Verrassende Woontrends 2019 afbeelding

Elk jaar zijn er nieuwe woontrends. Zo zag je het afgelopen jaar vooral veel pastelkleuren en meubelen van natuurlijke materialen. Gelukkig zet deze laatste trend ook door in 2019. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan natuurlijke, duurzame materialen. Daarnaast zijn er andere verrassende woontrends die zo fijn zijn dat we niet kunnen wachten tot 2019 begint!

Lees verder voor inspiratie en een aantal schitterende voorbeelden.

Duurzaamheid en design: een perfecte - en noodzakelijke - combinatie

Mensen blijven altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwerpen, nieuwe creaties en nieuwe producten. Maar er is een groeiend besef dat we moeten stoppen met het kopen van milieuvervuilende producten. De toekomst van ons en van onze planeet staat immers op het spel.

Gelukkig zijn duurzaamheid en het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven nu een normaal onderdeel van het creatieve proces van designers. Consumenten vragen daarnaast steeds meer om duurzame oplossingen.

Dit zie je overal terugkomen: in de voeding industrie, de mode industrie én in de interieur wereld. We zien beweegbare, transformerende meubelcomposities, recyclebare, natuurlijke materialen en multifunctionele, slimme vormen om kleine ruimtes optimaal te benutten.

Bioplastic, recycling en 3D printers

Tegelijkertijd is er een behoefte aan luxe, comfort en een rijke uitstraling, dat we zien terugkomen in zachte sofa’s, voetenbanken, fauteuils in ronde vormen van fluweel. Ze worden gecombineerd met marmeren vloeren of muren, glazen meubels en kleuren zoals messing, koper of goud.

Maar hoewel luxe vooropstaat bij veel designers en consumenten, zien we ook dat dit op een duurzame manier wordt vormgegeven. Meubels worden gemaakt met 3D printers en designers gebruiken daar duurzame bioplastic voor of recyclen en hergebruiken huishoudelijk plastic afval. Bekijk bijvoorbeeld deze salontafel van hergebruikte materialen en hout eens.

Hoe dan ook is het duidelijk dat kunst en interieur ook respectvol kunnen zijn voor de aarde.

Zo worden deze milieuvriendelijke buitenmeubelen gemaakt door de Belgische Studio Segers. De ontwerpers hebben een manier bedacht om huishoudelijk plastic afval, zoals yoghurtbekers, boterbakjes en plastic zakken, om te zetten in een flexibele, duurzame en artistieke oplossing voor buitenmeubilair.

Terrazzo en natuurlijke materialen

Naast deze innovatieve elementen blijven er traditionele organische materialen gebruikt worden. Hout, glas en steen zijn nog steeds een favoriete keuze van ontwerpers.

Glas is zo duurzaam dat het wordt gebruikt voor volledige meubelen of als stabiele basis voor zware marmeren bladen. We zien in 2019 dus ook veel glas voorbijkomen, zowel transparant als mat glas. Ook zijn terrazzo en terracotta een trend op het gebied van materiaalcompositie.

Het dynamische en intrigerende karakter van het terrazzo brengt dit complexe materiaal terug in onverwachte en prachtige trends. Dit duurzame materiaal wordt al eeuwenlang voornamelijk gebruikt in vloerbedekking of gevelbekleding, maar maakt nu op een artistieke manier een comeback.

Terrazzo wordt gemaakt door het mengen van marmer, graniet, kwarts of glassplinters tot een cement of epoxy bindmiddel. Het is flexibel en duurzaam genoeg om in meerdere designartikelen en elementen te worden gebruikt: van 3D geprinte vloeren tot bijzettafels en lampen. Terrazzo biedt een uitstekende variëteit aan kleuren, texturen en toepassingen.

Vrijheid, flexibiliteit en een nomadische levensstijl

De laatste jaren is het aantal reislustige nomaden behoorlijk toegenomen. Doordat veel werk online kan worden gedaan, hebben mensen veel meer vrijheid gekregen. We zijn op zoek naar de meest aantrekkelijke manier om te leven en hierbij hoort vaak ook een flexibele en minimalistische levensstijl.

De meubeltrends voor 2019 reflecteren dit. Meubels hebben ongebruikelijke vormen, zijn makkelijk te hanteren, compact, flexibel en multifunctioneel.

De reislust zien we ook terugkomen in het toenemende gebruik van etnische en tribale patronen. Wat is een betere manier om saaie ruimtes te decoreren dan met levendige etnische en tribale patronen? Zwarte, witte en karamel kleuren geven je huis een spannende uitstraling.

Back to nature 2.0

Ook 2019 zit boordevol groen, nog wel meer dan afgelopen jaren. Aardekleuren en natuurlijke houtoppervlakken maken in 2019 een comeback.

Weelderige vegetatie, groene ontwerpen, tropische thema's en diverse groene bladmotieven zijn prachtige meubel- en woontrends. De op de natuur geïnspireerde ontwerpen komen terug in realistische digitale prints, gestileerde graphics, behang, sierkussens en handgemaakte schilderijen.

Hoewel bloemenmotieven voor vrolijke, verzadigde tinten zorgen, hebben groene bladeren van kamerplanten juist ontspannende groene kleuren. Universele trends in het decoreren van het interieur zijn groene muren, planten, en meubel accessoires met botanische motieven. Dit alles straalt optimisme, natuurlijke schoonheid en comfort uit.

Zen in je leven en in je interieur

Minimalisme blijft nog steeds de boventoon voeren in het interieurontwerp. We hebben namelijk steeds meer behoefte aan rust, ontspanning en eenvoud.

Karakteristieke kenmerken van minimalisme zijn elegantie, helderheid en soberheid. Dit is te vinden in eenvoudig meubilair, eenvoudige lijnen, geometrie in een groot deel van het ontwerp en elementen die een gevoel van ruimtelijkheid en verlichting te genereren.

En het wordt nog verder getrokken door de meubels, de kleuren en de energie in huis in balans te brengen door middel van feng shui. Ben je benieuwd hoe je je huis feng shui kunt inrichten? Lees ons artikel waarin we je uitleggen wat feng shui is en hoe je in 3 simpele stappen zorgt dat je een betere harmonie in je huis en in je leven creëert.

Rijke, warme en luxueuze kleuren

Een andere sterke interieur- en meubeltrend voor 2019 zijn sterke, warme kleuren. Kleuren zoals okergeel, bordeaux rood, donkergroen, donkergrijs, indigoblauw, goud, curry geel en donkerbruin zijn in 2019 helemaal hot.

Combineer bijvoorbeeld etnische patronen met een donkergroene muur, donkerbruine meubels, kamerplanten en veel beige. Zo creëer je een huis waar je met veel plezier, rust en geluk 2019 wel doorkomt!

Zoals we al zeiden, de woontrends voor 2019 zijn fijn, heel fijn. Ben jij al bezig om je huis 2019-ready te maken? Wat zijn jouw favoriete trends? Laat het hieronder weten in de comments!


Woontrends Decoratietips Duurzaamheid
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter