Kenmerken van een botanisch interieur en stijltips afbeelding

Ben jij gek op het buitenleven? Word je vrolijk van planten en bloemen om je heen? Zou je dit gevoel het liefst mee naar binnen willen nemen? Dan is een botanisch interieur wellicht hetgeen waar jij naar opzoek bent.

Wat is een botanisch interieur?

Bij een botanisch interieur draait het voornamelijk om bloemen en planten. Daarnaast zie je de tinten groen en goud vaak terug komen, en de meubels zijn vaak robuust en natuurgetrouw. Het leuke van een botanisch interieur is dat je jouw creativiteit helemaal de vrije loop kunt laten gaan. Van verschillende planten in verschillende potten, een behang waar planten op afgebeeld staan, tot gedroogde bloemen in een lijstje aan de muur. Botanisch interieur haalt zijn inspiratie uit mooie tuinen vol met bloemen, planten, vogels, en vlinders. Je haalt letterlijk buiten naar binnen!

Voorbeelden van een botanisch interieur

Om je een beetje een idee te geven hoe een botanisch interieur er uit kan zien, noemen we hieronder een aantal leuke mogelijkheden die bij een botanisch interieur passen.

Botanisch behang

Met een botanisch behang kan je een kamer tot leven brengen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten botanisch behang te verkrijgen. We zien regelmatig dat de kleuren groen en goud een grote rol spelen bij botanisch interieur of behang. Op het behang zijn vaak diverse bladeren, bloemen of planten in potten afgebeeld. Deze planten kunnen zowel tropisch als Nederlands zijn. Hierdoor kan men zelf kiezen wat voor een type buitenleven in hun huis past.


Planten, planten en nog veel meer planten!

Een botanisch interieur, zoals de naam al doet doorschemeren, ligt de nadruk op planten en bloemen. Hierbij zijn de mogelijkheden haast ongelimiteerd. Voor de een is het fijn om in een huis vol planten binnen te komen, maar voor de ander is dit te druk. Diversiteit kan een fantastisch effect hebben, maar ook eenvoud kan een huis tot leven brengen. Net zoals in de natuur, is er een eindeloze variatie mogelijkheid. Grote planten, kleine planten, kleurige bloemen of juist strak hout en ga zo maar door. De enige rode draad die altijd weer terug komt bij botanisch interieur, is het gebruik maken van de natuur voor het inrichten van een huis.


Botanische planten


Botanische Meubels

Naast het gebruik maken van botanisch behang en een variatie aan planten, speelt ook het meubilair vaak een grote rol bij botanisch interieur. Om dat buitengevoel naar binnen te halen, wordt er veelal gebruik gemaakt van robuuste meubelen. Hierbij kan het om grof en onbewerkt hout gaan, maar ook materialen als riet, linnen, katoen of verschillende steensoorten worden veel gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een marmeren of stenen aanrecht, of een houten tafel waar de boomknoesten nog aan zitten.

botanische meubels


Accessoires

Er zijn ook eenvoudigere manieren om een botanische sfeer te creëren. Een paar goed geplaatste, door de natuur geïnspireerde accessoires kunnen al een wereld van verschil maken. We zien hierbij vaak dat er gebruik wordt gemaakt van mooi versierde (katoenen) kussens, een sprei met afbeeldingen van planten of lijstjes met gedroogde planten aan de muur.

Sierkussens

Sierkussens met een botanische look zijn vaak kussens die groen en goud gekleurd zijn. Er staan planten, bloemen, vlinders of vogels op afgebeeld, en ze zijn veelal gemaakt van grover textiel. Doordat deze sierkussens gecombineerd worden met effe kussens, accentueren mensen de sierkussens. Dit zorgt vervolgens voor een meer natuurlijke look in huis.

slaapkamer botanisch


Sprei

Door gebruik te maken van een sprei, passen mensen de uitstraling van hun bank aan. Dit kan voor een leuke variatie zorgen door zo nu en dan van sprei te wisselen. Tevens geeft een sprei een gevoel van comfort en warmte. Door het juist combineren van de sprei met de rest van het interieur, kan de sprei de botanische look positief beïnvloeden. Waarbij sommige voor een sprei met planten en/of bloemen gaan, gaan andere voor bijvoorbeeld een effe, groene of gouden sprei.


Lijstjes

Ook lijstjes kunnen een bijdrage leveren in deze interieur stijl. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van gedroogde bloemen, vlinders of andere mooie producten uit de natuur. Deze worden dan in een lijstje gestopt en aan de muur gehangen. Ook worden foto’s van bloemen of planten vaak gebruikt bij een botanische inrichting. Echter zijn de mogelijkheden wederom enorm, en kan een op het strand gevonden, door de zee verweerde tak of boomstam ook erg decoratief zijn. Met de natuur als inspiratie, zien we veel creatieve en mooie interieurs voorbij komen.


Kort samengevat ben je gek op groen, planten, bloemen en de natuur? Dan kun je dit meteen botanisch interieur en de bovengenoemde ideeën eenvoudig bij jou in huis creëren. We hopen dat na het lezen van dit artikel je een beetje geïnspireerd bent geraakt, en dat je jouw fantasie en creativiteit de vrije loop laat gaan.

Deze blogpost is gesponsord door MADE.COM

Bekijk ook de volgende kleur producten:

Meer kleur producten

Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter