6 tips voor het onderhoud van meubels van leer en hout afbeelding

Leren en houten meubels zijn populair. Niet alleen staan ze mooi, maar door het gebruik van duurzame materialen weet je zeker dat je een meubel in huis hebt wat jaren mee kan. Onderhoud van meubels van leer en hout is heel belangrijk. Maar hoe doe je het onderhoud van meubels van leer en hout? Wat heb je nodig voor het onderhoud van meubels en waar moet je nog meer aan denken? In dit artikel lees je 6 tips voor het onderhoud van meubels van leer en van hout.

Leer tip 1. Bepaal van welk leer je meubel is voordat je aan onderhoud begint

Er bestaan verschillende soorten leer en voor elk soort is een ander type onderhoud van meubels van toepassing. Misschien weet je (nog) welk soort leer er gebruikt is voor jouw bank. Maar voor het geval dat niet zo is zijn er verschillende eenvoudige testjes die je kunt doen om te bepalen met welk leer jouw meubel bekleed is. Zodat je zeker weet dat je met het juiste product aan het onderhoud van je leren bank kunt beginnen.

Maak je duim nat en druk die vervolgens op het leer. Maak gedurende 7 seconden cirkeltjes. Er zit nu dus een natte vlek op de bank. Zie je die vlek na 10 seconden niet meer? Dan heb je waarschijnlijk een meubel van gedekverfd leer. Is de plek na ongeveer 10 seconden nog wel zichtbaar? Dan is het waarschijnlijk aniline leder. Zie je een soort harig effect? Dan is het leer waarschijnlijk geschuurde leder.

Voer je deze test uit, maar zie je helemaal geen natte plek? Dan heb je waarschijnlijk te maken met imitatie leer. Dat wordt ook wel Skai of Leatherlook genoemd.

Je kunt ook door middel van een klein krasje bepalen van welk soort het leer is. Maak op een onopvallende plek op de bank een klein krasje met je nagel. Zie je geen krasje? Dan heb je waarschijnlijk te maken met gedekverfd leer. Als je wel een klein krasje hebt dan is je bank waarschijnlijk gemaakt met aniline leer. Als het krasje glad aanvoelt, is het ´open leder´.

Voor meubels van geschuurd leder is het onderhoud echt anders dan voor meubels met bijvoorbeeld glad leder.Sla deze stap dus zeker niet over voordat je aan het onderhoud van je leren meubels begint.

Leer tip 2. Bepaal welk product je nodig hebt

Ook qua onderhoud van meubels zijn er zeer veel producten verkrijgbaar. Je kunt die natuurlijk online kopen of in een fysieke winkel. Maar voordat je tot aankopen overgaat is het belangrijk te weten waarvoor je onderhoud gaat doen.

Heb je een probleem? Zoals krassen in het leer? Inktvlekken? Koffie gemorst? Of gaat het om algemeen onderhoud?

Voor elk soort probleem of situatie en leersoort is er een ander product. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht.

Probeer altijd eerst een klein beetje van het onderhoudsmiddel op een onopvallende plek op de bank. Ongeacht van welk soort leer je bank is, en welk probleem je ook oplost. Zo weet je zeker of er geen te groot kleurverschil op treedt en of je dus het juiste middel hebt om te beginnen met het onderhoud van je meubel.

Leer tip 3. Algemeen onderhoud van meubels van leer

Het is ook handig en verstandig om je leren meubel structureel goed te verzorgen. Zo heb je het langste plezier van je meubel. Een aantal punten waar je op moet letten:

  • Klop je kussens en zit- en rugdelen regelmatig op. Zo blijft het zitcomfort het hoogst.
  • Als je losse zitdelen en kussens heb die je kunt wisselen, doe dat dan zo vaak mogelijk. Draai ze om, wissel de kussens van kant. Op de plek waar je op een leren bank het vaakste zit rekt het leer een beetje uit. Daardoor ontstaat plooivorming, wat heel normaal is en zelfs een beetje bij een leren bank een beetje hoort. Maar door de kussens te wisselen stel je de plooivorming zo lang mogelijk uit. En de gebruikssporen van de bank worden gelijkmatig over de bank verdeeld in plaats van maar op een plek op de bank.
  • Zet je leren bank niet te dicht bij een warmtebron. Leren meubels die vlakbij een warmtebron staan worden veel sneller flets. Is het echt niet te vermijden? Laat dan alsnog zo veel mogelijk ruimte.
  • Minimaliseer direct zonlicht op leren meubels. Door zonlicht kan het leer verkleuren. Hoewel dat er ook een beetje bij hoort en leer juist die natuurlijke look kan geven, is het zonde als de ene kant van je bank veel meer verkleurd dan de andere kant.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Leren meubels drogen uit bij een te droge lucht. Dat kan gewoon met het goed en regelmatig vullen van het cv-waterbakje. Fijn voor je meubels, en voor jezelf.
  • Pas op met scherpe voorwerpen. Denk daarbij ook aan ritssluitingen en gespen
  • Transpiratie kan ook vervelende vlekken achterlaten op leren meubels. Op extra warme dagen is het verstandig een handdoek neer te leggen voordat je gaat zitten, zodat je het leer wat beschermt.

Hout tip 1. Van welk hout is je meubel?

Ook voor het onderhoud van meubels van hout geldt dat je eerst moet weten van welk hout je meubels gemaakt zijn.

Er zijn meubels van massief hout (100% hout), meubels van plaatmateriaal met daaroverheen een afwerkmateriaal en meubels van geperst hout, zoals bijvoorbeeld fineer. Het onderhoud van meubels hangt bij houten meubels met name af van de afwerking.

Elke houtsoort heeft z´n eigen kenmerken en is net iets anders in het onderhoud. Daarnaast speelt de afwerking van het meubel een belangrijke rol. Op zich kan elke houtsoort met elk product worden afgewerkt en daarna worden onderhouden.

  • Beits: Beitsen worden vaak gebruikt om het onbehandelde hout de kleuren. Hoe licht of donker een beits is wordt aangeduid met een getal. E10 is heel licht. Hoe hoger het getal, hoe donkerder. E70 is heel donker. Beits is een kleuring maar biedt nog geen bescherming. Dus over de beits moet je altijd nog een (kleurloze) lak, was of olie aanbrengen voor het onderhoud van het meubel.
  • Lak: Lak beschermt het hout tegen water en ander vocht. Lak is verkrijgbaar als kleurloze lak, transparante kleurlak en dekkende kleurlak. Het onderhoud van meubels met gelakt hout is eenvoudig. Wat meubelolie en een poetsdoek.
  • Was: Was wordt doorgaans aangebracht als onderhoud en bescherming voor kaal en onbehandeld hout, of hout wat al een beitslaag behandeling heeft gekregen. Voor meubels die met was zijn behandeld is het onderhoud ook met was of eventueel speciale oliën.
  • Olie: Olie wordt vaak gebruikt om het hout te beschermen tegen huishoudelijk gebruik, zonder de natuurlijke uitstraling te verliezen. Je kunt het onderhoud van meubels van hout wat behandeld is met olie, ook met olie doen.

Hout tip 2. Het onderhoud van meubels van hout verschilt per afwerking

Het onderhoud voor meubels van hout is eigenlijk vrij eenvoudig.

  • Voor houten meubels die gelakt zijn geldt dat je ze regelmatig af moet stoffen. Dit kan met een droge of zeer licht vochtige doek. Eventueel zo nu en dan in de boenwas zetten. Maar daarmee gaan ook meubels met een matte lak glimmen.
  • Het onderhoud van meubels van hout wat bewerkt is met olie is iets intensiever. 2 of 3 keer per jaar een dun laagje nieuwe olie aanbrengen en goed inwrijven. De olie kan sterk ruiken. De geur verdwijnt met een paar dagen. Maar doe dit onderhoud dus niet de dag voordat je een feestje hebt.
  • Het onderhoud van meubels van hout afgewerkt met was. Was is slechts minimale bescherming tegen vocht. Dus weer een droge doek gebruiken voor het schoonmaken. Zo nu en dan een normale meubelwas is voldoende voor het onderhoud van meubels die gemaakt zijn van hout en afgewerkt zijn met was.

Hout tip 3. Algemene tips voor het onderhoud van meubels van hout

Ook voor houten meubelen zijn er een aantal algemene tips. Extra belangrijk voor de meubels die vaak intensief gebruikt worden zoals een houten eettafel.

  • Gebruik altijd een onderzetter als je glazen op tafel zet
  • Gebruik altijd een pannenonderzetter als je warme pannen of ovenschalen op tafel zet
  • Dek massief houten meubelen niet te lang af met een niet luchtdoorlatend materiaal (bijvoorbeeld plastic tafellaken)
  • Houd de temperatuur en luchtvochtigheid zo veel mogelijk stabiel. Zeker met massief houten meubels. Hout gaat werken, krimpen en uitzetten, als de luchtvochtigheid niet stabiel is. In het Nederlandse zeeklimaat met sterk wisselende seizoenen schommelt de luchtvochtigheid behoorlijk. Om je hout zo weinig mogelijk ´kans´ te geven om te gaan werken, is het dus noodzakelijk de luchtvochtigheid stabiel te houden. Anderzijds hoort het werken ook gewoon een beetje bij het hebben van houten meubels.
  • Ook voor een aantal houtsoorten geldt dat ze beter niet in het directe zonlicht kunnen staan. Mochten ze toch in het directe zonlicht staan, zorg dan dat je de decoratie die op het meubel staat regelmatig verplaatst, zodat het meubel zo veel mogelijk egaal verkleurd.

Verkleuring en verandering meubels

Het onderhoud van meubels van leer en hout is heel belangrijk. Ze blijven daardoor langer mooi. Anderzijds is zowel leer als hout een natuurproduct. Onderhoud van meubels is belangrijk, maar accepteer ook dat leer gaat plooien en hout werkt. Het hoort erbij en geeft de meubels juist een uniek karakter!


Meubel onderhoud
Reageer op dit artikel
1 reacties in totaal
Door Marijke Detiger-Kox, 2 jaar geleden
Heb zelf blad salontafel bekleed met skai-leer en rand afgewerkt met patroon in echt leer. Kan nergens terugvinden hoe ik deze verder moet bewerken/beschermen. Heeft u tips???

Laat commentaar achter