Voortuin inspiratie: Tijd om jouw voortuin te transformeren! afbeelding

Of de voortuin nu groot of klein is, we willen er iets gezelligs van maken. De voortuin is meestal namelijk de eerste kennismaking met het huis, en daardoor minstens zo belangrijk als de achtertuin. Je kunt er meer kanten mee op dan je denkt, maar waar begin je? Tijd om jouw voortuin te transformeren, met behulp van de volgende tips!

Een sfeervol tuinpad

Bij een verzorgde voortuin kan een mooi tuinpad naar de voordeur niet ontbreken! Het looppad kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals natuursteen of grind. Ook zien we steeds vaker houten tuinpaden terug. Hout geeft veel warmte en sfeer aan de voortuin en als je het goed onderhoud gaat het jarenlang mee.

Als je iets meer privacy wilt, kun je ook kiezen voor een tuinhekje. Dit is een stijlvolle manier om de randen van je tuin aan te geven, en de buren verstoren niet zo snel meer ongewenst, al dan niet per ongeluk, jouw ochtendritueel. Het tuinhekje van hout past vaak het beste bij de tuin, omdat dit een natuurlijke materiaalsoort is. Je kunt er ook voor kiezen om deze in een natuurlijke kleur te schilderen, zoals donkergroen of bruin.

Trendy tuinmeubilair

Vaak is de voortuin dé plek om te genieten van de eerste zonnestralen. Veel voortuinen staan namelijk richting het oosten. Het is dus fijn om een kleine loungeplek te creëren, waar je kunt genieten van je eerste kop koffie en een leuk tijdschrift.

Iedere voortuin heeft plek voor tuinmeubels. Wanneer de voortuin iets ruimer is, kun je misschien zelfs een tuinset overwegen! Ook een mooi teakhouten tuinbankje doet zijn werk, of je kunt kiezen voor één of twee tuinstoelen met kleurrijke kussens en een klein tafeltje ertussen.

voortuin

Kleurrijke bloemen- en planten

Groen maakt gelukkig, en de voortuin is hier dé plek voor. Door kleurrijke bloemen en planten in jouw voortuin te presenteren laat je meteen zien hoe gezellig en kleurrijk jouw huis is. Vaak zien we één of meerdere bloempotten bij de voordeur, om meteen de toon te zetten.

Ook de moestuin is populair. De afgelopen jaren waren we meer dan ooit te vinden in de keuken, en dat is terug te zien aan de moestuin-trend. Hoe lekker is het om altijd jouw favoriete verse ingrediënten in huis te hebben?! Het maakt echt niet uit hoe groot jouw voortuin is. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een trendy hangpot of voor verticaal moestuinieren, bijvoorbeeld aan de muur of in een stellingkast.

Vijver

Water brengt leven in je tuin. Wanneer de voortuin iets groter is, is er vaak ruimte voor een mooie, natuurlijke vijver. Het lijkt misschien een toevoeging waaraan je veel onderhoud kwijt bent, maar niets is minder waar. Met de juiste apparatuur heb je er bijna geen omkijken naar, en het is een mooi aanzicht! Je kunt er kleurrijke vissen aan toevoegen, en een vijver trekt veel vogels en gifgroene kikkers aan. Ze zijn er in alle soorten en maten, van groot tot piepklein en voortuin-proof.

Om de vijver nét iets meer te laten leven kun je er een kleine fontein in plaatsen. Het lopende water geeft een natuurlijke uitstraling en door het stromende water kom je helemaal tot rust.

voortuin

Het vogelhuisje

We vinden het leuk om naar buiten te kijken, en een levendige voortuin helpt hierbij. Daarom zijn vogelhuisjes en voeders tijdloos.

Het is leuk om te zien hoe gekleurde vogeltjes druk bezig zijn met het bouwen van een nestje, maar dat is niet de enige reden waarom veel mensen een vogelhuisje bezitten. De natuur staat onder druk omdat het leefgebied van vogels steeds kleiner wordt. We zijn namelijk veel aan het bouwen, waardoor vogels minder ruimte hebben om te nestelen. Het minste wat wij kunnen doen is hen een veilige plek aanbieden om een nest te bouwen. Een vogelhuisje is een positieve toevoeging voor iedereen!

Tuinverlichting

Tuinverlichting heeft vaak zowel een functioneel als decoratief doeleind. Zo helpt een verlichte tuin bij het vinden van het sleutelgat wanneer je ’s avonds laat thuiskomt, en voorkomt het inbraken. Een verlichtte tuin geeft ons een veilig gevoel. Een goede wandlamp is dus eigenlijk onmisbaar in iedere voortuin.

Ook breng je met tuinverlichting veel sfeer naar de voortuin. Het zorgt ervoor dat het huis op ieder moment van de dag straalt. Het fijne is dat een verlichtte tuin tegenwoordig geen negatieve impact meer hoeft te hebben op het milieu en onze energierekening. Veel tuinlampen werken namelijk op zonne-energie. Ze gaan vaak automatisch aan en branden de hele nacht door. Het is ineens een stuk leuker om ’s avonds naar buiten te kijken!


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter