Je mag over het kopen van een kast best even nadenken. De meeste mensen kopen maar een paar keer in hun leven een kast en verhuizen die telkens mee. Bij furn.nl hebben we een stappenplan gemaakt voor het kopen van een kast. Zo weet je zeker dat je het juiste exemplaar aan schaft.
Stap 1. Wat voor kast heb je nodig?
Ben je op zoek naar een decoratieve kast? Of gaat je kast echt een functie vervullen? Zoals een kledingkast, een boekenkast of een tv-kast? En wat past in je interieur? Heb je heel veel ruimte en ga je voor een grote antieke kast? Of liever een modernere variant.
Er bestaat niet zoiets als te veel opbergruimte hebben. Het staat opgeruimd als alles z´n eigen plekje heeft. Dat draagt bij aan dat je je fijn kunt ontspannen in huis. In het geval van kledingkasten, zorgt het netjes weghangen van je garderobe ook nog eens voor het behoud van je kleding. Bovendien vind je alles makkelijk terug
Andere kasten, zoals tv-kasten dienen juist om iets op te zetten. Maar het staat wel mooi opgeruimd als je bijvoorbeeld de controllers van je spelcomputers netjes op kunt bergen als je ze niet gebruikt.
Als je veel ruimte hebt kun je een complete wandkast overwegen. Je kunt hier boeken in kwijt, maar ook decoratie, zoals foto´s. Of zelf een klein plantje. Omdat een wandkast vaak ook gesloten delen heeft, kun je dingen die je liever niet in het oog hebt staan, keurig opbergen.
Wat je ook zoekt, je moet in ieder geval met een aantal dingen rekening houden.
Stap 2. Waar ga je de kast neerzetten?
Waar komt de kast te staan? En hoeveel ruimte heb je daar? Je moet hier met verschillende factoren rekening houden.
- Ligt er een plint waar je je kast wil neerzetten? En hoe dik is die plint? Als je een dunne plint hebt is er niet zo veel aan de hand. Je kast staat dan gewoon een klein stukje van de muur af. Is de plint erg dik? Dan kun je overwegen de plint iets in te zagen. Dan moet natuurlijk wel zeker zijn, van dat de kast daar blijft staan.
- Waar zitten je stopcontacten? En blijft er nog genoeg ruimte over om daarbij te kunnen als je kast straks staat? Mocht dat niet het geval zijn, kun je werken met een verlengsnoer. Je kunt die op of naast je kast leggen. Of je kunt een klein gaatje boren en je verlengsnoer de kast in laten komen. Let wel op met apparaten en opladers in een gesloten kast! Dat is brandgevoelig.
- Zit er een stopcontact vlak naast waar je je kast neer wil zetten? Houd dan altijd nog zo´n 10 centimeter afstand tot de kast. Zodat je dat ook kunt gebruiken als je met een apparaat werkt met een wat stugger snoer.
- Check ook of er op de plek waar je je kast wil zetten geen verwarmingsbuizen lopen of lichtschakelaars zitten. Het is verstandig die vrij te houden.
- Hoeveel ruimte heb je in de breedte? Maar ook in de hoogte! Wil je dat je nog iets op je kast kunt zetten? Of wil je juist dat je kast tot helemaal aan het plafond komt?
- Vergeet vooral de diepte niet. Je wil straks ook nog comfortabel om je kast kunnen heen lopen. Let daarbij echt op dat je kast niet onhandig staat ten opzichte van:
- Je deuropening.
- De logische looproutes in huis zoals bijvoorbeeld de logische route tussen je woonkamer en eetkamer of badkamer en slaapkamer.
- Eventuele hoeken in je kamer.
Lees meer over zorgen dat alles wel past in de blog van Roomed.
Stap 3. Analyseer je woonsituatie.
Nu je weet wat voor kast je wil en waar die komt te staan is het verstandig nog even na te denken over je woonsituatie.
Woon je in een appartement vijfhoog zonder lift? Dan is het wellicht verstandig om een kast te kopen die in delen komt en je makkelijker omhoog kunt tillen. Doorgaans passen kastdelen tot 220 centimeter goed door de trappenhuizen.
Verhuis je vaak? Kies dan voor een kast van een materiaal wat tegen een stootje kan.
Woon je in een huis en ben je van plan er nog wel even te blijven wonen? Dan is je keuze uiteindelijke het grootste. Maar bedenk wel dat grote kasten ook op een manier naar binnen moeten. Zeker voor kasten op de tweede verdieping moet je rekening houden met hoe stijl de trap is en of je kast een bepaalde hoek kan maken.
Ben je onzeker over of je de kast goed naar binnen krijgt? Je kunt van karton de afmetingen nabootsen en kijken of het lukt.
Stap 4. Koop de kast.
Je weet nu precies wat je wil en waar je rekening mee moet houden. Maar de kast is nog niet gekocht. Bepaal vooraf je budget met een eventuele marge voor een droomkast, maar wijk niet te veel af.
Bepaal ook wat je nog meer belangrijk vindt. Wil je graag een spiegel op je kledingkast? Heb je voorkeuren voor klap- of schuifdeuren? Moet je tv-kast helemaal open zijn of ook dicht kunnen? Welke kleur denk je aan?
Heb je de kast direct nodig? Of kun je ook nog wel even wachten? Welke levertijd vind je maximaal acceptabel?
Nu kan het winkelen beginnen. Op furn.nl vind je een groot aanbod van kasten. Online kopen biedt vaak het voordeel dat over de logistiek en het bezorgen al nagedacht is.
Stap 5. De kast plaatsen.
Of je nu een complete kast gekocht hebt, of een kast die nog in elkaar gezet moet worden… met z´n tweeën is handiger. Vraag een vriend of vriendin om je te helpen sjouwen en/of klussen. Zet de kast neer waar je die ongeveer gepland had. Neem even afstand, drink een kop thee. Kijk er nog eens naar. 10 centimeter naar links of rechts kan al een heel verschil maken.
Monteer je de kast zelf? Zorg dan dat je alles goed recht monteert. Het is beter iets langer over het in elkaar zetten te doen, dan dat de kast uiteindelijk scheef staat.