Een jaren '30 interieur vol originele details: Zo creëer je dit afbeelding

De jaren ’30 waren jaren vol charme, wanneer het gaat om interieur. Ze zijn alweer een tijdje voorbij, maar wekken nog steeds veel nostalgische en mooie herinneringen bij ons op. De huizen uit die tijd ademen sfeer en karakter. Geen wonder dus dat een jaren ’30 interieur nog altijd zo onwijs populair is! Wil jij een jaren ’30 look geven aan jouw interieur? Lees dan snel verder!

Geometrische vormen

In de jaren ’30 waren we dol op geometrische vormen. De huizen uit die tijd kun je daarom ook vaak herkennen aan een rondvormige voordeur met glas-in-loodramen. Ook hebben jaren 30’ woningen vaak een erker aan de voorzijde van de woning. Een mooie plek om een eettafel te plaatsen. Zo eet je eigenlijk nooit alleen, want je hebt een breed uitzicht op de mensen op de straat. Ook de zithoek is populair. Versier de vensterbank met brede kussens, geniet van een goed boek en tuur af en toe naar buiten. Mega gezellig!

Een typisch geometrisch elementeen jaren ’30 woning is de authentieke zwart-wit geblokte vloer. Deze zien we vooral terug in de hal en in de keuken. Met kleine details, zoals een zwart/witte photowall, geef je gemakkelijk een jaren ’30 look aan jouw woning. Ook kunstwerken met geometrische vormen passen perfect in dit thema. In jaren ’30 woningen zien we vaak authentieke tegels en hoge plafonds terug in de hal. Ook de granietvloer was in die tijd erg geliefd.

En suite

In vrijwel iedere jaren ’30 woning kun je kamers en suite vinden. Bijna iedere woning uit die tijd heeft een voor- en achterkamer op de begane grond. Deze werden van elkaar gescheiden door schuifdeuren, die waren versierd met glas in lood. In die tijd waren deze kamers erg belangrijk, om zo praktisch mogelijk te kunnen leven. Wonen, koken en ontspannen in dezelfde ruimte werd dankzij deze schuifdeuren, ook wel roomdividers genoemd, mogelijk.

Anno 2023 kiezen steeds meer mensen ervoor om klassieke en suite schuifdeuren in hun woning te laten plaatsen. Originele jaren ’30 woningen vliegen namelijk de deur uit, en met een aantal typische aanpassingen kun je deze interieurstijl ook bij huizen van voor of na die tijd toepassen. Als je een klassiek jaren ’30 interieur wilt nabootsen kies je ervoor om twee boekenkasten te laten inbouwen aan beide zijden. Handig om spullen in op te bergen, en enorm stijlvol! Ga je liever voor een minder rigoureuze aanpassing? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kamerscherm.

Hout

De woonkamer van een jaren ’30 woning straalt warmte uit. Dit komt vooral door de authentieke houtkachel, waarover vele woningen van die tijd beschikken. Een houtkachel brengt niet alleen veel sfeer in huis, maar geeft je ook de kans om te spelen met hout in de rest van je interieur. Heeft jouw woning geen houtkachel? Dan kun je ook kiezen voor een elektrisch model. Zo hoeven we de verwarming minder vaak te gebruiken, maar blijven we tijdens de koude wintermaanden toch lekker warm.

Typerend voor een jaren ’30 woning is een houten vloer. Vooral de eiken visgraat variant, soms in een lichte white wash look, was in die tijd een populaire keuze. Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor een visgraatvloer van PVC, want dit materiaal heeft minder onderhoud nodig en kan goed worden gecombineerd met vloerverwarming. Het visgraatpatroon zorgt voor veel warmte, licht en ruimte in huis. Ook de parketvloer is een traditionele jaren ’30 keuze, en is nog steeds één van onze favorieten! Vaak werd de houten vloer afgewerkt met een extra hoge witte plint, die doorliep in de witte kozijnen. Deze paste perfect bij de vaak witgeschilderde deuren.

Ben je eigenlijk wel blij met de vloer van jouw woning? Dan hoef je natuurlijk niet meteen de hele boel om te gooien. Als je een jaren ’30 look aan jouw interieur wilt geven kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor houten eetkamerstoelen of andere meubels van dit materiaal.

Uitgesproken kleuren/materialen

Woningen uit de jaren ’30 herken je vaak aan uitgesproken materialen, zoals de granitotegels in de vloer van de badkamer of het toilet. Je kunt een jaren ’30 look ook gemakkelijk hiernaartoe halen door te spelen met verschillende kleuren tegels. Deze kun je bijvoorbeeld afwerken met een zwarte tegelplint. Warme tinten zoals turquoise, donkergroen, blauw, paars, oranje en geel zijn typische kleuren uit deze tijd, en dus mega hip!

Andere uitgesproken elementen die niet kunnen ontbreken in een jaren ’30 woning zijn glas in lood, witte kozijnen, deurklinken van bakeliet of messing, en decoratief gevormde trapleuningen. Details waren en zijn nog nooit zo belangrijk!


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter