Japandi: De combinatie tussen Japans minimalisme en sfeervol Scandinavisch afbeelding

Ben jij ook zo gek op minimalisme, rust en warmte in huis? Dan weet jij de moderne interieurtrend Japandi vast en zeker te waarderen. Steeds meer mensen kiezen voor deze unieke mix van Japan en Scandinavië, en dat is niet voor niks.

Over Japandi

Japandi is ontstaan vanuit de levensfilosofieën ‘hygge’ en ‘wabi sabi’. Kenmerken hiervan zijn puurheid, eenvoud en harmonie. Wanneer je jouw woning in een Japandi-jasje wilt steken is het tijd om afscheid te nemen van alle tierelantijntjes, want functionaliteit en simpliciteit staan bij deze trend centraal. Maar, niet getreurd… De zachte materialen, natuurlijke tinten en organische vormen zorgen voor veel sfeer en gezelligheid in huis!

De Japandi-stijl in jouw woonkamer

De Japandi-stijl wordt veelal toegepast in de woonkamer. Kenmerkend voor deze stijl is de opgeruimde en frisse woonkamer met minimale decoratie en natuurlijke kleuren. Bij Japandi worden veel strakke lijnen gebruikt die je wellicht herkent uit Scandinavië. Om extra sfeer naar de woonkamer te brengen worden deze gecombineerd met organische en natuurlijke vormen vanuit Japan.

Aardse tinten, zoals bruin, beige en terracotta doen het erg goed wanneer je jouw woning Japandi-proof wilt maken. Ook kun je lekker losgaan met pasteltinten. In deze woonstijl kun je veel kleuren kwijt, maar we raden je aan om maximaal drie of vier kleuren met elkaar te combineren. Aardse tinten gaan mooi samen met natuurlijke materialen zoals rotan, hout en linnen, die ook erg populair zijn in de wereld van Japandi. Deze materialen geven jouw woonkamer een zachte en gastvrije look. Toch nog een beetje te saai? De zachte Japandi kleuren en materialen worden bij deze stijl vaak afgewerkt met zwarte accenten.

Meer soortgelijke producten


Maak een statement

Je hebt slechts een paar statement meubels nodig om een ruimte de Japandi-look te geven waarnaar je op zoek bent. Deze minimalistische en moderne trend vereist slechts een goede basis, zonder al te veel poespas. Bij Japandi wordt veel gebruik gemaakt van hout. Deze natuurlijke materiaalsoort geeft karakter aan jouw interieur en kan verwerkt worden ik diverse meubels. Ook lage meubels zijn bij Japandi populair. Ga bijvoorbeeld voor een beuken- of eikenhouten eetkamertafel of laag dressoir met slanke poten.

Bij de Japandi-stijl draait het om organische vormen. Laat deze daarom regelmatig terugkomen in jouw interieur. Maak bijvoorbeeld een statement met meubels zoals de bekende rotanstoel met ronde afwerking, of de ovale bank van teddy stof. Combineer deze met zachte en comfortabele materialen, want deze mogen bij deze woonstijl zeker niet ontbreken! Een groot zacht vloerkleed, een comfortabel plaid, vers gewassen linnen lakens… Japandi zorgt voor een oase van rust in huis en zorgt ervoor dat jij heerlijk kunt ontspannen.

Doordachte details

Bij Japandi staat minimalisme centraal, vooral wanneer het gaat om woondecoratie. Volgens de Japandi-regels moet elk meubel- of decoratiestuk voldoende ruimte hebben. Of dit nu gaat om eenvoudige woondecoratie of een indrukwekkend meubelstuk, het luchtige effect mag niet uit het oog worden verloren. Denk dus goed na over welke woonaccessoires je aan een ruimte wilt toevoegen.

Woondecoratie met een subtiele afwerking passen perfect bij de Japandi-stijl. Kies bijvoorbeeld voor een houten bijzettafel of nachtkastje met slanke poten en verlicht de ruimte met een bamboe hanglamp. Ook materialen zoals bamboe en papier doen het erg goed binnen de Japandi-stijl. Kies in de slaapkamer voor linnen lakens en combineer deze met accessoires van natuurlijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een handgeweven vloerkleed of witte sierkussens. Wil je ècht iets unieks toevoegen aan jouw interieur? Overweeg dan een Japans kamerscherm van rijstpapier of bamboehout. Ideaal om ‘rommel’ te verbergen of om diverse leefruimtes te creëren.

Japandi aan de muur

Wil je de sfeer van sereniteit of ‘wabi-sabi’ extra benadrukken? Maak een statement met Japandi behang. Een muur versierd met een frisse, rustige of grote print kan een ruimte nét even iets extra’s geven. Er zijn veel verschillende Japandi-ontwerpen te vinden, zoals Japadi behang met oosterse en geometrische vormen. Wil je echt iets unieks? Kies dan voor behang met kraanvogel print, in een natuurlijke tint. De kraanvogel is een elegante vogel die volgens de Japanse cultuur geluk brengt.

Je kunt er ook voor kiezen om vers gestuukte muren te versieren met een Japandi schilderij. De Japandi-stijl kenmerkt zich door de lichte kleuren en zwarte details. Kies daarom voor een kleurrijk en abstract kunstwerk en bescherm deze met een houten of zwarte omlijsting. Dit past perfect in een Japandi geïnspireerd interieur en geeft een eigen twist aan jouw decor.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter