Een jaren ‘80 interieur: Dit zijn de kenmerken afbeelding

Als we denken aan een jaren ’80 interieur denken we aan vrijheid en plezier. In die tijd zagen we veel onverwachte kleurcombinaties, kitscherige styling en meubilair in rare vormen. Er waren geen regels, en we richtte ons interieur in met de vrije geest. Wil je weten hoe je jouw interieur een eighties look kunt geven? Lees dan snel verder!

Minimalistisch meubilair in abstracte vormen

De jaren ’80 draaide om creativiteit en het loslaten van de regie. De Mephis-groep was één van de meest invloedrijke groep interieurontwerpers van die tijd, en verzetten zich tegen strakke regels van de maatschappij. Dit beviel ons wel!

Trendy jaren ’80 meubels waren meubels in een ongewoon design en in een asymmetrische vorm. Denk bijvoorbeeld aan een eettafel met één ronde en drie gekrulde poten. Als deze ook nog in gewaagde kleuren waren geverfd was ons interieur helemaal on trend. In plaats van een functioneel design kozen we in deze tijd voor meubels die opvielen. We waren dol op unieke items, en waren niet bang om een statement te maken. Een voorbeeld van een typisch jaren ’80 meubel is de Carlton-boekenkast, die werd ontworpen door Ettore Sottsass. Deze boekenkast bestond uit felgekleurde laminaten, grafische vormen en speelse details zonder functie. Een echte eyecatcher!

Ook gestoffeerde meubels met een minimalistisch design zijn typerend voor een jaren ’80 interieur. Leren banken en stoelen werden bekleed met geometrische prints in felle kleuren. Deze werden vervolgens gemixt met andere opvallende meubels en accessoires. Als je een jaren ’80 look in huis wilt halen is dit jouw kans! Laat oude stoelen of banken opnieuw bekleden, of ga eens op zoek naar een vintage exemplaar. Een duurzame keuze en het brengt een nostalgisch en warm gevoel met zich mee. Natuurlijk zien we ook steeds meer nieuwe meubels terug met een 80’s print. Niks mis mee!


Glanzend interieur

Materiaal met een luxe uitstraling was in de jaren ’80 geliefd. Zo werden marmer en gekleurd glas populair, al zag je hier ook vaak een kunststofversie van terug. Qua stoffen waren we dol op fluweel, bont en zijden. Steeds vaker werd er gekozen voor namaakbont en voor de gordijnen kozen we zware en glimmende stoffen.

We waren niet bang om ons interieur te laten shinen! Daarom waren zalmroze, rosé goud en zwart populair. Op de muur kozen we vaak voor grijs, want zo vielen onze kleurrijke kunstwerken extra op. Ook wit was een hippe basiskleur, dus als je een 80’s look in huis wilt halen hoef je niet meteen je hele kleurenpalet aan te passen. Kies voor een abstract kunstwerk, of maak een statement met graffiti. Wees niet bang om verschillende felle kleuren met elkaar te combineren, want een eighties interieur kent geen regels!

In de kringloop gingen we op zoek naar reflecterende en glimmende accessoires, zoals grote gouden messing spiegels en blinkende bijzettafeltjes, om ruimtes groter te doen laten lijken. Kitscherige kenmerken uit de jaren ’80 maken de aankomende jaren een enorme comeback, dus het is tijd om jouw lokale kringloopwinkel te gaan bezoeken. Neem ook eens een kijkje op zolder, bij je opa, oma of buurman. Ook woonwinkels hebben tegenwoordig ook weer plaats gemaakt voor glanzende en gouden accessoires in hun assortiment.

Neonlichten

Een typisch kenmerk van de jaren ’80 is neonverlichting. Dit was in deze tijd niet uit het straatbeeld weg te denken. In de jaren ‘80 werden neonlichten gebruikt voor reclames, maar ook thuis aan de muur en aan het plafond waren ze geliefd. Verschillende vormen, maten en teksten zorgde samen voor een opvallend geheel. Ken je ze nog? De verlichte Rolling Stones lippen en Cocacola blikjes? Deze zijn niet alleen gaaf in een club of restaurant, maar ook bij jou in huis. Ga voor roze verlichting als je écht in het eighties thema wilt blijven!

Een keuken om mee te pronken

Koken werd vanaf de jaren ’80 niet langer meer gezien als een verplichting, maar meer als een gezellige bezigheid. Daarom werd er steeds vaker gekozen voor een open keuken met veel licht. Zwart en groen waren populaire kleuren, en van een opgeruimd keukenblad hielden we niet. Kies daarom eens voor een retro broodrooster, in een gekke kleur, en laat hem na gebruik lekker staan. Net zo makkelijk! In de jaren ’80 waren keukenapparaten een belangrijk statussymbool.

Als je een jaren ’80 look in huis wilt halen hoef je natuurlijk niet meteen een hele verbouwing in gang te zetten. Kijk eens of er nog ruimte is voor een kleine bartafel, en creëer je eigen kookeiland. Kies voor felrode of knalgele barkrukken, en jouw keuken is helemaal 80’s proof.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter