Gordijnen: tips & trucs afbeelding

Gordijnen worden in vrijwel elke kamer van het huis gebruikt. Het zijn echte sfeermakers en bovendien ook praktisch om de warmte binnen te houden en de hele felle zon juist buiten.

Buitenlanders noemen vaak als typisch Hollandse gewoonte dat in Nederland maar weinig mensen de gordijnen sluiten. Een theorie daarvoor is dat de Calvinisten in hun tijd vooral wilden laten zien dat ze niks te verbergen hadden, en blijkbaar vinden we dat nog steeds.

Toch heeft bijna iedereen gordijnen in huis. Sommige gordijnen zijn decoratief zoals vaak het geval in de keuken. Andere gordijnen zijn juist praktisch, zoals bijvoorbeeld verduisterende gordijnen in de slaapkamer.

Waar kan ik uit kiezen?

Heel vroeger kon je alleen kiezen uit een soort lappen voor de ramen als je niet zo welgesteld was en van die zware velours gordijnen als in een rijke familie geboren werd. Dat is al lang verleden tijd. Zowel de opties zijn veel ruimer geworden, alsmede dat er in elk budget wat moois te vinden valt.

Vitrage

Vitrage zijn hangende gordijnen die van een lichte stof gemaakt zijn. Je kunt makkelijk door deze stof heen kijken. Ze laten veel licht binnen maar maken een kamer wel een stuk gezelliger. De meeste mensen kiezen voor vitrage met daar overheen nog een dikker gordijn voor ´s avonds en/of ´s winters.

Overgordijnen

Met dikke mooie overgordijnen geef je een kamer echt sfeer en maak je het huis huiselijk. Deze gordijnen houden zowel koude als licht buiten en zijn isoleren. Ideaal als je een huis met veel tocht hebt. Maar let wel op dat de gordijnen niet over de radiator hangen. Dan gaat de warmte namelijk de verkeerde kant op.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen worden vaak van een lichte stof gemaakt en laten nog wat licht door. Zeker als je verschillende vouwgordijnen naast elkaar hangt en die allemaal op verschillende hoogte laat hangen, krijg je een speels effect. Voor vouwgordijnen heb je zowel romantische als strakkere varianten.

Rolgordijnen

Veel mensen zien rolgordijnen als functionele gordijnen die voornamelijk ter verduistering dienen. En alhoewel rolgordijnen doorgaans goed verduisteren, kun je er nog veel meer kanten mee op. Je hebt ook voor rolgordijnen een ruime keuze aan materiaal, kleur en motieven, zo creëer je eenvoudig een eigen sfeer. Rolgordijnen worden vaak gebruikt in de slaapkamer of op een werkkamer, maar zijn ook heel geschikt voor in de keuken.

Plissé gordijnen

Plissé gordijnen lijken op rolgordijnen, behalve dat deze gordijnen een wat strakkere uitstraling hebben. Je kunt kiezen uit twee varianten: Enkele enkel en dubbel geplisseerde stoffen. De dubbel geplisseerde stoffen werken vaak ook isoleren of zonwerend en zijn derhalve uit energie oogpunt een verstandigere keuze. Plissé gordijnen kun je van boven naar beneden laten zaken, van onder naar boven op trekken of juist halverwege het raam laten hangen. Daardoor kun je er leuk mee spelen en alle kanten mee op.

Paneelgordijnen

Deze brede banen stof hangen aan een roede en worden in een keer weg geschoven of erbij getrokken. Het is een handige optie voor grote ramen of lange wanden met glas en kunnen zelfs gebruikt worden om een soort scheidingswand te creëren. Je werkt normaal gesproken met meerdere lagen achter elkaar (op verschillende roedes) en je kunt daarmee een speels effect bewerkstelligen. Kies bijvoorbeeld voor verschillende patronen of kleuren.

Paneelgordijnen zijn voornamelijk decoratief, omdat er meestal redelijk lichte en transparante stof wordt gekozen hebben ze nauwelijks een effect tegen inkijken of het tegen houden van licht.

Luxaflex

Veel mensen krijgen een kantoor gevoel bij luxaflex, maar deze ´gordijnen´ zijn eigenlijk in veel kamers geschikt. Ze houden makkelijk veel licht en inkijk tegen en laten je leuk met licht spelen. Bovendien zijn luxaflex vaak redelijk geprijsd en passen ze handig in ruimtes waar het vochtig is, zoals de badkamer of keuken.

Raamdecoratie

Liever geen gordijnen bijvoorbeeld in de keuken? Er zijn ook veel opties voor raamdecoratie. Dit is als het ware een sticker die je op het raam plakt. Voor licht en isolatie doet het niet heel veel, maar het voorkomt wel dat andere mensen naar binnen kunnen kijken.

Optische illusies met gordijnen

Behalve dat gordijnen praktisch zijn voor licht, geluid en tocht te dempen, en te zorgen dat andere mensen niet daar binnen kunnen kijken, geven ze ook sfeer en kunnen ze zorgen voor optische illusies.

Een raam breder laten lijken

Een raam lijkt een stuk breder als je de gordijnen aan beide zijden door laat lopen op de muur. Het meest optimale effect bereik je als je uiteindelijk de hele wand kan gebruiken voor de gordijnen. Als je kiest voor horizontaal gestreepte gordijnen laat je niet alleen het raam, maar ook de hele ruimte groter lijken.

Een raam hoger of lager laten lijken

Door de gordijnen vanaf het plafond tot de vloer te laten lopen lijken je ramen ineens een heel stuk hoger.

Wil je juist een intiemer effect waarbij het raam minder hoog lijkt? Kies er dan voor om een koof aan te brengen, eventueel met verlichting erboven.

Je kunt voor het vergroten van de hele ruimte ook kiezen voor verticaal gestreepte gordijnen.

Zomer en winter gordijnen

Dit past wellicht niet in elk budget maar er zijn mensen die ´s zomers andere gordijnen ophangen dan ´s winters. Het is misschien even werk, maar maakt je huis wel in een keer winter/zomer klaar en geeft een compleet andere uitstraling. Dit wordt vaak alleen gedaan in de woonkamer

Experimenteer!

Gordijnen kunnen een behoorlijke investering zijn, maar gaan lang mee. Het kan vaak best uit om na een paar jaar eens te kijken of je je gordijnen wat kunt opleuken. Naai (of laat dit doen) er bijvoorbeeld een breedte strook of juist lengte strook in een contrasterende kleur in. Dit is alleen mogelijk als je gordijnen dezelfde krimp eigenschappen hebben.

Je hoeft niet meteen te investeren in nieuwe gordijnen. Zeker als je vitrage hebt kun je eens kijken om de overgordijnen aan de raam kant te hangen en de vitrage ervoor. Dit kan een heel sfeervol effect geven

Waar moet ik nog meer op letten?

Tip 1. We hebben al eerder aangestipt dat gordijnen aanschaffen een dure aangelegenheid kunnen zijn, zeker als je alle gordijnen in één keer koopt. Veel mensen hebben daarom de neiging te budgetteren op het ophangsysteem of de rails. Eigenlijk is dat helemaal niet logisch, je hebt namelijk elke dag plezier van een gordijn wat soepel over de rails loopt of een rolgordijn wat stevig vast zit.

Tip 2. Kies voor stoffen die kleurvast zijn. Je gordijnen hangen immers een groot deel van de tijd in (semi-) direct zonlicht en dat kan al snel verkleuring tot gevolg hebben. Let om dezelfde reden ook goed op de voering, zeker voor gordijnen die aan de zuidkant van een huis hangen.

Tip 3. Gordijnen krimpen, zeker als je een niet voorgewassen stof gebruikt. Houd daarom rekening met wat extra stof, zo weer je zeker dat je gordijnen naar verloop van tijd ook nog mooi staan.

Tip 4. Het is leuk om de kleur van de gordijnen weer terug te laten komen in de rest van je interieur, bijvoorbeeld in een kussen of een kaarsen houder. Dit creëert een eenheid.


Woontrends Decoratietips
Reageer op dit artikel
1 reacties in totaal
Door Herman De Ruyter, 2 jaar geleden
Goedendag, wij zoeken vitrages (glasgordijnen)met horizontale banden. Heeft u dergelijke vitrages in uw gamma, of weet u waar we er zouden kunnen vinden aub? Alvast bedankt Herman De Ruyter Waterstraat 82 Tienen België

Laat commentaar achter