Slaapkamer inspiratie: 5x op simpele wijze een prachtige slaapkamer creëren  afbeelding

Weet je niet wat je met je slaapkamer moet doen en ben je op zoek naar inspiratie? In dit artikel geven we je 5 ideeën om op een simpele manier een prachtige, rustgevende en functionele slaapkamer te creëren.

De slaapkamer wordt vaak over het hoofd gezien, maar eigenlijk is het de belangrijkste kamer in het huis. We brengen zo ongeveer een derde van ons leven slapend door. Je slaapkamer is de plek waar je tot rust komt en je letterlijk oplaadt om overdag optimaal te kunnen functioneren.

Daarvoor moet je slaapkamer kalmte uitstralen. Maar het kiezen van de juiste kleuren en producten kan lastig zijn als je niet weet wat je wilt. Daarom zetten we de beste slaapkamer ideeën voor je op een rij, zodat je vol inspiratie aan de slag kunt.

1. Slaapkamer inspiratie begint bij de basis: kies je kleur

Of je nu houdt van ingetogen of extravagante slaapkamers in de stijl van een luxe hotel, je moet bij de basis beginnen. Zoek een kleurpatroon uit waar jij je fijn bij voelt en laat je daardoor verder inspireren.

Als je trendy ideeën zoekt voor kleuren in de slaapkamer, dan zijn in 2018 kleuren zoals wit, zand, bruin, grijs en zachtroze populair. Dit wordt ook soms gecombineerd met verrassende, felle kleuren voor een bohemian look.

Wil je zeker zijn van een goede nachtrust? Dan is het voor de slaapkamer verstandig om een rustgevend kleurpatroon uit te kiezen.

Kleuren werken namelijk op je gevoel en je gemoedstoestand. Zo werken blauwe kleuren kalmerend en zorgen voor een gevoel van sereniteit.

Geel werkt daarentegen juist stimulerend. Het zorgt voor een vrolijk, zonnig gevoel, wat je waarschijnlijk wel kunt gebruiken na zo’n lange winter. Vooral met het intreden van de lente straks, geeft geel je een heerlijk, opgewekt gevoel bij het wakker worden.

En misschien verwacht je het niet, maar geel is na blauw de beste kleur voor een goede nachtrust. Je kunt eventueel ook voor een wat warmere kleur geel gaan, zoals okergeel.

Als je een wat diepere kleur aan je slaapkamer wilt geven, dan kun je geheel in de stijl van de urban jungle trend voor groen gaan. Combineer dit met een aantal luchtzuiverende planten en je nachtrust kan niet meer stuk!

Houd je meer van de stijl van een elegante hotelkamer? Kies dan voor zilveren kleuren en accenten als inspiratie. Baad je in weldadige luxe en word elke dag als een prins of prinses wakker in je eigen resort-style slaapkamer.

2. Verlichting geeft je slaapkamer sfeer

Verlichting is essentieel om je slaapkamer een sfeervolle uitstraling te geven. Denk aan lampen voor aan het plafond, lampen die je op kunt hangen, vloerlampen, en lampen op de vloer en je nachtkastjes. De mogelijkheden voor verlichting in je slaapkamer zijn bijna oneindig, dus er is genoeg om inspiratie uit te halen.

Zet bijvoorbeeld twee tafellampen aan beide kanten van het bed en bevestig een hanglamp boven het voeteinde. Dit geeft een mooi symmetrisch effect.

Lampen zijn er in allerlei soorten en prijzen. Je kunt kiezen voor moderne lampen of juist voor een lichtsnoer om je slaapkamer een gezellige uitstraling te geven. Ook al is het straks geen winter meer, kerstlichtjes kun je heel het jaar door gebruiken.

Voor een bohemian look hang je de lichtjes los rond je bed, langs de deur of langs je plafond.

Houd je meer van strak en modern? Kies dan voor geometrische vormen, rechte lijnen of spotlights.

Zet op je nachtkastje of op je vensterbank een aantal kaarsen bij elkaar van verschillende groottes en kleuren die bij de rest van je kamer passen. Of hang een ouderwetse kandelaar aan de muur. Zorg wel dat het brandveilig is!

3. Vloerkleden voor een zachte landing

Niet is fijner om je bed uit te stappen en je blote voeten op een zacht kleedje neer te zetten. Een vloerkleed geeft je slaapkamer direct een warme uitstraling en een gezellige sfeer.

Als je een moderne slaapkamer hebt, ga dan voor een wollig schapenvachtje of een kleurrijk tapijtje om wat contrast aan te brengen.

Of gebruik een simpel, strak vloerkleed in een effen kleur om een redelijk drukke slaapkamer wat meer rust te geven.

Heb je geen budget voor een groot vloerkleed? Geen probleem, er zijn genoeg kleinere vloerkleden onder de 50 euro die je mooi bij je bed kunt neerleggen.

4. Sierkussens en dekens als extra touch

Ieder mens heeft zo zijn of haar eigen ideeën over een droomslaapkamer. Maar of je nu van kleurrijk of zwart-wit houdt, kussens en dekens zijn de perfecte accessoires om op een simpele manier een prachtige slaapkamer te ontwerpen.

Het fijne is dat je een kussen of deken overal kunt neerleggen en ze in verschillende maten, prijzen en materialen komen. Natuurlijk is de meest standaard plek het bed, maar je kunt ook een paar kussens in de hoek van je slaapkamer leggen om een intiem leeshoekje te maken.

Geef je slaapkamer wat kleur met wat fel gekleurde sierkussentjes, stapel je kussens voor een luxe effect, of leg een plaid nonchalant over je bed om wat meer warmte in huis toe te voegen.

5. Een nette slaapkamer zorgt voor rust

Het is een no-brainer, maar een stijlvolle, rustgevende slaapkamer creëer je door alles netjes aan kant te houden.

Bovendien zorgt een nette slaapkamer voor een betere nachtrust. Medisch onderzoek wijst uit dat mensen die rommelig zijn vaak meer slaapproblemen hebben dan mensen die netjes zijn. Volgens de American Psychological Association moet de slaapkamer ‘een oase van rust’ zijn.

Een opgeruimde slaapkamer zorgt dus letterlijk voor een opgeruimde geest.

Probeer ook niet te werken in bed, je laptop te gebruiken of tv te kijken. Het best is om alle elektronische apparaten uit de slaapkamer te verbannen. Dat betekent ook je smartphone!

Berg je spullen op in mooie manden, kledingkasten of handige opbergsystemen.

Zelfs - of juist - als je een kleine kamer hebt, zijn er genoeg ideeën om gebruik te maken van alle kleine ruimtes die je hebt.

Heb je genoeg inspiratie opgedaan? Dan wensen je veel plezier toe met het restylen van je slaapkamer!

Auteur: Jessica Scheper


Woontrends Decoratietips Kleur Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter