Woontrends 2019: 5 x inspiratie voor je huis afbeelding

Er is geen ontkomen aan de woontrends van 2019. Of je nu om trends geeft of niet, het aanbod in woonwinkels wordt nu eenmaal beïnvloed door populaire woontrends. Natuurlijk ben je vrij om zelf te mixen, te matchen en te creëren. Maar als je wat inspiratie nodig hebt, zijn hier een aantal trends waar we behoorlijk warm voor lopen.

Hoewel woontrends veranderen en evolueren, blijft de ene trend langer hangen dan de ander. Sommige zijn al jaren populair en sommige gaan niet langer mee dan één seizoen. Zo gaan de Scandinavische trend en de Urban Jungle look al behoorlijk lang mee.

Woontrend 1. Scandinavische Kalmte

De serene Scandinavische stijl heeft dit jaar een update gekregen met nieuwe patronen en texturen. Deze trend straalt rust en kalmte uit, iets waar mensen dringend naar op zoek zijn in deze hectische maatschappij.

De woontrends in 2019 maken de Scandinavische look iets eenvoudiger en ingetogen. Het gaat er om dat je een ruimte creëert waarin mensen zich mogen terugtrekken. Je eigen retraite, om het zo maar te zeggen.

 • De belangrijkste kleuren van deze trend zijn: neutrale kleuren, van wit tot zand.
 • De belangrijkste materialen zijn: wol, schapenvacht, riet, aardewerk en gebleekt hout.

Belangrijk is de tactische plaatsing van accessoires. De eenvoudige ambachtelijke details zorgen voor een interessante diepgang, zeker als je veel neutrale kleuren gebruikt.

Ook wordt er meer warmte gecreëerd door verschillende lagen over elkaar te leggen.

Woontrend 2. Retro meets Nature

Deze nostalgische trend viert en herdenkt interieurs en designs uit het midden van de eeuw. Deze retro trend is geïnspireerd op het kleurenpalet van de jaren ’70, de typische vormen van Art Deco en de meubelstijlen uit de jaren ’50.

Klassiekers uit vervlogen tijdperken zijn dit jaar weer helemaal hip.

 • De belangrijkste kleuren van deze trend zijn: mosterd, donkergroen en bruintinten.
 • De belangrijkste materialen zijn: fluweel, hout en faux-leer.

Mosterd is dit jaar een belangrijke kleur in het interieur. Het blijkt dat mensen zelfs 45% meer zoeken naar deze fijne kleur op Pinterest dan normaal.

Vorig jaar zagen we mosterd in combinatie met de Scandinavische neutrale kleuren. Maar voor het komend seizoen is deze warme tint perfect afgestemd op luxueuze juweel-tinten.

Ook is het dit jaar 100 jaar geleden dat de Bauhaus-stroming ontstond. Deze stroming is bekend vanwege zijn strakke lijnen en eenvoudige, maar stijlvolle esthetiek. Dit zien we terug in de woontrends van 2019.

Woontrend 3. Soft Jungle

Natuurlijk hebben we de Urban Jungle look, die nog steeds behoorlijk populair is. Maar dit jaar zijn de botanische prints wat zachter. We vieren de natuur met een minder fel kleurenpalet. Veel van de designs hebben een schilderachtige look, waardoor de look minder aanwezig is dan de duidelijke palmbomen. Zie deze prachtige jungle sierkussens.

Toch zijn palmen nog steeds overheersend. Dit geldt zowel voor echte planten als voor prints op stof en behang.

 • De belangrijkste kleuren van deze trend zijn: bladgroen, mosterd, nude, roze en blauw.
 • De belangrijkste materialen zijn: riet, hout en katoen.

Gezellig behang met tropische bladeren en andere botanische prints doet het dit seizoen nog beter dan vorig jaar. De prachtige prints blazen zowel grote als kleine kamers nieuw leven in.

Deze zomerse botanische trend laat zien dat onze liefde voor de natuur blijft groeien. Op Pinterest zoeken mensen steeds meer naar verticale tuinen. Zo blijkt maar weer dat we zelfs in kleine ruimtes groen in huis proberen te brengen.

Ons huis is het liefst een oase van planten. Net als de Scandinavische trend straalt de Soft Jungle look rust en kalmte uit.

Woontrend 4. Etnische Essentie


En ook deze woontrend zet zich door in 2019. We raken graag geïnspireerd door reizen, avonturen, verre culturen en een nomadische levensstijl. Deze look is een combinatie van rijke tinten, ruige texturen natuurlijke materialen.

Denk aan met de hand geverfd textiel in rijke aardse pigmenten en handgemaakt aardewerk. Het gaat allemaal om de details, van kussens tot kunstwerken.

 • De belangrijkste kleuren van deze trend zijn: terracotta, oker en pittig rood.
 • De belangrijkste materialen zijn: aardewerk, geweven textiel en touw.

Deze woontrend viert de schoonheid van vakmanschap. Het gaat om natuurlijke materialen, die perfect zijn juist door hun onvolmaakte afwerkingen.

Kunstenaars over de hele wereld gebruiken al jaren natuurlijke pigmenten, zoals oker en terracotta, afkomstig van klei en vulkanisch gesteente. Dit jaar willen we niets anders in huis!

Dit authentieke, rijke kleurenpalet zorgt ervoor dat je huis warm en uitnodigend aanvoelt. Wij zeggen zeker ja tegen deze woontrend voor 2019.

Woontrend 5. Ingetogen Glamour


De nieuwe 2019 Ingetogen Glamour look is minder glanzend, maar meer verfijnd. Luxe materialen zoals marmer en fluweel zijn uitstekend te gebruiken als decoratieve details. Franje is dit seizoen overal te vinden, van lampenkappen en sierkussens tot wandkleden en kunstwerken.

 • De belangrijkste kleuren van deze trend zijn: oud roze en donkerpaars.
 • De belangrijkste materialen zijn: fluweel, marmer, messing en gerookt glas.

De nieuwe 2019 metallics zijn wat verfijnder dan vorig jaar. Het messing is mat en het zilver heeft, ondanks dat het bijna vloeibaar zilver is, een minder glanzende uitstraling dan chroom.

Ben je benieuwd naar andere verrassende woontrends voor 2019? Wat denk je van de trend van terrazzo, bioplastic en andere duurzame materialen? Dat noemen we zeker een blijvertje!

Voor welke woontrend 2019 loop jij warm?


Woontrends Kleur
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter