Hoe kies ik mijn dekbedovertrek?  afbeelding

Om je dekbedovertrek goed te kunnen kiezen is het belangrijk om te analyseren wat je wensen zijn. Wil je vooral een betaalbaar dekbedovertrek? Of ga je liever voor iets super duurzaams? In dit artikel leggen we je de voor- en nadelen uit van verschillende materialen die er voor dekbedovertrekken zijn.

Katoenen dekbedovertrek

Veel mensen zijn opgegroeid met een katoenen dekbedovertrek. Het is duurzaam en vaak erg betaalbaar. De kwaliteit van het katoen is afhankelijk van de weving. Hoe meer garen er gebruikt worden, hoe fijner de stof, wat een hogere kwaliteit is. Je ziet de hoeveelheid draden soms terug onder ¨thread count¨, dit zijn de aantal draden die per inch gebruikt zijn. Je kunt je vast voorstellen dat hoe fijner de draad is, hoe meer draden je per inch kunt gebruiken. Daarom geldt, hoe hoger de thread count, hoe hoger de kwaliteit. In Nederland geldt doorgaans 150 draden voor een goede kwaliteit en 200 en verder als hoge kwaliteit. Maar je kunt voor dekbedovertrekken ook thread counts vinden van 400 of soms zelfs wel 700.

De voordelen van katoen voor een dekbedovertrek zijn:

  • Dat het goed ademt, wat zorgt voor comfortabel slapen (omdat je niet klam wordt, bijvoorbeeld)
  • Dat het vrij soepel valt en dus niet ´kraakt´ of ´schuurt´
  • Dat het doorgaans erg betaalbaar is

Katoen heeft als nadeel dat het iets gevoeliger is voor krimpen en wat sneller kreukelt.Tevens is katoen over de jaren heen niet heel kleurvast.

Dekbedovertrek van micropercal / microvezel

Micropercal is een synthetische stof. Toch lijkt deze stof een beetje op katoen. Je komt deze dekbedovertrekken ook tegen met namen als microfiber of microvezel.

De voordelen van micropercal zijn:

  • Het voelt zacht en natuurlijk aan
  • Het is licht van gewicht, valt soepel, maar is toch sterk
  • Micropercal is eenvoudig te reinigen en krimpt niet
  • Micropercal droogt snel en hoeft niet gestreken te worden
  • Het is goedkoop

Een dekbedovertrek van microvezel heeft ook nadelen:

  • Het is dunner
  • Het slijt sneller
  • Er zijn mensen die synthetische stoffen als zweterig ervaren, omdat het minder goed ademt. Dat komt je slaapcomfort niet ten goed

Een dekbed van gemend katoen

Doorgaans een combinatie van synthetische vezels en katoen. Derhalve kun je de kwaliteit van deze dekbedovertrekken ook ergens tussen katoen en microvezel inschatten. Afhankelijk van het percentage microvezel / katoen zit het dichter bij de eigenschappen van de een of het ander.

De voordelen van dekbedovertrekken van gemengd katoen zijn:

  • Dat het vocht opnemend is
  • Dat het dekbedovertrek ademt
  • Dat het soepel valt
  • Dat het tegelijkertijd ook goed de kleur behoudt
  • Dat het strijkvrij is
  • Dat het relatief goedkope dekbedovertrekken zijn

De nadelen zijn eigenlijk dezelfde als de nadelen van de microvezel. Het kan zweterig aanvoelen en het is wat dunner.

Satijnen dekbedovertrek

Als je een zachte en gladde stof zoekt, moet je een satijnen dekbedovertrek kiezen. Niet alleen voelt satijn erg zacht aan. het heeft ook een luxe uitstraling.

We moeten eerst een misverstand uit de wereld helpen. Satijn slaat op de manier van weven. Deze weving kan zowel met synthetisch als natuurlijk garen gedaan worden. Satijn is dus niet per definitie natuurlijk. Wil je weten hoe dat technisch in elkaar zit? Check dat dit filmpje.

Het is makkelijk om satijn te verwarren met zijde. Dat klopt dus niet. Je weet al dat satijn betrekking heeft op de soort weving die gebruikt wordt. Voor die weving kán zijde gebruikt worden. Maar dat hoeft niet.

Satijn en zijde zijn twee heel verschillende dingen

Het woord ´satijn´ wordt vaak gebruikt voor stoffen die geproduceerd zijn met een satijnweving en een polyester vezel.

Als de stof is gemaakt met een satijnweving en zijden draden, dan wordt dat meestal een crepe satin genoemd.

De voor- en nadelen die we hieronder bespreken gaan op voor een satijn gemaakt van zijde, of te wel een crepe satin. Zie hier voor nog meer verschillen.

Behalve een luxe uitstraling heeft crepe satin nog meer voordelen:

  • Het is glad en voelt enorm soepel aan
  • Het neemt makkelijk vocht op
  • Een satijnen kussensloop (van zijde) is goed voor huid en haar. Je haar pluist bijvoorbeeld minder.

Er zijn ook een aantal nadelen aan een dergelijk dekbedovertrek:

  • De grens tussen glad en glibberig is dun. Het kan even duren voordat je aan een crepe satijnen dekbedovertrek gewend bent.
  • De prijs van deze stoffen ligt doorgaans hoger. Dit komt doordat het productieproces ingewikkeld en intensief is. En de ruwe zijde ook duur is.

Flanellen dekbedovertrek

Het is geen alledaagse keuze, een flanellen dekbedovertrek. Toch kan het wel. Flanel zien we meestal terug in hoeslakens, pyjama’s en overhemden. En de stof staat vooral bekend omdat het je zo lekker warm houdt.

Maar wat is flanel eigenlijk? Flanel is een stof die doorgaans gemaakt wordt met katoen of wol, alhoewel synthetische vezel ook mogelijk is. Het wordt gemaakt met los gesponnen garen in een linnen –of keperbinding. Daarna wordt het aan één of aan beide kanten geruwd. Het voelt hierdoor zacht aan (alhoewel je door het woord misschien iets anders zou verwachten.

Een flanellen dekbedovertrek is geen alledaagse keuze, maar houdt je wel lekker warm!

De voordelen van flanel zijn:

  • Het houdt je lekker warm
  • Het houdt kou beter buiten ´de deur´, geniaal voor de koude wintermaanden

Het nadeel van flanel is dat het ook té warm kan worden. Voornamelijk vervelend als je partner het een stuk minder snel koud heeft.

Dekbed voor in het dekbedovertrek

Oké, er moet natuurlijk ook nog iets in het dekbedovertrek! Een dekbed. Er zijn heel veel verschillende opties. Ga je voor één dekbed? Kies je voor een zomer/winter dekbed? Kies je voor allebei een individueel dekbed? Of lig je het liefst samen met je partner onder een groot dekbed?

Alle opties hebben zo hun eigen voordeel. De klassieke situatie waarin vrouwen het altijd koud hebben en mannen het onder hetzelfde dekbed vaak te warm is eenvoudig op te lossen door twee individuele dekbedden te kopen. Misschien even wennen en net niet zo gezellig, maar het kan een hoop doen voor je slaapcomfort, en daarmee de kwaliteit van je rust.

Grofweg zijn er voor dekbedden twee keuzes. Dons of synthetisch. Net als de dekbedovertrekken hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen.

Dons is lekker zacht, licht, het ademt goed. Helaas kan een donzen dekbed meestal niet in de wasmachine en moet het bij de stomerij gereinigd worden. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor dons. Je kunt testen of je echt allergisch bent voor dons, of voor de verenstof die zich tussen het dons verzamelt. Check even of het dekbed van zuiver veren is (en een anti allergie behandeling heeft ondergaan). Als je alleen allergisch bent voor het verenstof kun je op deze manier alsnog onder een donzen dekbed slapen. Een donzen dekbed is duurder dan de synthetische variant. En ten slotte hebben sommige mensen principiële bezwaren over het gebruik van dierlijk product.

Dan is er de synthetische variant. Ook deze kan licht aanvoelen maar ademt doorgaans minder goed, maar kan wel in de wasmachine en is normaal gesproken goedkoper dan z´n donzen tegenhanger. Bovendien zijn synthetische dekbedden vrij van dierlijk product.


Woontrends Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter