Alles over kamerschermen: een multifunctioneel meubelstuk afbeelding

Kamerschermen zijn super handig als je een bepaald deel van je kamer liever niet de hele dag ziet, bijvoorbeeld als je in een studio woont en liever niet de hele dag tegen je bed aan kijkt. Maar ook heel praktisch om je achter te verkleden of om juist wat mooie kledingstukken aan op te hangen. Het kamerscherm kent z´n oorsprong in China, waar ze origineel uit één paneel bestonden. Later, tijdens de Han dynastie (die liep vanaf 206 voor Christus,tot en met 220 na Christus), bestonden de kamerschermen uit drie panelen. Vanuit China won het meubelstuk steeds meer aan populariteit, eerst naar de rest van (Zuidoost)Azië en vanuit daar naar Europa en de rest van de wereld.

Chinese en Japanse kamerschermen

Het is dus niet gek dat veel mensen aan oosterse culturen denken als ze aan kamerschermen denken. De Chinese kamerschermen zijn traditioneel gezien vaak van hout, met veel ingesneden details. Qua kleuren denk je al snel aan donkerrood, bruin en soms zelfs zwart, met hier en daar een gouden detail. Het bijzondere is dat de kamerschermen, ondanks de donkere kleuren toch ook licht kunnen brengen. Dat komt doordat er in het hout vaak figuren gesneden zijn die licht doorlaten, bijvoorbeeld bloemen. Tevens zijn deze schermen vaak (hand)beschilderd met beelden uit het verleden of uit de natuur.

Japanse kamerschermen zijn wat ´fijner´ en laten doorgaans meer licht door maar ze kunnen ook erg kwetsbaar zijn. Waar Chinese kamerschermen vaak voor een groot deel, of zelfs volledig, uit hout bestaan, worden voor Japanse kamerschermen vaak ook papier gebruikt in de ´ruitjes´. Japanse kamerschermen zijn ook wat lichter van kleur, bijvoorbeeld beige of wit. De voorstellingen op de panelen kunnen bestaan uit tekens in het Japans, bloesem of andere voorstellingen uit de natuur.

Een goedkoop kamerscherm kopen

Heb je een klein budget? Ook voor een wat kleinere beurs zijn er veel kamerschermen te vinden. Of iets goedkoop of duur is ligt natuurlijk aan je eigen perspectief, maar kijk bijvoorbeeld eens bij de Ikea, Praxis, Leen Bakker of de Xenos. Vanaf ongeveer 35 euro kun je slagen, afhankelijk van hoe breed en hoog het kamerscherm moet zijn.

Als je gezegd bent met twee rechterhanden, kun je ook voor een vriendelijke prijs zelf een kamerscherm maken. En je kunt het zo gek niet bedenken. Kamerschermen met planten, verlichting, of macramé. Als je iets minder creatieve motivatie hebt, kun je ook gewoon 3 houten panelen verven of beschilderen (bijvoorbeeld met krijtverf) en aan elkaar bevestigen met scharnieren.Voor de materialen om zelf een kamerscherm te maken kun je gewoon terecht bij de Praxis.

Waar moet ik nog meer op letten?

Als je een kamerscherm koopt is het handig om een aantal aspecten in je achterhoofd te houden:

  • Formaat: Koop een kamerscherm wat enigszins overeenkomt met het formaat van de kamer. Een heel klein kamerscherm in een grote kamer zal wegvallen. Andersom valt een heel groot kamerscherm in een kleine kamer onnodig op, alhoewel dit natuurlijk minder erg is als je het natuurlijk ook als decoratiestuk gebruikt. Let naast de breedte van het kamerscherm ook zeker op de hoogte.
  • Wil je het kamerscherm ook weer in kunnen klappen en weg kunnen zetten, dan zijn de traditionele kamerscherm de beste optie. Ben je van plan om het kamerscherm er altijd te laten staan en wil je graag iets wat robuuster of stabieler is? Dan kun je ook kijken naar zogenaamde ´roomdividers´.Je ziet hieronder een voorbeeld.

  • Kleur en/of print: Net zoals met alles in je inrichting loont het de moeite om na te denken over de kleur en/of print van het kamerschermen. Er zijn bijvoorbeeld prachtige Japanse kamerschermen met een unieke prints van bijvoorbeeld bloesems. Dat staat fantastisch bij een romantische inrichting of als een kleur accent in een voor de rest heel rustige /lichte) inrichting. Maar tenzij je erg van contrast houdt, is het niet de beste keuze voor een heel industriële inrichting. Wil je inspiratie opdoen? Dan kijk je op Instagram of Pinterest.
  • Materiaalkeuze kamerscherm: Voor zowel duurdere als goedkope kamerschermen, is er een ruime keuze aan materiaal. Hout, bamboe, kunststof, maar zelfs papier en stof (zoals linnen) zijn populair voor kamerschermen. Er zijn zelfs kamerschermen van canvas de je zelf kunt beschilderen! Elk materiaal heeft z´n eigen voor- en nadelen. Hout is wat steviger maar vaak wat duurder, linnen laat meer licht door, maar is juist wat minder stabiel en papier geeft een prachtig Oosters (denk aan een Japans theehuis) effect, maar is ook erg kwetsbaar.
  • Sommige kamerschermen vallen met een klein zuchtje wind, eenvoudig om. Dat wil je natuurlijk niet! Je kunt daarvoor zogenaamde kamerscherm onderzetters aanschaffen, die leg je als het ware haaks onder het kamerscherm, en het kamerscherm zet je in de uitsparing. Zo staat het meteen een stukje steviger.


DIY - Do It Yourself Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter