Vegan interieur: Wat zijn vegan meubels en waar koop je ze? afbeelding

In veel producten vindt je dierlijke vacht, stof en lijm terug. Wil je vegan wonen? Dan is het de kunst om ook deze producten te vermijden.

Veganisme draait niet langer om plantaardige voeding, maar om volledige levensstijl. Wil je je diervriendelijke leefwijze naar het volgende level brengen? In deze blog vertellen we je over de voordelen van een vegan interieur.

Veganistische leefstijl

Veganisme is een leefstijl waarbij dierlijke producten vermeden worden. Naast het vermijden van vlees en vis, worden ook dierlijke bijproducten overgeslagen door veganisten. In interieur vindt je dierlijke vacht, stof en lijm terug. Wil je vegan wonen? Dan is het de kunst om ook deze producten te vermijden.

Veganistisch interieur voor het milieu

Met een veganistische levensstijl ga je niet alleen dierenleed tegen. Het heeft ook impact op het milieu en de natuur. Ben je benieuwd wat jij kan bijdragen met een vegan interieur? Lees dan verder.

Uitstoot

Dierlijke (bij)producten vragen veel van het milieu en veroorzaken grote uitstoot. Plantaardige producten stoten daarentegen 10 tot 50 procent minder broeikasstoffen uit. Alle beetjes helpen; ook met vegan wonen draag je bij aan een betere wereld.

Biodiversiteit

Door landbouw en kunstmest is de biodiversiteit flink gekrompen. Met een vegan levensstijl ga je deze veranderingen tegen. Door minder of geen gebruik te maken van dierlijke (bij)producten wordt er minder landbouwgrond ingenomen voor het verbouwen van dierenvoer en het houden van de dieren.

Welke producten zijn dierlijk en hoe vermijd je ze?

Het kan lastig zijn om dierlijke producten te herkennen en vermijden. Welke producten zijn afkomstig van dieren en welke materialen zijn vegan alternatieven? Je leest het in deze lijst.

Leer

Leer is een populair materiaal dat vaak wordt verwerkt in banken en stoelen. Helaas is het product verre van diervriendelijk. Vandaag de dag worden er nog steeds duizenden dieren geslacht voor de productie van leer en maken nog maar weinig fabrieken gebruik van ‘restafval.’ Gelukkig zijn er diervriendelijke varianten van dit materiaal. Zo wordt leer nagemaakt van kunststof en paddenstoelen. Zo blijf je genieten van de chique uitstraling van leer, zonder dat er dierenleed aan te pas is gekomen.

Wol wordt gewonnen van schapen- en konijnenvacht en wordt verwerkt in plaids, kussens en loungestoelen. Wol is geen veganistisch product, aangezien het een dierlijk bijproduct is. Ook dit materiaal kent diervriendelijke alternatieven die gemaakt worden van synthetische kunststoffen. Net echt; wel vegan!

Verf

Zelfs verf kan dierlijke bijproducten bevatten. Vaak gaat het dan om melkeiwit. Voor een vegan interieur gebruik je daarom verf zonder dit stofje. Dit is te koop in gewone bouwmarkten.

blue and white can on white table

Dons

Dons is een zacht, warm product dat vaak wordt gebruikt in kussens. Ook voor dit product zijn veganistische alternatieven beschikbaar met dezelfde prettige eigenschappen. Denk aan het duurzame Lyocell: dit is een bekend ecologische materiaal, gemaakt van houtpulp.

Laminaat

Ook laminaat bevat soms dierlijke producten. Het gaat hier om dierlijke lijm dat verwerkt is in de planken. Ga daarom op zoek naar laminaat zonder dierlijke stoffen, of leg een houten of stenen vloer in je woning. Is dit te prijzig? Dan kun je ook altijd nog kiezen voor een PVC vloer. Het lijkt op laminaat, maar bevat geen dierlijke bijproducten.

Zijde

Zijde is een luxe stof dat voornamelijk verwerkt wordt in dunne dekens, kussens en lampenkappen. Voor de maak van zijde worden jaarlijks miljoenen zijderupsen gekweekt. Dit is enorm veel moeite, niet diervriendelijk en vooral onnodig omdat er goede alternatieven zijn van dit materiaal. Zo wordt er tegenwoordig ‘zijde’ gewonnen uit bananenplanten en kunststoffen.

Diervriendelijk met een gunstig prijskaartje

Wol, leer, zijde en dons: het zijn materialen met een duur prijskaartje. Er is geen noodzaak om hier geld voor neer te leggen als er ook diervriendelijk, goedkoop materiaal tot je beschikking is. Zo kent kunstleer vele voordelen. Het materiaal kan makkelijk schoongemaakt worden, is daardoor makkelijk in onderhoud en kost bijna niks vergeleken met echt leer! Daarbij verkleurd het niet door de zon en gaat het langer mee. Ook synthetisch wol kent veel pluspunten. Het kan gewassen worden met normaal wasmiddel en blijft langer mooi dan echt wol. Een veganistisch interieur mag exclusief klinken, maar is vaak goedkoper en gaat langer mee.

Andere duurzame criteria

Op Furn.nl filter je ook producten op andere duurzame criteria. Zet hiervoor het duurzaamheidsfilter aan. Natuurlijk is niet noodzakelijk om enkel vegan producten aan te schaffen. Ook met een paar veganistische alternatieven ben je goed en verantwoord bezig. Zo werk je mee aan een wereld zonder dierenleed en help je mee met het herstellen van de biodiversiteit.

Let op dat ons onderstaand overzicht in sommige gevallen niet altijd vegan meubels weergeeft. Vooral op de zoekpagina die hieronder achter de knop staat, staan soms nog wel eens meubels die niet vegan staan. Ga dit dus zelf altijd goed na bij de winkel zelf.

Bekijk ook de volgende vegan producten:

Zoek meer vegan producten

Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter