Wordt metallic het nieuwe koper? afbeelding

Koperen woonaccessoires zijn bijna niet meer weg te denken in het woonbeeld van de gemiddelde Nederlander. Afgelopen jaar schreven we al een blog over de koper-trend. Twee jaar geleden begon het met af en toe een bronzen kandelaar of fotolijstje, maar afgelopen jaar heeft de koper-woontrend volledig zijn intrede gemaakt. Van fruitmand tot bijzettafel en van hanglamp tot wanddecoratie: allerlei meubels in en rond het huis zijn momenteel van koper of brons. Maar wordt dit het voorjaar dat alle bronzen meubels en decoraties moeten worden vervangen door metalen meubels en woonaccessoires of blijft de koper-woontrend voorlopig nog wel even bij ons?

Metallic woontrends en modetrends

De modetrends en woontrends lopen vaak niet precies gelijk en sluiten niet altijd volledig op elkaar aan. Wat dat betreft zijn de woon-industrie en mode-industrie niet met elkaar te vergelijken. Ons huis werd afgelopen jaar dan wel helemaal omgetoverd tot koper-paradijs, maar koper of brons was niet zo overduidelijk terug te vinden in de modetrends. Slechts enkele modeaccessoires waren brons, terwijl er geen woonaccessoire niet meer in het brons verkrijgbaar was.

Maar toch zijn er ook overeenkomsten tussen de woontrends en modetrends te vinden. In dezelfde periode dat we allemaal massaal bronzen woonaccessoires in hebben geslagen, moesten we ons volgens de laatste modetrends ook ineens allemaal in het oranje gaan kleden. En tegelijkertijd dat een paar jaar gelden wit het nieuwe zwart werd in de mode, geloofden ook de woonstylisten in een strakke, witte inboedel. Daar zaten we dan: gekleed in een wit, strak gesneden pak op de moderne witte leren bank. En kunt u zich nog herinneren dat er ineens allerlei pasteltinten opdoken in de modetijdschriften? Tegelijkertijd waren ook de pastel roze poten van bijzettafels en pastel groene randen van spiegels of lijsten niet meer weg te denken.

Metalen-klok-dasZilver-gekleurde-spiegel-linedanceMetaal-klok-perronZilver-spiegel-barok-engel

De zilver-trend in mode en meubels zet door

Op billboards en in tijdschriften verschijnen momenteel steeds meer kledingstukken in het metallic (ook wel metalliek): van een zilveren rugzak tot zilveren jurkjes of zilveren tops. Over enkele weken is zilver niet meer weg te denken in het modebeeld van deze lente. En deze trend begint nu ook langzaam steeds zichtbaarder te worden in de woondecoratie. Zilveren wanddecoratie, zoals fotolijsten of klokken, zijn natuurlijk tijdloos en altijd te verkrijgen. Dit laat zien dat metallic het eigenlijk altijd goed doet. Naast de ‘tijdloze’ metalen meubels en woonaccessoires zien we nu echter ook steeds vaker een zilveren bank of metallic bijzettafel. Zilver is ook erg goed te combineren met huidige woonstijlen, zoals landelijk of modern. Een metalen stoel staat natuurlijk prachtig bij een witte lange eettafel of steigerhouten tafel. Maar de vraag is of we dit moeten doorzetten en meerdere meubels voor metallic versies moeten vervangen. Of wordt het dan geen doorzetten, maar doorslaan?

Een zilveren bank en metallic bijzettafel, gecombineerd met een zilver kleed en metallic fotolijstjes aan de muur zal volgens velen te veel van het goede zijn. Dan zou u net zo goed de hele inboedel kunnen wrappen met aluminiumfolie. Maar iets meer metallic meubels is helemaal geen gek idee! Sinds enkele jaren zijn steigerhouten meubelen niet meer weg te denken. Steigerhout wordt vaak gecombineerd met andere stoere materialen zoals steigerbuizen en ruwe stoffen. De nieuwe metallic-trend is perfect te combineren met deze steigerhout-trend. Met kleine veranderingen zoals metalen stoelen of zilveren placemats, haalt u toch de nieuwe trends in huis, maar heeft u niet meteen het gevoel dat u zich in het huis van Austin Powers bevindt. Een metallic meubel of woonaccessoire kan, net zoals brons dat afgelopen jaar deed, uw woonkamer of keuken net een beetje die verandering geven waar u naar op zoek bent.

Hoekbank-Benavante-zilver-gekleurd Fautauil-Benavente-zilver-barok

Alleen maar binnen? Ook zilveren meubels buiten!

Bovendien is deze metallic trend ook goed te vertalen naar buiten. Metalen tuinstoelen zijn bijvoorbeeld niet alleen mooi, maar ook zeer praktisch: wanneer het heeft geregend hoeft u alleen maar een doekje over de zitting te halen en kunt u direct genieten van de zon. Metaal verkleurt ook veel minder snel dan dat bijvoorbeeld houten tuinstoelen doen. Naast modern, hip en mooi is de metaal-trend dus ook nog zeer toepasbaar.

Tuin-loungeset-grijs-gekleurd

Vijf tips om zilver/metaal toe te passen in huidige inboedel

Enthousiast geworden? Lees dan hieronder de vijf tips hoe de metaal-trend makkelijk toegepast kan worden en u in een weekendje shoppen of klussen weer helemaal up-to-date bent:

  1. Kweek of koop en paar cactussen en verpot ze in metalen potjes van verschillende maten en afmetingen. Meerdere cactussen in verschillende groottes staan erg leuk op de eettafel of op een aparte bijzettafel in een hoek van de kamer. Ook leuk in de vensterbank of op een sidetable!
  2. Een simpel en snelle verandering: spuit de koperen fruitmand die u vorig jaar heeft aangeschaft over met een metallic lak.
  3. Gaat u dit weekend de tuin aanpakken? Denk dan eens aan metalen tuinstoelen, zilveren stoelkussens of natuurlijk grote metallic bloembakken met mooie gekleurde bloemen. Metalen bloempotjes zijn ook leuk voor de kinderen om hun moestuintjes in te verzorgen: bijvoorbeeld een klein metalen potje voor de radijsjes en een grote metalen bak voor de kropsla en rucola.
  4. Pak die lege muur in de gang eindelijk eens aan en hang de wand vol met metalen fotolijstjes! Vaak vinden mensen een muur vol gekleurde fotolijstjes te druk. Maar die kale witte muur gaat natuurlijk na een tijdje ook vervelen. Door te kiezen voor lijsten van hetzelfde materiaal of van dezelfde kleur, maakt u van de lege muur een waar kunstwerk dat direct in het oog springt bij binnenkomst. Ook goed te combineren met andere metalen muuraccessoires zoals een metalen letterbak of wandlamp.
  5. Echt groots uitpakken en helemaal overtuigd van de metallic meubeltrend? Kies dan voor een echte eyecatcher zoals een zilveren driezitsbank of metallic eettafel.

Enthousiast geworden en zelf een tip of origineel idee hoe de metallic trend toegepast kan worden in het woonbeeld? Laat het ons weten via een berichtje hieronder of op Facebook!


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter