Meubels huren: dit is wat je moet weten afbeelding

Fietsje huren, boortje huren, een volledige meubelset huren, het kan tegenwoordig allemaal! De deeleconomie is de laatste jaren exponentieel toegenomen en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Mensen realiseren zich dat ze niet per se iets hoeven te bezitten en dat geluk juist voortkomt uit vrijheid. Steeds meer mensen huren daarom niet alleen huizen, maar ook koelkasten en meubels. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het huren van een nieuwe inrichting.

Hoe werkt dat precies: meubels huren?

Meubels en huishoudelijke apparaten kun je bij verschillende bedrijven in Nederland huren. Er is het afgelopen jaar behoorlijk wat persaandacht geweest rondom het initiatief van Ikea om meubels te gaan verhuren vanaf 2020. Maar je kunt nu al meubels, magnetrons en koelkasten huren bij organisaties als In-lease, KeyPro en Student Furniture Holland. De aantrekkingskracht van Ikea ligt bij de veel goedkopere prijsklasse die ze gaan aanbieden.

Op dit moment zijn ze bezig met een proefproject, waarbij ze meubels verhuren aan jongeren die in de Amsterdamse woningbouwvereniging 'Stadgenoot' wonen. Dit is al een bewust woningproject met wooncontainers, dus een herbruikbare inrichting sluit hier goed bij aan.

Wanneer je klaar bent met het huren, kun je de meubels ofwel retourneren, ofwel overkopen. Mocht je dit in de toekomst bij Ikea gaan doen, dan is het leuk om te weten wat er met de meubels gebeurt wanneer ze weer worden ingeleverd. Ken je de koopjeshoek? Nou, jouw gebruikte bed komt daar dus terecht. Of het wordt uit elkaar gehaald voor de hergebruik van de grondstoffen.

Wat voor meubels kun je huren?

Je kunt alles huren wat je nodig hebt aan meubels: een bed, bank, stoelen, tafel, bureau, magnetron, etc. Wat je niet kunt huren zijn kussens, accessoires of andere sfeermakers, die moet je zelf kopen. Op zich logisch, want die zijn minder goed te hergebruiken.

Er zijn meestal verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van de grootte van je leefruimte. Zo heeft Ikea vier verschillende meubelpakketten. Student Furniture Holland heeft er drie, en een optie om je eigen pakket samen te stellen. KeyPro biedt er twee, en In-lease biedt diverse pakketten die gebaseerd zijn op een van de drie stijlen die jouw voorkeur heeft.

Hoewel de meubels in verschillende pakketten worden aangeboden, kun je bij de pakketten van Ikea sommige dingen wel aanpassen, zoals de kleur van de meubels of een ander soort deurtje voor een kast.

Wie zijn de mensen die meubels huren?

Bij mensen die meubels huren denken we al snel aan:

  • Expats
  • Studenten (binnen- en buitenland)
  • Mensen die een tijdelijke woning hebben, zoals een ad hoc woning
  • Als je veel verhuist, is het nogal vervelend om elke keer die zware meubels van het ene huis naar het ander te moeten verplaatsen.
  • Of als je veel reist, wil je niet elke keer je meubels moeten opslaan of verkopen.

Het hergebruik van meubels is natuurlijk ook deel van een circulaire economie. Voor mensen die bewust en duurzaam leven, en weten dat ze de meubels om de een of andere manier niet kunnen houden, kan het huren van meubels ook een oplossing zijn. Daarnaast is het perfect voor mensen die geen tijd en zin hebben om een hele inrichting samen te stellen.

Als je echter op zoek bent naar een goedkope manier om een inrichting samen te stellen, dan is het huren van meubels een minder goede optie. De maandelijkse kosten voor het huren kunnen al snel hoog oplopen. En als je per ongeluk tegen de poot van je gehuurde tafel trapt, dan kan het zijn dat je langer vastzit aan die tafel dan je in eerste instantie had gewild.

Hoeveel kost dat, meubels huren?

Tegenover al het gemak en comfort (mits je een meubelstuk dus gedwongen moet overkopen) staat een flink prijskaartje. Hoewel Ikea redelijk betaalbaar is, vragen de andere bedrijven meer dan het dubbele. Zo is het goedkoopste pakket bij Student Furniture Holland 57,50 per maand. Ikea zegt het goedkoopste pakket (Liten) te verhuren voor 19,95 per maand.

In twee jaar tijd zul je dan zo’n 500 euro hebben betaald. Maar voor hetzelfde bedrag kun je de meubels in dat pakket zelf los kopen. Als je dus langer dan twee jaar moet huren, is het financieel verstandiger om de meubels te kopen. Daarna kun je de meubels altijd weer verkopen.

Toch, als je niet de ruimte hebt om in één keer een paar honderd euro uit te geven, dan is 19,95 per maand uitgeven natuurlijk veel aantrekkelijker.

Goedkoper alternatief voor meubels huren: koop tweedehands!

Meubels huren kan handig zijn voor de korte termijn, maar het is hoe dan ook flink prijzig op de lange termijn. Als je duurzaamheid belangrijk vindt bij de aanschaf van meubels (wat het is!), dan is er een goedkoper alternatief en dat is om tweedehands meubels te kopen. Voor een prikkie kun je een nachtkastje of bureaustoel krijgen via secondfurn.nl.

En die magnetron, blender of koelkast die je nodig hebt? Kun je ook tweedehands, of beter gezegd ‘refurbished’, kopen. Maak je geen zorgen, refurbished betekent niet dat een apparaat is uitgeleefd door de vorige gebruiker. Ze zijn juist helemaal opgepoetst, gerepareerd (als dat nodig was) en gecontroleerd of ze correct functioneren. En soms zijn ze niet eens gebruikt, maar was alleen de verpakking beschadigd.

Wat denk jij, heeft meubels huren de toekomst? Of zie jij meer in het (ver)kopen van tweedehands, refurbished meubels en apparaten?

Door: Jessica Scheper


Woontrends Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter