Leuke bloembak ideeën: ​Hoe je oude voorwerpen tot plantenbak omtovert afbeelding

Tijdens de voorjaarsschoonmaak komen de meeste mensen erachter dat er een hoop oude voorwerpen staan te verstoffen. Er worden voorwerpen uit kastjes gehaald, de zolder wordt leeggehaald en de schuur krijgt een opfrisbeurt. Nu kun je ervoor kiezen om oude voorwerpen zonder een tweede blik weg te gooien, maar het is vaak mogelijk om oude voorwerpen te herbruiken. Bijvoorbeeld als bloembak voor in de tuin of in het huis. In dit artikel ontdek je hoe je oude voorwerpen tot bloembak omtovert, zodat je jezelf de kosten van het kopen van nieuwe bloembakken bespaart.

Leuke bloembak ideeën

Een bloembak is een uitstekende manier om een vleugje kleur en leven toe te voegen aan elke ruimte. Je kunt van bijna alles een bloembak maken, maar de meest populaire materialen zijn hout, steen of metaal. Wil je dus een bloembak creëren die de aandacht trekt, dan loont het om van deze materialen af te wijken óf een voorwerp te gebruiken dat niet bedoeld is als plantenbak. Heb je bijvoorbeeld nog een oude kruiwagen staan die je niet meer gebruikt? Vul de kruiwagen dan met aarde en maak er een creatieve plantenbak van.

Je hebt ook vast wel eens een schoen gezien die gebruikt werd als bloembak. Een leuk idee, maar niet meer zo creatief. Kies in plaats van een schoen voor een oude hoed of pet die je bijvoorbeeld op de tuintafel plaatst. Zo weet je zeker dat de bloembak een gespreksstarter wordt! Ben je benieuwd naar meer leuke bloembak ideeën, dan biedt Pinterest zeeën van inspiratie.

Oude theepot of gieter als bloembak of bloempot

In verschillende oude voorwerpen een bloembak maken

Als je creativiteit de vrije loop laat dan zul je zien dat er allerlei oude voorwerpen zijn die je kunt omtoveren tot bloembak. Denk bijvoorbeeld aan de kapot gevallen glazen fruitschaal of dat oude kopje dat achterin de kast staat te verstoffen. Voor elk formaat bloembak is er namelijk een plantje te vinden. Plaats kleine vetplantjes in kapotte glazen en kies voor grotere kamerplanten of buitenplanten voor grotere voorwerpen, zoals een oude kruiwagen of mand.

Welke voorwerpen je kiest is afhankelijk van de plek waar je de zelf gefabriceerde bloembak wilt neerzetten. Ga je voor een bloembak voor een buitenruimte, dan is het slim om materialen te kiezen die goed tegen weersomstandigheden bestand zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen papieren zak als bloembak gebruiken in de achtertuin, maar wel in de woonkamer. Zorg er bij kruiwagens, potten, pannen en bakken die je als bloembak gebruikt voor dat je gaatjes aan de onderkant maakt. Op die manier kan overtollig water uit de bloembak lekken, waardoor de wortels niet in water ondergedompeld blijven.

Gebruik je vaak verse tuinkruiden, bewaar de lege eierdozen dan goed! Je kunt eierdozen namelijk gebruiken om zaadjes in uit te laten komen. Zijn de zaadjes uitgekomen dan pot je ze om in een klein glas of een kaarshouder en als de plant volwassen wordt stap je over op een zelfgemaakte grotere bloembak.

Waarom maken mensen zelf bloembakken?

Het belangrijkste doel van een bloembak is om planten betere groeiomstandigheden te bieden dan ze in de grond zouden hebben. Dit komt doordat de grond in een bloembak constant vochtig en warmer is dan de grond erbuiten. Daarom gebruiken mensen steeds vaker oude voorwerpen als bloembakken. Deze voorwerpen worden op deze manier hergebruikt en gerecycled in plaats van weggegooid te worden en op stortplaatsen te belanden.

In een notendop kiezen de meeste mensen dus voor het zelf fabriceren van bloembakken om duurzamer om te gaan met spullen. Het is hiernaast een goede manier om mensen met een verzamelobsessie te helpen opruimen. Er wordt namelijk niets weggegooid, maar voorwerpen krijgen een nieuwe functie terwijl de schuur, rommelzolder of voorraadkast worden leeggeruimd. Ga je aan de slag met het zelf maken van bloembakken, dan moet je rekening houden met de volgende punten:

  • hoeveel ruimte heeft de plant nodig in de bloembak.
  • waar wil ik de bloembak neerzetten.
  • hoe zorg ik ervoor dat water afgevoerd kan worden.
  • welke voorwerpen heb ik in huis die kunnen dienen als bloembak.

Waarom zelf een bloembak maken van oude materialen?

  1. Het is meestal duurzamer
  2. Je hergebruikt materialen
  3. Het is meestal hartstikke mooi.

Toch liever een nieuwe bloembak?

Meer soortgelijke producten


Of bekijk de plantenbakken

Meer soortgelijke producten


Als je om je heen kijkt dan is de kans groot dat je meerdere oude voorwerpen vind die je kunt gebruiken als bloembak. Geen voorwerp is te gek. Ga daarom eens op ontdekkingsreis in je eigen huis en herbruik voorwerpen die je als bloembak of bloempot kunt gebruiken. Deel jij jouw creaties met ons? Stuur je foto in via Instagram en misschien verschijnt jouw foto wel op onze feed!

Eerst afbeelding met dank aan Ellen26 op Pixabay.


Woontrends DIY - Do It Yourself Tuin Buiten Duurzaamheid Planten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter