Balkon inrichten: 5 tips voor elk balkon afbeelding

De lente is goed van start, de zomer komt eraan. Voor veel mensen dé tijd van het jaar om zo veel mogelijk buiten te zijn, borrelen een terrasje, een uitgebreide picknick of lekker naar het strand. Maar waarom zou je het niet dichter bij huis houden? Letterlijk, want ook op je eigen balkon kun je van de zon genieten. 5 tips (en nog een bonustip) voor elk balkon.

Balkon tip 1. Kies de juiste vloer

Of je nu een groot balkon of juist een klein balkon hebt, de vloer is altijd belangrijk. Er zijn zó veel opties. Zo kun je kiezen voor een nep grasmat, dat zorgt voor een groene uitstraling. Of je kunt juist kiezen voor dezelfde plavuizen als binnen, zodat je je kamer optisch groter laat lijken. Op een balkon zijn ook houten vlonders of rubberen tegels een goede optie. Maar wat je ook kiest: zorg ervoor dat het vorstbestendig is – het is helaas niet jaarrond zomer, dat het makkelijk schoon te houden is, en zorg ervoor dat je de balkonbedekking zo neerlegt dat je géén problemen krijgt met je afwatering.

Balkon tip 2. Planten voor op het balkon

Voordat je naar het tuincentrum rent, kijk even goed naar je balkon. Ligt je balkon op het zuiden? Dan heb je veel zon en heb je een iets ruimere keuze uit planten. Maar als je balkon op het noorden ligt moet je juist schaduwplanten kopen, zoals varens. Bepaal ook hoeveel ruimte je hebt. Misschien is verticaal planten een optie, bijvoorbeeld in een pallet. Zeker als je een klein balkon hebt. Voor een klein balkon is ook juist één grote pot met verschillende planten ook een heel valide alternatief. Ten slotte kun je natuurlijk ook nadenken over kruiden of een (mini) moestuin op je balkon. Ga voor stevige kruiden zoals rozemarijn die ook tegen de wind kunnen. En munt staat graag in de (half)schaduw! Tomaten en aardbeien doen het dan weer heel goed in de zon en hebben niet veel ruimte nodig.


Balkon tip 3. Zitruimte op je balkon

Je wilt waarschijnlijk ook op je balkon kunnen zitten. Meet de afmetingen daarom goed op. Een enorme lounge set op een klein balkon is niet zo’n goed idee, maar kan juist weer geweldig zijn op een groot balkon of dakterras. Kies voor kleinere balkons voor een leuk klein tafeltje, met 1 of 2 comfortabele stoelen. Koop eventueel krukjes of klapstoeltjes als je van plan bent af en toe een balkonfeestje te geven. Wat je ook koopt, zorg dat het ook tegen een regenbuitje kan. Binnenmeubels die lang buiten staan verweren snel en blijven na een bui lang nat.


Balkon tip 4. Houd ook de functionaliteit van je balkon goed in de gaten

Kun je je balkon puur gebruiken om te genieten? Of is het ook de plek waar je graag de was droogt of de dekbedden uithangt. Als je ook ´functioneel´ gebruik maakt van je balkon is het zaak dat je daar bij de inrichting van je balkon al rekening mee houdt. Een plantenbak op de railing is niet handig als je dekbed eroverheen moet en een uitgebreid terras set staat in de weg voor een wasrek.

Balkon tip 5. Vergeet de verlichting niet!

Uiteraard ga je onwijs genieten van de lange zomeravonden. Maar je wilt je balkon vast ook nog gebruiken als de dagen weer korter worden. Vergeet daarom zeker niet na te denken over de verlichting van je balkon! Lees je graag een boek, dan is een felle lamp een must, alhoewel je ook kleine leeslampjes op je boek kunt klemmen. Maar anders kun je het ook heel gezellig maken met kaarsjes en/ of een lichtsnoer, dat is wel zo sfeervol.


Bonustip! Houd de inrichting van je balkon vooral persoonlijk

Het is een beetje een open deur, maar je balkon is een plek waar je lekker tot rust moet kunnen komen. Ben jij dol op lekker luieren? Hang dan ook nog een hangmat op. Speel je graag spelletjes? Zorg voor een grote tafel op je balkon. Gaan bij jou alle plantjes dood, zet dan 1 grote stevige plant neer, of helemaal geen plant. Het is jouw balkon, jouw inrichting, niets moet, alles mag!

Geniet van een fijne zomer!Woontrends Tuin Buiten Tips Planten
Reageer op dit artikel
1 reacties in totaal
Door Klaas, 5 jaar geleden
Leuke blog!

Laat commentaar achter