden, dan kunnen ze kromtrekken.

Bij oude houten vloerdelen is het niet per de nodig om de onderkant te behandelen. Nieuwe vloerdelen kunnen daarentegen beter wel ook aan de onderkant behandeld worden. Dit is om kromtrekken van de houten vloerplanken tegen te gaan.

Vloerbeits, houtverf, vloerolie of houtwas

Hoe de vloer wordt afgewerkt heeft veel gevolgen voor het uiteindelijke resultaat. Het mooiste effect bij een oude houten vloer is dat je kunt zien dat het gebruikt is. Belangrijk is alleen wel dat het hout goed onderhouden en schoon te houden is. Daarom zijn er verschillende opties om de oude houten vloer af te werken. Ga jij voor de oud-houtlook of een houten vloer wit?

houten vloer lakken - de voorbereiding en afwerking

Optie 1: Vloerbeits of vloerlak

Onze voorkeur gaat uit naar het lakken van de oude houten vloerdelen. Hiermee houd je namelijk de houtlook in stand, maar wordt de vloer wel goed beschermt tegen vuil en stof. Je hebt hierbij de keuze tussen lak in hoogglans of zijdeglans. Het is een kwestie van smaak of je de vloer glanzend of iets doffer wilt hebben.

Tegenwoordig is er bijna geen verschil meer tussen vloerbeits of vloerlak. Informeer in de winkel wat het beste is voor de vloer die jij hebt gelegd. Neem bij voorkeur een stukje hout mee, zodat de winkelmedewerker optimaal advies kan geven.

Uiteraard kun je hierbij ook kiezen voor een vloerlak met kleur. Een veel geziene behandeling van een houten vloer is door de oude houten vloerdelen wit te lakken. Hermadix is hiervoor een goede lak en verkrijgbaar in vele kleuren. Hermadix of een andere vloerlak/ vloerbeits is ook een goede manier van behandelen indien je hebt gekozen voor het leggen van nieuwe grenen voordelen.

Extra tip bij het lakken van een oude houten vloer: Door de vloer te lakken met een blokkwast (ook wel behangkwast genoemd) bespaar je veel tijd en kun je de lak goed uitgespreid aanbrengen. Breng de lak de eerste keer niet te dik aan en zorg ervoor dat je gemorste druppels direct uitsmeert. Een gelakte houten vloer kun je namelijk niet zomaar bijwerken. Vaak moet je de hele plank of een groot gedeelte van de vloer volledig afschuren en opnieuw lakken.

Optie 2: Houtverf

Hierin kunnen we kort zijn. Gebruik niet zomaar de eerste de beste houtverf of houtlak die je in de doe-het-zelf zaak ziet staan. Een ‘gewone’ houtlak is namelijk geen duurzame keuze. Dit soort lak wordt gebruikt voor oppervlakten waar niet op gelopen wordt en biedt daarom niet voldoende bescherming voor een oude houten vloer. Zonde van het werk en van de verf, want je loop het er binnen korte tijd weer af.

Optie 3: Vloerolie

Door de vloer in te oliën met een stoffen doek, spons of eventueel met een kwast, breng je een beschermingslaag aan op de houten planken. De vloerolie trekt voor enkele millimeters in het hout, waardoor het de gebruikte oude houten planken goed beschermd.

Besef hierbij wel dat je de olielaag niet meer zomaar van de houten planken afkrijgt, maar de toplaag volledig moet afschuren. Het grote voordeel van het afwerken van de oude houten vloer met olie is dat het makkelijk bij te werken is. Een houten plank die met lak of beits is behandeld moet voor het mooiste resultaat volledig worden afgeschuurd, maar indien de houten plank met olie is behandeld kun je een stukje makkelijk bij werken door er weer wat olie op aan te brengen.

Daarnaast is het aanbrengen van vloerolie een stuk minder tijdrovend dan het aanbrengen van vloerlak of vloerbeits. Gebruik van olie of lak is dus de beste optie voor grote ruimtes waar veel houten vloerplanken liggen.

Optie 4: Houtwas of houtwax

Bij het in de was (of wax) zetten van oude houten vloerdelen komt iets meer kijken dan bij de vorige 3 opties voor het behandelen van een houten vloer. Het in de was zetten van houten vloerdelen dient door een specialist te gebeuren. Een wassen houten vloer betekent namelijk dat de vloerdelen behandeld zijn met een impregneer en vervolgens om de zoveel tijd met een was wordt onderhouden en bijgewerkt.

Bij het impregneren van de oude houten vloer is het belangrijk dat ieder stukje wordt meegenomen. Vervolgens dient de vloer, afhankelijk van de hoeveelheid slijtage, ieder jaar te worden bijgewerkt met houtlak of houtwax. Dit kan normaliter met een wasdoek. Wanneer er meerdere waslagen zijn aangebracht en er in de loop van tijd vlekken in de houten vloer zijn ontstaan die storend zijn voor het zicht, moeten de planken opnieuw worden geïmpregneerd.

Het is een kwestie van smaak voor welke afwerking je van de oude houten vloerplanken kiest. Vloerolie of vloerlak zijn naar onze voorkeur de beste opties indien je gebruikte houten vloerplanken in de kamer legt. Dit is een keuze gebaseerd op smaak, gemak in aanbrengen en gemak in onderhoud.

Waarmee combineer ik een oude houten vloer het best?

Volgens ons kan een oude houten vloer altijd en overal. Het is alleen wel goed om weloverwogen keuzes te maken bij de aanschaf van meubels en woonaccessoires. Te veel hout of houtlook kan namelijk zorgen voor een overkill aan hout in huis. Leuk als je op wintersport gaat, maar niet iedereen wil het hele jaar door het gevoel van een winterchalet hebben.

Ook is het goed om stil te staan bij de keuze of je de houten vloer in een bepaalde kleur lakt. Een volledig wit, groen of geel huis kan mooi zijn, maar kan ook resulteren in een onbedoeld effect. Vandaar bij deze de onderstaande 10 interieurtips ter afsluiting van dit artikel over een gebruikte ouden houten vloer in huis.

5 tips om een gebruikte oude houten vloer mee te combineren:

1.De combinatie van een gebruikte houten vloer in combinatie met Danish design is momenteel helemaal in. Zie je de witgeverfde houten vloer bij jou thuis al gecomineerd worden met dit Essen mediameubel? Wij wel!

Esme mediameubel, essen afbeelding

2.Of combineer de houten vloer bijvoorbeeld met een Mahonie houten dressoir.

3.Haal het natuurgevoel in huis met deze groene gordijnen met bos-print. De kleurcombinatie van een oude houten vloer en dit frisse groen kan niet mis gaan.

Gordijn Groen Bos afbeelding

3. We schreven al eens eerder over de ananas . Hipper dan ooit! Een ananaslamp in geel en groen staat zeker weten goed bij een houten vloer.

Uitpakfeestje: De Goodnight Light Piña Colada Ananas Nachtlamp afbeelding

4. Let op bij het selecteren van nieuwe meubels dat je geen overkill aan hout in huis haalt. Op zoek naar een nieuwe eettafelbank? Kies dan voor een metalen tafelbank i.p.v. een standaard houten eettafelbank. Kleine details, maar goed om aan te denken bij het meubelshoppen.

Zitbank Nelson afbeelding

5. En uiteraard moet de houten vloer goed belicht worden nadat je zo hard eraan hebt gewerkt. Kies bijvoorbeeld voor deze mooie driepoot vloerlamp van Zuiver voor een fantastisch resultaat!

Zuiver Tripod Vloerlamp Hout - Zwart afbeelding

Goedkope houten vloeren tip

Tip: om geld, tijd en moeite te besparen. Ga eens langs bij sloopbedrijven waar ‘echte’ houten vloeren gekocht kunnen worden. Staar je niet blind op vloerdelen, want de vloer die op de foto’s in dit blog te zien is, is gemaakt van dakpanelen gekocht bij gebruiktebouwmaterialen.com. Naast geldbesparing en tijdbesparing is een echte antieke houten vloer mét een historisch verhaal natuurlijk extra mooi om in huis te hebben! Bekijk ook eens de houten vloeren van KARWEI.Shop Furn DIY - Do It Yourself Meubel onderhoud Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter