Alles wat je wil weten over stoffen voor meubels afbeelding

Je gaat nieuw meubilair uitzoeken, of wil je huidige meubels opnieuw laten bekleden. Je weet welk model je wil, maar in het land van de stoffen raak je de weg een beetje kwijt. Zo veel keuzes! Furn.nl helpt je op weg.

Materiaalkeuze

Een jong gezin zal meer baat hebben bij robuuste meubels met afneembare hoezen, terwijl mensen zonder (plannen voor) kinderen misschien eerder voor een luxere uitstraling kiezen.

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden als het op de textielkeuze van je meubels aan komt. Een jong gezin zal meer baat hebben bij robuuste meubels met afneembare hoezen, terwijl mensen zonder (plannen voor) kinderen misschien eerder voor een luxere uitstraling kiezen.

Ook of je vaak spijkerbroeken draagt, is goed om in overweging te nemen. Op lichte kleuren (zowel stof als leer) laat de verf uit de spijkerstof een vervelende vlek achter, die maar lastig weg te poetsen valt.

Twee groepen meubelstof

Er zijn grofweg twee soorten textiel bekleding voor meubels: Natuurlijker en synthetische materialen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn: wol, katoen, linnen en zijde. Natuurlijke materialen voelen doorgaans iets prettiger aan en vallen natuurlijker. Maar zijn lastiger schoon te maken en slijtgevoeliger. Bovendien verkleuren natuurlijke materialen makkelijker dan synthetische materialen.

Synthetische materialen zijn bijvoorbeeld: polyester, acryl en nylon. Synthetische materialen zijn doorgaans iets robuuster en makkelijker schoon te maken, maar kunnen iets meer als "plastic" en zeker ´s zomers erg warm aanvoelen. Dat is lang niet altijd het geval, maar is een kwestie van goed oriënteren en aanvoelen hoe de stof voelt. Tevens zijn synthetische materialen brandgevoeliger.

Wil je alle (veel voorkomende) meubelstoffen op een rijtje? Kijk dan eens hier.

Een andere optie voor de bekleding van je meubels is natuurlijk leer. Dat is weliswaar geen stof, maar wel een veel gebruikt materiaal, met name voor de bank. Hoewel leer niet per se heel makkelijk schoon te maken is, geldt voor leer wel vaak dat het wat "viezer" mag zijn. Een kleine vlek geeft aan het meeste leer juist karakter.

Kleurkeuze

Het kan natuurlijk zijn dat jouw favoriete kleur knalgeel, zuurstokroze of appeltjesgroen is. Hartstikke leuk maar dat betekent niet dat het ook de beste keuze is voor je meubels. Neem een aantal goede foto´s van de kamers waarvoor je meubels gaat kopen (of opnieuw laat stofferen) zodat je in de winkel goed kan kijken of de kleur bij de rest van je inrichting past.

Voor een bank is over het algemeen een rustige kleur aan te raden, zoals donkergrijs. Je kunt kleur dan aanbrengen met accessoires zoal een bijzonder sierkussen of een deken. Handig, want die wissel je natuurlijk veel makkelijker dan een complete bank. Zo houd je je inrichting trendy.

Met een stoeltje kun je juist wel echt knallen. Bijvoorbeeld deze stoel-philadelphia">rode fauteuil.

Laat je je meubels opnieuw bekleden? Let dan op met stoffen met een druk patroon. Dat komt op een klein oppervlak vaak niet goed tot z´n recht. De betere stoffeerder kan je hierin van goed advies voorzien.

Kleur en lichtechtheid.

Alle meubels verkleuren na verloop van tijd iets. Bij felle en/of donkere kleuren neem je dit eerder waar dan bij lichte kleuren. Staat je meubel dus vol in het licht? Kies dan voor een lichte kleur als je woonsituatie dat toe laat. Het meubel zal uiteindelijk alsnog wel iets verkleuren, maar je ziet het minder snel.

Een katoenen bank of eetkamerstoel kan heel mooi zijn, maar als je een woning hebt waar veel direct zonlicht naar binnen schijnt is het verstandiger om voor een ander materiaal te kiezen. Katoen vervaagt nu eenmaal sneller, net zoals de meeste natuurlijke stoffen.

Op veel stoffen voor meubels vindt je een kwaliteitskeurmerk van Kwaliteits Informatie Meubelstoffen (KIM). Op dit label wordt aangegeven of een stof Voldoende, Goed of Zeer Goed tegen licht kan. Let daar dus op als je van plan bent je meubel voor het raam te zetten.

Slijtvastheid

Hoe snel een stof slijt wordt uitgedrukt in een bepaalde eenheid. In Europa heet die eenheid Martindale. Hoe hoger het aantal Martindale, hoe slijtvaster de stof is. Een meubel wat je slechts af en toe gebruikt, zoals bijvoorbeeld een decoratief stoeltje of het hoofdbord achter je bed, kan dus toe met een lagere Martindale.

Voor banken en bijvoorbeeld eetkamerstoelen, is een Martindale vanaf 15.000 aan te raden.

Wil je hier meer over weten? Deze site legt het je allemaal uit.

In de Verenigde staten wordt de slijtvastheid trouwens met Wyzenbeek aangegeven. Komt je stof dus uit de Verenigde Staten? Let daar dan op. Het principe is hetzelfde: hoe hoger het getal, hoe slijtvaster de stof.

De indicatie voor slijtvastheid kun je ook terugvinden op het eerdergenoemde label van KIM.

Meubels en katten

Helaas is geen enkel materiaal echt bestand tegen het krabben van katten. Het verstandigste is om een niet al te dure bank te kopen of de bekleding te laten vervangen als het noodzakelijk is.


Decoratietips Meubel onderhoud
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter