Vijf geweldige DIY projecten om met samen kinderen te doen afbeelding

Of je nichtje van 5 nu op visite komt, je zelf kinderen hebt, of wordt ingehuurd als nanny/oppas. Knutselen, creatief bezig zijn met kinderen, iets bouwen, een DIY project en zelf iets maken is voor iedereen leuk. En zeker een goed alternatief als het Nederlandse klimaat weer eens niet mee werkt. We geven je inspiratie voor vijf geweldige DIY projecten met kinderen en leggen je uit waarom het zelfs belangrijk is om creatieve projecten met kinderen uit te voeren! Oh en je krijgt ook nog een bonustip voor een DIY project voor kinderen die liever niet rustig blijven zitten.

Voordelen van DIY projecten voor kinderen

Of je nu alleen met verf aan de slag gaat, of ook echt iets bouwt: het knutselen/ uitvoeren van een DIY project heeft voor kinderen vele voordelen. Zo stimuleert het bijdragen aan een DIY project voor kinderen samenwerken, het prikkelt doorzettingsvermogen en vindingrijkheid. Het is een rust momentje om aan iets te werken wat je kan bewaren en weer ergens op kunt handen ophangen.

Bevordering van zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Wist je dat zelfvertrouwen bij draagt aan een positief zelfbeeld? Dat is al vanaf jongs af aan belangrijk. Kinderen met een goed zelfvertrouwen nemen dat ook later in hun leven mee. Ze nemen zelfstandig verstandige beslissingen en zijn geneigd beter voor zichzelf te zorgen als het aan komt op slaap en voeding. Knutselen draagt bij aan het bevorderen van zelfvertrouwen. Kies een project wat goed past bij de ontwikkelingsfase van een kind. Iets moet niet te moeilijk zijn, maar ook zeker niet te makkelijk. Kinderen vinden het leuk om te laten zien wat ze allemaal al kunnen.

Laat kinderen zo veel mogelijk zelf doen bij het uitvoeren van een DIY project. Zelf knippen (eventueel met een kinderschaar) als ze daar aan toe zijn, kleuren kiezen, materialen bij elkaar zoeken. Blijf er als ouder (of anderszins verantwoordelijke) bij, maar laat de keuzes over aan het kind. Geef complimentjes over het werk en hang het ergens op.

Knutselen draagt bij aan oog-hand coördinatie

De een wordt geboren met wat meer coördinatie dan de ander, maar je kunt er door middel van een DIY project in elkaar knutselen er wel aan werken. Een goede oog-hand coördinatie draagt bij aan het makkelijker kunnen oppakken van (bal) sporten en draagt bij aan een algeheel goed (fijn) motorisch vermogen.

DIY projecten die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld tekenen en kleuren, maar ook lijmen en stempelen.

DIY projecten dragen bij aan het vormgeven van de werkelijkheid

Kinderen maken veel dingen voor het eerst mee en hebben een steile leercurve. Creatief bezig zijn, vooral tekenen, maar ook kleien, timmeren (voor oudere kinderen) en toneelstukjes geven uiting aan wat kinderen dagelijks mee maken.

Veilig aan de slag

Natuurlijk wil je wel dat iedereen veilig de (mid)dag door komt. Het is daarom belangrijk een aantal dingen van te voren goed te bedenken.

 • Leg uit waarom bepaalde dingen gevaarlijk zijn. Een voorbeeld: Je maakt een DIY lamp voor de kamer van je kind. Je kind kan bijdragen aan het versieren van de lampenkamp, maar het aansluiten van de elektriciteit doe je liever zelf, of laat je zelfs over aan een professional. Dat is logisch, maar voor een kind is het fijn te weten waarom hij/zij niet alles mag doen
 • Gebruik materialen die je kunt verwijderen met water. Ongelukjes met bijvoorbeeld vingerverf worden meestal veroorzaakt door de terpentine die ouders gebruiken om de verf schoon te maken! Niet nodig, want meestal werkt water net zo goed
 • Let op met kleine materialen zoals kralen en knopen
 • En met scherpe materialen zoals punaises, splitpennen en scharen. Gebruik bij voorkeur een speciale kinderschaar

Vijf DIY projecten met en voor kinderen

DIY projecten met kinderen hoeven niet per definitie creatieve ideeën te zijn. Het kan ook gaan om het zelf maken van stuiterballen, een T-shirt bestempelen of juist iets koken of in elkaar timmeren.

Op websites zoals Pinterest vind je gemakkelijk duizenden ideeën. We zochten de vijf leukste voor je uit!

Maak je eigen droomvanger

Ideaal DIY project voor kinderen. Superleuk voor kinderen om in hun kamer op te hangen en wellicht helpt het hier en daar ook nog bij nachtmerries. Ook handig, je kunt natuurlijk van alles aan de droomvanger hangen. Maar een erg recycle verantwoorde droomvanger met de doppen van frisdrank flessen, trek het bos in voor houtjes en veren of knutsel er lekker op los en knip van karton hartjes, sterren, rondjes, ruitjes etc. die je ook nog kunt verven.

Je hebt in ieder geval nodig:

 • Een ring, bijvoorbeeld een kartonnen bord waar je de rand van uitknipt. Of een dunne pvc buis die je om kunt buigen. Maar een borduur ring kan ook.
 • Linten, touw en/of draad om je ´ring´ mee te kunnen omwikkelen. Dit geeft de droomvanger een uniek uiterlijk.
 • Accessoires zoals kralen (alleen bij ouderen kinderen natuurlijk), veren, touwtjes.

Het maken is eenvoudig. Omwikkel de ring met draad. Zorg dat je bovenaan een lusje houdt en onderaan 3 tot 7 lange draden knoopt. Een dromenvanger heeft natuurlijk ook een ´web´ nodig om jouw dromen mee te vangen. Knoop dat het liefst van dun draad. Daarna breng je de versiering aan. Hier kun je lezen hoe je precies te werk gaat.

DIY confetti schaal

Vrolijk, makkelijk, goedkoop en heel erg leuk voor kinderen. Een eigen gemaakte confetti schaal!

Je hebt nodig:

 • Confetti – die kun je kant-en-klaar kopen of laat de kinderen met een perforator zelf confetti maken van vouwblaadjes
 • Een bak om de confetti in te doen
 • Een ballon
 • Behanglijm of glanslijm
 • Een kwast
 • Een vaas of schaal om de ballon in te zetten en te laten drogen

Blaas de ballon op en smeer die flink in met de lijm. Dip de ballon in de confetti. Laat het (semi) drogen en breng een nieuwe laag aan. Doe dat in totaal drie keer. En eindig met een laag lijm. Als die helemaal is opgedroogd kun je de ballon open knippen en dan kun je de schaal gebruiken.

In dit filmpje kun je nog eens nakijken hoe het moet. De presentatrice van dit filmpje ´pimpt´ de schaal ook nog met glitters, een leuk idee!

DIY project voor kinderen van alle leeftijden: stenen kleuren!

Dit DIY project voor kinderen kan voor kinderen die net een potlood/kwast kunnen vasthouden tot kinderen die al echt kunnen tekenen. Zelfs voor volwassenen is het leuk!

En het allergaafste, je kunt er mee uit de voeten voor alle seizoenen: Het verven van stenen.

Trek er op uit voor een paar (niet al te donker gekleurde) stenen. Of koop ze bij het tuincentrum. Zet wat verf op tafel en aan de slag. De stenen uit het voorbeeld hebben een kerst thema, maar uiteraard kun je ook paaseieren maken rondom de Pasen, aan de slag rondom Sinterklaas, kroontjes schilderen met Koningsdag of ze gewoon creatief inkleuren en ze allemaal in een vaas tentoonstellen.

DIY project: gekke bekken boek

Dit DIY project heb je lang plezier van! Knip papier in 3 gelijke delen. Laat de kinderen op een deel ogen tekenen, op de andere neuzen, en het laatste deel monden.

Leg de ogen bij de ogen, de neuzen bij de neuzen en de monden bij de monden. Maak een kaft van dikker papier zodat alles bij elkaar blijft en maak alles met ringen aan elkaar vast. Als je geen ringen hebt, kun je ook touw, lint of zelfs ijzerdraad gebruiken.

Je kunt nu eindeloos aan de slag met het combineren en telkens een ander gezicht vormen. Makkelijk uit te breiden met lossen hoeden, brillen, strikken en stropdassen die de kinderen erbij kunnen leggen. Berg het netjes op, dan kun je er vaker dan eens plezier van hebben.

DIY project voor stoere kids: Drakensnuit!

Voor de stoere kinderen kun je een echte draken snuit maken.

Je hebt nodig een lege wc rol, verf of vouw papier in verschillende kleuren, lijm en fel gekleurd ´licht´ papier. Eventuele extra´s zijn bolletjes om de snuit echt mee te maken en/of andere plaksels.

Versier de wc rol met verf of het papier. Groen ligt voor de hand, maar laat de ruimte voor de kindergeest. Het is ten slotte een DIY project voor kinderen. Roze draak? Geen probleem!

Lijm uiteindelijk sliertjes van het felgekleurde papier aan de wc rol en laat de kinderen hard blazen, nu lijken ze net een vuurspuwende draak. Maak voor de jongste kinderen de wc rol wat dunner of korter, anders hebben ze misschien niet genoeg adem om het papier te laten ´dansen´.

Bonus tip: DIY projecten voor de wat onrustigere kinderen

Onverwacht een regenachtige middag en lukt het de kinderen niet om rustig op hun stoel te blijven zitten? Dit creatieve DIY project maakt handig gebruik van goedkope materialen. En geeft vrijwel gegarandeerd de hele dag plezier. Pak het tape uit de kast en tover een smalle gang of kamer om tot ninja parcours. Met plakband en draad ben je snel klaar en kun je spannende wedstrijdjes doen.

Onverwacht mooie dag? Ook voor buiten is er een snel en goedkoop DIY project! Maak een parcours met boomstronken, pool noodles en draden tussen bomen. Je kunt zelfs onderdelen invoegen met flessen water verplaatsen of het eeuwenoude zaklopen.


Wonen met kids DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter