Verticuteren: Wat is het en hoe pak je het aan? afbeelding

Met de lente voor de deur wordt het ook tijd weer wat meer aandacht te besteden aan de tuin. En heb je gras liggen? Dan weet je dat je gazon in het voorjaar wat meer liefde nodig heeft. Een van de belangrijkste stappen voor het onderhoud van een gras tuin is het verticuteren. Maar wat is verticuteren precies? Hoe pak je dat aan? En hoe werkt een verticuteermachine?

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een belangrijke stap in het onderhoud van je gazon, maar wat is verticuteren precies? En waarom is het zo belangrijk?

De natuur is ongelofelijk en beschermt zichzelf tegen allerlei bedreigingen. Dat is ook het geval bij gras. Van nature ontstaat er een extra laagje wat het gras bescherming biedt tegen hitte en vochtverlies. Heel mooi, maar wordt dat laagje te dik…dan verzuurt en verstikt het gras. Doordat zuurstof en licht de bodem niet meer goed kunnen bereiken en dan krijg je mos. En dat zorgt op zijn beurt weer voor minder aantrekkelijke bruine plekken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! En dát is precies waarom verticuteren zo belangrijk is: je brengt lucht in de grond waardoor die als het ware weer kan ´ademen´. Bovendien is het voor vocht en voedingsstoffen ook makkelijker hun weg vinden in een grasmat die goed geverticuteerd is.

Met de verticuteermachine snijd je ook oude wortels door en voorkom je nieuw mos. Kortom, waarom is verticuteren belangrijk? Omdat het je gazon gezond houdt!

Verticuteermachine, wat is dat?

Oké, je weet nu waar het belangrijk is je gazon goed te onderhouden, maar wat heb je daar precies voor nodig? Eigenlijk kun je uit twee methodes kiezen. Als het een klein stukje gras betreft kun je toe met een verticuteerhark. De naam zegt het eigenlijk al, met deze hark verticuteer je eenvoudig kleine stukjes gras. Het is wel allemaal handmatig werk, maar daar kijk je vast tevreden op terug als je je gazon er weer goed bij ziet liggen. Het grootste voordeel van een verticuteerhark is dat ze redelijk voordelig zijn in aanschaf en weinig ruimte innemen in je schuur of tuinhuisje.

Heb je een grotere oppervlakte gazon, dan is het verstandiger te investeren in een verticuteermachine. Deze zijn duurder en nemen wat meer ruimte in beslag, maar verdient zichzelf doorgaans terug omdat het verticuteren veel eenvoudiger wordt. Je moet nog wel achter de machine aanlopen, maar het zwaarste werk wordt door de machine gedaan.

Verticuteren: Hoe pak je dat aan?

Nu je weet wel materiaal je nodig hebt kun je aan de slag. Allereerst is het belangrijk om te weten in welke periode van het jaar je het beste aan de slag kunt gaan. In Nederland kent het gras twee belangrijke groeiperiodes. Een keer in april/mei en eentje in het najaar, ongeveer september/oktober. Het is aan te raden vóór deze groeiperiodes te verticuteren. Dat komt dus neer op eind maart of begin april (na zo´n koude winter als die van 2018 is begin april prima). Loop vervolgens één keer in de lengterichting over de grasmat. Als je alle ´banen´ hebt geverticuteerd, ga je over op de breedte of loop je schuin over het gazon. Zo kom je dus twee keer over elk stukje gras. Ten slotte ga je met een gewone hark nog eens het gras door, zo haal je al het mos weg. Je zult zien dat er nog best wat uit kom, en opgeruimd staat netjes.

Verticuteren klinkt als best wat werk, kan het ook anders?

Verticuteren kan een flinke klus zijn, afhankelijk van de afmetingen van je gazon. Er zijn daarnaast ook mensen die zeggen dat het je gras op lange termijn wel eens schade zou kunnen doen. Het ´laagje´ uit het begin van deze blog verstikt de grond, maar door te verticuteren krijgt de bodem ook geen kans om het mos om te zetten naar waardevolle organische stof. Je kunt daarom ook kiezen om juist niet te verticuteren maar in plaats daarvan kalk- of bemesting stoffen kopen met bepaalde compostering bacteriën. Deze helpen de het mos omzetten naar humus: en dat is weer voeding voor het gras. Het verticuteren kun je dan gebruiken als de grond echt heel veel mos heeft, of zo nu en dan eens oppervlakkig doen om het allemaal een beetje bij te houden.

En dan... genieten!

En dan kan het genieten beginnen. Vlak na het verticuteren kunnen er nog wat kale plekken zijn, maar die trekken binnen de kortste keren weg. Als het gras er dan weer helemaal mooi bijligt kun je vanuit je tuin heerlijk genieten. Fijne voorjaar gewenst!


Tuin
Reageer op dit artikel
1 reacties in totaal
Door B.DUISTERHOF, 4 jaar geleden
Zou je het oude gras kunnen verticuteren om dan daarna graszoden te leggen? Is dat een goede methode?

Laat commentaar achter