Tuintrends 2018: 8 x tuintrends en tuinmeubelen afbeelding

Wat is de lekkerste plek om te ontspannen in je eigen huis, vooral in de zomer? De tuin natuurlijk! Omgeven door flink veel groen kom je het best tot rust. Heerlijk onderuit liggend in je zachte tuinstoel of genietend van een familiediner aan de houten tuintafel. Het draait bij de tuinmeubeltrends van 2018 allemaal om comfort, luxe, authenticiteit en duurzaamheid.

Tuintrend #1: Duurzame tuinmeubelen

Duurzaamheid speelt een grote rol in ons leven en is een algemene trend die niet meer weg valt te denken. Mensen raken zich steeds meer bewust van het feit dat de grondstoffen van de aarde worden uitgeput en we niet roekeloos met de aarde kunnen omgaan.

Veel designers kiezen daarom voor milieuvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige materialen die lang mee gaan. Ook de consument kiest er liever voor om te investeren in kwalitatief goede tuinmeubelen dan om de zoveel tijd goedkope tuinstoelen te vervangen omdat ze weer eens versleten zijn.

Natuurlijk is het verstandig om goed voor je tuinmeubelen te zorgen, ook als je kiest voor duurzame tuinmeubelen.

Hoe houd je je tuinmeubelen langer goed?

  • Dek je tuinmeubelen af wanneer het regent.
  • Heb je houten tuinmeubelen? Verzorg dat regelmatig het hout met olie of was en controleer op scheurtjes.
  • Om scheurtjes te voorkomen, laat natte houten meubelen niet in de zon staan.
  • Heb je gelakte stalen tuinmeubelen? Verf beschadigde plekken op tijd zodat het staal niet gaat roesten.

De meest duurzame materialen voor tuinmeubelen zijn hardhout met een duurzaam keurmerk (FSC), naaldhout, rotan en bamboe. Hoewel kunststof meubelen lang meegaan, is de productie en de afvalverwerking ervan niet erg milieuvriendelijk.

Tuintrend #2: Natural living en robuuste tuinmeubels van natuurlijke materialen

Natural living houdt in dat we steeds meer terug gaan naar de natuur en we holistisch kijken naar onze gezondheid en levensstijl. Dit zien we ook terug in de interieur- en tuintrends. Er worden steeds meer natuurlijke materialen gebruikt. Dus dat sluit mooi aan bij tuintrend #1!

Denk aan tuintafels en tuinstoelen van steigerhout, rotan, riet, bamboe, ceder, hardhout en teakhout, en het gebruik van natuursteen, touwen en kiezelstenen in de tuin.

Met name rotan wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen. Rotan fauteuils, tuinstoelen en tuintafels zien er niet alleen prachtig uit, maar ze zijn ook weerbestendig. Daarom kun je ze ’s nachts prima buiten laten staan. Hetzelfde geldt voor bamboe, wat nog een tikje beter tegen de invloeden van het weer kan.

Tuintrend #3: Going wild

Een wilde tuin wordt steeds populairder. We leggen geen stenen meer over heel de tuin, maar kiezen voor een gecontroleerd ‘wilde’ tuin look. Dit is gebaseerd op de ‘Dutch Wave’ van tuinontwerper Piet Oudolf. Hierbij worden planten van verschillende formaten door elkaar heen geplant en ontstaat er een combinatie van vaste planten, eenjarigen en siergrassen.

Hoe je dit doet, maakt wel iets uit. Er wordt goed gekeken naar de natuurlijke omstandigheden en op basis daarvan wordt de beplanting aangelegd.

Tuintrend #4: Violet-paars en koper kleuren en tuinmeubelen

Kleuren die in de zomer van 2018 populair zijn, zijn violet-paars en koper. Hoewel grijs en rustige aardetinten ook veel worden gebruikt, worden deze kleuren prachtig gecombineerd met elementen van levendige kleuren zoals violet-paars en koperkleuren.

Koper is als materiaal en kleur te gebruiken. Het combineert fantastisch met paarse, blauwe en groene tinten, waardoor koper een warme, welkome sfeer aan je tuin geeft. In plaats van het glanzende roestvrij staal, zie je meer natuurlijk verweerde materialen. Dit past uitstekend bij het natural living concept.

Tuintrend #5: Comfort en luxe

Comfort en luxe is waar het in 2018 om draait. De natuurlijke materialen worden gecombineerd met zachte, grote kussens waardoor je zonder probleem heel de avond in je houten loungebank kunt ontspannen.

We zien ook dat de tuin meer als verlengde van het huis wordt ingericht. Meubelen die eerder alleen voor binnenshuis werden gebruikt, mogen nu gewoon buiten worden gezet. De tuin wordt daarbij ingericht als eetkamer, zodat we heerlijk buiten kunnen tafelen.

Zelfs een open haard en een vloerkleed zie je terug in de tuin.

Denk aan een loungeset in je tuin met prachtige sierkussens in vrolijke, zomerse kleuren. Zet een flamingo neer en je waant je direct in de tropen! Of kies voor een romantische sfeer door het gebruik van zachtroze kussens of pasteltinten. Als het maar comfortabel is en lekker zit, dat is het belangrijkst.

Tip: kies voor sierkussens die bestand zijn tegen de invloeden van het weer.

Tuintrend #6: Organische en ronde vormen

Ronde en organische vormen zie je niet alleen terugkomen in interieurtrends en patronen, maar ook in de tuintrends en tuinmeubelen. Aan een ronde tuintafel kan iedereen elkaar goed zien en is het makkelijker om bijvoorbeeld het peper en zout te pakken. Wel zo handig wanneer je een tuinfeestje of diner organiseert!

Ronde tuintafels zijn bovendien uitermate geschikt voor kleinere tuinen, aangezien ze minder ruimte innemen dan vierkante of langwerpige tuintafels. Combineer met leuke ronde tuinstoelen of een ronde loungeset.

Tuintrend #7: Botanische prints

De botanische stijl is in 2018 erg populair, niet alleen in het interieur en in de modewereld, maar ook in de tuin. Je ziet het terug in de wildgroei in de tuin, maar ook als patronen en prints in het interieur en de tuin. Tuinkussens zijn bedrukt met groene bladeren, planten en gekleurde bloemen.

Hang een botanische print aan de muur en plant palmen, cactussen, varens en andere exotische planten in de tuin voor de ultieme botanische ‘urban jungle’ look.

Tuintrend #8: Zelf je eigen kruiden, groenten en fruit verbouwen

Wat is er handiger om boodschappen te doen in je eigen tuin? 2018 is hét jaar van moestuinieren, buiten eten en buiten koken. We willen zo vaak mogelijk buiten zijn, dus daar is de tuin perfect voor.

Daarbij wordt het steeds populairder om bewust en zelfs veganistisch te eten. Dat houdt in dat we meer (onbespoten) groenten en fruit willen eten, en deze trend zal zich ook in 2018 voortzetten.

Soorten biologisch voedsel die je makkelijk zelf kunt verbouwen in de tuin zijn broccoli, sperziebonen, spinazie en zelfs quinoa. Begin met een klein kasje kruiden of leg een moestuintje aan in je tuin en experimenteer.

Heb je een kleine tuin of een balkon? Probeer dan eens het verticaal tuinieren uit. Perfect voor aan de houten schutting bijvoorbeeld.

Met welke tuintrend ben jij blij? Laat het hieronder weten in de comments!

Auteur: Jessica Scheper



Woontrends Tuin Buiten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter