Woonkamer inspiratie: Claim stap voor stap jouw woonkamer terug afbeelding

De woonkamer is het kloppend hart van elk huis. Het is de plek waar je ontspant, ontmoet, waar je thuiskomt. Maar de kans is groot dat jouw woonkamer de afgelopen tijd langzaam maar zeker getransformeerd is. Tot werkplek, tot sportschool, tot uitgaansgelegenheid. Tot een mengelmoes van alles wat ineens thuis moest.

Ineens was daar de pandemie, en deed jouw woonkamer dienst als thuiskantoor en sportschool in één. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb je de afgelopen maanden heel anders gewoond dan je voor de uitbraak van corona deed. Logisch, dus, dat je woonkamer mee veranderd is. Maar nu de priksnelheid omhoogvliegt, en de maatregelen langzaam versoepelen, is het tijd om je comfortabele woonkamer terug te claimen.

In een paar simpele stappen straalt je woonkamer zo weer de rust zelve uit.

1. Opgeruimd staat netjes

Je voelde ‘m misschien al aankomen, maar er is geen ontkomen aan. Niet het leukste klusje, wel het meest belonend. Bekijk goed welke spullen er de afgelopen tijd je woonkamer binnen zijn geslopen, en er een plekje hebben geclaimd. Moeten je opgerolde matje en de gewichten echt nog binnen handbereik staan? Of kunnen ze misschien terug de kast in?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Deel je woonkamer dan op in verschillende delen. Focus je op één deel per dag en ga zo je hele woonkamer door. Als je lekker bezig bent, kun je zelfs het hele huis op deze manier aanpakken!

Mocht je tijdens de lockdown een beetje doorgeslagen zijn in het online winkelen, dan is het een goed idee om een nieuw opbergmeubel aan te schaffen. Met al je aankopen uit zicht heb je ineens een rustigere plek gecreëerd.

Foto door Jon'Nathon Stebbe op Unsplash

2. Functie boven vorm

Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt aan jouw woonkamer. Bedenk wat je er allemaal wilt doen, en wat niet. Wees kritisch. Less is more wanneer het gaat om een woonkamer waar je tot rust kunt komen.

Als je nog wel even vanuit huis blijft werken, dan kan een werkplek in de woonkamer natuurlijk hartstikke handig zijn. Wordt het een permanentere plek in je woonkamer, bekijk dan of je ‘m praktischer kunt maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een opbergsysteem hebt voor al je werkspullen, zodat je na werktijd niet meer in de verleiding komt om achter je bureau te kruipen.

Schrijf voor jezelf op wat je op het moment allemaal uitvoert in de woonkamer. Streep de dingen die je voortaan weer buiten de deur kunt doen weg, totdat alleen de functies overblijven die jij belangrijk vindt. Deel je woonkamer in op basis van jouw lijstje.

Mocht je beperkte ruimte hebben dan zal je woonkamer zijn veelzijdige karakter vast behouden. Het is dan een goed idee om eens te kijken naar meubels net zo veelzijdig als je woonkamer zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een opbergbank, of een uitschuifbare eettafel?

Foto door Jane Duursma op Unsplash


3. Breng comfort terug

Zodra je klaar bent met het opruimen van je woonplek, is het tijd om er weer jouw plek van te maken. Na het opruimen is er misschien nieuwe ruimte ontstaan waardoor je aan de slag kunt met een herinrichting. Leg de focus op comfort door bijvoorbeeld je bankstel een wat prominentere plek te geven. Dat maakt het extra uitnodigend om, zodra je de woonkamer binnenkomt, op de bank te ploffen.

Mocht je nu flink aan de slag zijn gegaan met een nieuw opbergmeubel, dan heb je misschien zelfs ruimte over. Denk er eens over na om deze ruimte te vullen met een fijne luie stoel. Maak er je eigen plekje van waar je echt even tot rust kunt komen. Zet bijvoorbeeld een klein tafeltje naast de stoel voor je favoriete boek, of zorg dat hij dicht bij het raam staat zodat je lekker in de zon kunt zitten.

Geen zorgen als je geen ruimte over hebt. Je kunt namelijk op een heleboel verschillende manieren wat extra comfort in je woonkamer brengen. Wat dacht je van een hoogpolig kleed, of een paar extra kussens voor op de bank? Zachte en warme accessoires brengen binnen no-time een fijne, ontspannen sfeer terug.

Een fijne zit plek is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Maar je andere zintuigen kunnen je ook een handje helpen wanneer het om comfort gaat. Bijvoorbeeld met een geurkaars of een diffuser, als je het te zomers vindt voor kaarsen. Ga voor geuren uit met een kalmerend effect, zoals lavendel of citrus. Zo kun je met een kleine aanpassing een groot verschil maken.

4. Ontspan

Zo, alle spullen zijn opgeruimd, je nieuwe luie stoel staat uitnodigend klaar, en een diffuser spreidt een heerlijke kalmerende geur door je woonkamer. Nu zit er nog maar één ding op; ontspan!

Kies het meest comfortabele plekje in jouw woonkamer uit en claim ‘m. Je hebt het verdiend.

Deze blog is geschreven in samenwerking met MADE

Bekijk ook de volgende Made Essentials producten:

Zoek meer Made Essentials producten

Woontrends Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter