Open keuken afschermen - 11x slimme ideeën om keuken en woonkamer te scheiden afbeelding

Het afschermen van een open keuken is een veelvoorkomende uitdaging in moderne woningen. Veel huizen hebben tegenwoordig een open keuken, wat een ruimtelijk gevoel geeft. Toch kan het soms wenselijk zijn om de keuken visueel of fysiek te scheiden van de woonkamer. Daarom hebben we in dit artikel 11 slimme ideeën onder elkaar gezet om jou te inspireren om de keuken van de woonkamer te scheiden.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je een open keuken wil afschermen van de woonkamer. Denk aan privacy of het tegengaan van vieze geurtjes in huis. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om van de keuken en de woonkamer twee (gedeeltelijk) gescheiden gedeeltes in huis te maken.

1. Creëer een gedeeltelijke scheidingswand

Een subtiele manier om je keuken van de woonkamer te scheiden, is door een gedeeltelijke scheidingswand te plaatsen. Deze wand kan variëren in hoogte en materiaal, afhankelijk van jouw smaak en interieurstijl.

Kies bijvoorbeeld voor een houten frame met glas. Of voor een open vakkenkast om beide ruimtes toch met elkaar te verbinden. Ook zien we steeds vaker zwarte kozijnen met mat-glas als een gedeeltelijke scheidingswand.

2. Hang decoratieve gordijnen op

Een prachtige en veelzijdige oplossing is het gebruik van decoratieve gordijnen en jaloezieën. Kies voor lichte, luchtige stoffen om een gevoel van scheiding te creëren zonder de ruimtes volledig te isoleren.

Je kunt de gordijnen open laten om een open sfeer te behouden, of ze sluiten om de keuken en woonkamer af te schermen op een moment dat jij dat wilt.

3. Gebruik een schuifdeur of glazen paneel

Wil je de mogelijkheid hebben om de keuken volledig af te sluiten? Overweeg dan om een schuifdeur of een glazen paneel te plaatsen. Zo behoud je de visuele verbinding tussen de twee ruimtes wanneer de deur gesloten is, maar un je ook genieten van een open indeling wanneer de deur open staat. Bovendien zorgt het glas ervoor dat zowel de keuken als de kamer ernaast voldoende licht krijgt.

4. Zet een boekenkast in als afscheiding van open keuken

Een slimme en stijlvolle oplossing is het plaatsen van een boekenkast als afscheiding. Kies een boekenkast met open vakken aan beide zijden, zodat je nog steeds een gevoel van openheid behoudt. Bovendien kun je de boeken dan van beide kanten pakken, wel zo handig.

Ook leuk: vul de kast niet alleen met je favoriete (kook)boeken, maar zet er ook planten en decoratieve items in om een persoonlijke touch toe te voegen.

5. Installeer een bar of schiereiland

Heb je een passie voor koken en houd je van interactie met je gasten terwijl je in de keuken bezig bent? Dan kan een bar of schiereiland de juiste oplossing zijn. Hierdoor kunnen je gasten aan de andere kant van de bar plaatsnemen terwijl jij de keuken bezighoudt. Dit creëert een gezellige sfeer en zorgt voor een subtiele scheiding tussen de keuken en woonkamer.

6. Gebruik roomdividers of kamerschermen

Roomdividers of kamerschermen zijn niet alleen praktisch, maar ook een leuke manier om je open keuken af te schermen. Kies voor een opvallend design dat past bij je interieurstijl of ga voor een natuurlijke look met bamboe of riet. Tegenwoordig zijn kamerschermen in allerlei vormen en maten te verkrijgen, dus je kunt het volledig bij de stijl van de rest van je huis laten aansluiten.

7. Open keuken afschermen - Plaats een plantenwand

Breng de natuur naar binnen en scherm je keuken van de woonkamer af met een groene plantenwand. Verticale tuinen zijn trendy en maken een statement in elk huis. Bovendien maak je zo in een handomdraai een botanisch interieur.

Je kunt kiezen voor allerlei soorten planten. Van kruidenplanten tot vetplanten die niet veel verzorging nodig hebben. Of kies voor een mix van planten in verschillende vormen en maten om een levendige en luchtige afscheiding te creëren.

8. Ga voor glazen schuifdeuren

Als je de scheiding tussen de keuken en woonkamer subtiel wilt houden, zijn glazen schuifdeuren een uitstekend idee. De deuren laten natuurlijk licht door en geven je het gevoel van één grote ruimte. Kies daarbij voor mat glas als je wat meer privacy wilt behouden.

9. Maak gebruik van verschillende vloermaterialen

Om je open keuken af te schermen hoef je niet altijd aan een fysieke scheiding te denken. Je kunt ook kiezen voor een visuele scheiding door verschillende vloermaterialen te gebruiken.

Ga bijvoorbeeld voor hout in de woonkamer en tegels in de keuken. Deze subtiele scheiding geeft een duidelijk onderscheid tussen beide ruimtes.

10. Hang een opvallende verlichtingsarmatuur op

Een opvallende verlichtingsarmatuur - ook wel plafondlamp - boven het keukeneiland of de eettafel kan helpen om de keuken visueel te scheiden van de woonkamer. Kies een lamp die past bij de stijl van beide ruimtes of ga juist voor een enorme eyecatcher.

11. Speel met kleur en textuur om open keuken af te schermen

Gebruik kleur en textuur om de scheiding tussen de keuken en woonkamer te benadrukken. Schilder bijvoorbeeld één wand in de keuken in een contrasterende kleur of kies voor een opvallend behang om het keukengedeelte te markeren.

Conclusie, met deze 11x slimme ideeën kun je jouw open keuken op een stijlvolle manier afschermen van de woonkamer. Van een scheidingswand tot gordijnen. En van kamerschermen tot het gebruik van verschillende vloermaterialen. Ga aan de slag en creëer de perfecte ruimtes die passen bij jouw interieur, waarbij je de open keuken mooi kunt afschermen van de rest van het huis.

Heb je nog meer interieurvragen? Laat het ons weten en we delen graag meer tips en tricks om jouw huis om te toveren tot een droomplek! Kijk voor meer inspiratie ook op onze Pinterest pagina.


Woontrends Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter