Een kapstok is in de meeste huishoudens niet weg te denken. Met het Hollandse klimaat waarin je elke dag een andere jas nodig kunt hebben is het geen overbodige luxe, een plek te hebben waar je alles netjes kunt weg hangen. En misschien zelfs je paraplu weg te zetten.
Tegenwoordig komen kapstokken in vele vormen en maten. Een eigentijdse kapstok van steigerhout, of juist een antieke kapstok, waar ook nog een bolling op zit om je hoed netjes op te leggen. Je kunt kapstokken werkelijk in alle vormen kopen. Of zelf maken natuurlijk! Daarover later meer.
We gebruiken elke dag wel een paar keer een kapstok en staan er bijna niet meer bij stil dat die ook ooit is uitgevonden. Maar wie de kapstok heeft uitgevonden weet eigenlijk niemand zeker. Er wordt gezegd dat Thomas Jefferson de uitvinder van de kapstok is. Later zou hij de grondwet van de Verenigde Staten schrijven en de derde president van dat land worden.
Vroeger bewaarden de meeste mensen hun kleding in houten kisten. Tegelijkertijd was er niet veel mogelijkheid om te wassen en was het wassen een tijdrovende klus. Extra belangrijk dus om de kleding die gedragen was op te kunnen hangen om te zorgen dat het:
- Niet op de vloer lag, waar het vies kon worden
- Een beetje kon luchten, zodat het de volgende dag ook nog lekker rook.
5 tips voor een optimaal gebruik van je kapstok.
Het lijkt zo makkelijk. Een haakje voor je jas, en klaar. Maar als je iets langer nadenkt over je kapstok heb je daar later veel plezier van. Furn.nl geeft je vijf tips waarmee je makkelijk bepaalt wat de beste kapstok voor jou is.
Tip 1. Locatie van de kapstok
Waar komt je kapstok te staan of hangen? Voor de hand ligt natuurlijk de gang. Maar ook in de gang heb je nog verschillende opties. Komt je kapstok aan of achter een deur? Bijvoorbeeld van de gangkast? Heb je een grote vierkante gang of moet je het met een kleine doorloop doen? Voor elke ruimte is een goede kapstok te vinden. Let zeker als je je kapstok aan de wand wil bevestigen goed op dat je voldoende ruimte hebt. En let op dat je de deur nog makkelijk kunt openen als je kapstok eenmaal staat of hangt. Zowel de deur naar buiten als de deur naar de rest van je woning natuurlijk!
Tip 2. Hoe veel mensen maken dagelijks gebruik van de kapstok?
Ben je met een groot gezin? Of heb je alleen gewoon heel veel spullen? Let dan op dat je kapstok groot genoeg is. Zeker ´s winters heeft de gemiddelde Nederlander veel spullen nodig. Wanten, fietslampjes, sjaals, petten. Misschien een nette én een sportieve winterjas. Je kunt als je veel spullen hebt, ook kijken naar kapstokken met mandjes, waar je veel spullen in op kunt bergen.
Als je wat minder ruimte nodig hebt kun je ook eens kijken naar design kapstokken, die echt een sieraad voor je gang kunnen zijn.
Kijk bij het aanschaffen van een kapstok goed naar hoeveel ruimte je hebt en nodig hebt.
Tip 3. Neem geen staande kapstok als er kleine kinderen in huis zijn
Een staande kapstok, hoewel doorgaans erg stabiel, kan omvallen. Zeker met rennende kleine kinderen in huis is dat een onnodig risico. Ga dus voor een hangend exemplaar aan de wand of deur. Staande kapstokken zijn bovendien vaak erg hoog en de kinderen kunnen hun jas nog niet ophangen op die hoogte.
Tip 4. Houd ruimte vrij op de kapstok
Het staat erg welkom als je wat ruimte voor visite overhoudt op de kapstok, zodat ze ook gewoon hun jas en eventueel tas op kunnen hangen. Ook voor jezelf is het fijn als je kapstok niet overvol is. Zo vind je makkelijker dingen terug en het oogt rustiger.
Hierboven las je al over de tip voor een kapstok met mandjes als je veel spullen hebt. Maar je kunt ook de regel stellen dat alles wat je niet wekelijks gebruikt in de kledingkasten opgeborgen wordt. Dingen die je wel regelmatig nodig hebt, zoals een paraplu, kun je ook in een meterkast opbergen.
Tip 5. Weinig ruimte of weinig ruimte nodig?
Als je weinig ruimte (nodig) hebt voor een kapstok, kun je wellicht ook toe met wandhaken. Deze kun je flexibel door de hele gang, zelfs op de deuren, monteren. Zo creëer je verschillende mini-kapstokken. Handig als je een kleine gang hebt.
Weinig ruimte nodig? Dan kun je natuurlijk ook toe met maar 2 of 3 haken die je naast elkaar monteert.
Een staande kapstok neemt op de grond meer ruimte in, terwijl een hangende kapstok op de wand vaak iets meer ruimte in neemt.
Tassen en schoenen
Rondom de kapstok slingeren vaak een hoop schoenen en tassen. Koop wandhaken en monteer die wat lager dan de kapstok, om je tas aan op de hangen.
Voor je schoenen kun je een schoenenrek kopen, wat je onder de kapstok zet of in de meterkast.
Zo blijft de gang netjes opgeruimd. En het is ook beter voor je kleding en tassen als het netjes weg geborgen is, het blijft schoner en kan goed ´uitdampen´ als het nat is geworden.
Zelf een kapstok maken
Als je op websites zoals Pinterest of Youtube kijkt, stroomt het over van de fantastische ideeën voor het zelf maken van een kapstok. Voor elk interieur is er wel eentje bij. Zelfs voor mensen met twee linkerhanden.
Kapstokken met hangers
Een aantal van deze creatieve ideeën werkt met kapstokken met hangers. Zoals deze waarbij een flinke boomstronk met kettingen aan het plafond is bevestigd.
Het voordeel van deze kapstokken is doorgaans dat het design erg simpel is en er bijna geen materiaal zoals een boor en zaag aan te pas komt, behalve voor het bevestigen.
Kapstokken met (wand)haakjes
Deze kapstokken maken gebruik van wandhaakjes, al dan niet direct op de wand. Kijk bijvoorbeeld naar deze kapstok waarbij de haakjes eerst op een houten richel zijn gemonteerd.
Maar je kunt de wandhaakjes natuurlijk ook op dezelfde of verschillende hoogte direct op de muur monteren.
Het grootste voordeel van een kapstok met wandhaakjes is dat je makkelijk kunt variëren in hoogte, afstand en zelfs in soort en hoeveelheid haakjes.
Kapstok met verschillende lengtes
Alhoewel je dit ook met de wandhaakjes kunt bewerkstelligen kun je ook een kapstok maken met verschillende lengtes. Bijvoorbeeld deze. Extra leuk is natuurlijk dat je met een dergelijke kapstok ook meteen een ¨tweede verdieping¨ creëert waar kinderen bij kunnen.
Kapstok maken met kinderen
Een leuke regenachtige zondag activiteit is natuurlijk een kapstok maken met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld een houten plankje schilderen en er haakjes op bevestigen. Boven die haakjes kun je fotolijstjes plakken met kunstwerkjes van de kinderen. Een gepersonaliseerde kapstok voor iedereen in huis.