De volledige gids voor hortensia's snoeien afbeelding

Hortensia's zijn prachtige planten: kleurrijk, sterk en zee veelzijdig. Ze doen het goed als haag, als borderplant of zelfs in een (grote) pot. Bovendien zijn ze heel simpel te verzorgen. Het belangrijkste voor hortensia’s zijn water en zo nu en dan de uitgebloeide bloemen wegknippen. Als je vind dat de hortensia te groot is geworden, kun je deze sterke plant snoeien. Maar hoe doe je dat? Wij geven je tips en leggen uit waar je op moet letten.

Welke hortensia heb ik eigenlijk?

Voor het snoeien van de hortensia moet je eerst bepalen welke hortensia je eigenlijk hebt. Er zijn veel verschillende soorten.

Boeren hortensia: Dit is de meest bekende hortensia. De bolvormige koppen die meerdere jaren kunnen bloeien staan in vele Nederlandse tuinen.

Annabelle: Grote witte bloemen zijn kenmerkend voor deze soort. Ze kunnen zelfs zo groot worden dat ze een beetje gaan hangen, alhoewel er inmiddels ook sterkere hortensia´s Annabelle te vinden zijn.

Klim hortensia: De naam zegt het eigenlijk al. Deze hortensia klimt. Ideaal voor een plek in de tuin waar je wat minder zon hebt. Een schutting op het oosten of noorden bijvoorbeeld.

Boom hortensia: Deze hortensia kan wel vier meter worden!

Pluim hortensia: Deze hortensia heeft witte bloemen die in een punt lopen.

Eikenblad hortensia: Het blad van deze hortensia lijkt op het blad van een eik. In de herfst kleuren de bladeren dan ook rood.

Omdat de meeste mensen een boeren hortensia hebben, gaan we daar in de rest van dit artikel vanuit. Hier kun je meer informatie vinden over het snoeien van de andere soorten hortensia’s.

Snoeien van de hortensia's

Je hoeft een hortensia niet per definitie te snoeien, maar als je vindt dat de hortensia te groot wordt, kan het wel. Het is eigenlijk heel eenvoudig.

Het snoeien kan beginnen na de winter, maar wel voordat het voorjaar begint. Als richtlijn kun je vóór 1 maart aanhouden.

Knip de uitgebloeide bloemen weg. Deze vind je boven nieuwe, dikkere, gezonde knoppen. Je kunt deze stap ook al uitvoeren vlak voor de winter (dus zodra de bloemen uitgebloeid zijn). Toch is het verstandig om iets langer te wachten. De uitgebloeide bloemen kunnen ´s winters nog erg mooi zijn (zeker als het sneeuwt), maar hebben ook een praktische waarde. Als er nog late nachtvorst is, en de nieuwe knoppen al tevoorschijn zijn gekomen, is het verstandig de hortensia ´in te pakken´. Deze oude bloemen bieden dan een mooie steun.

Snoei de hortensia nooit te laat in het voorjaar. De plant overleeft dat wel, maar je zult dan nauwelijks van je hortensia genieten, omdat ze niet in bloei komen als je te laat snoeit. Is je struik te groot? Knip dan wat oude takken af. De hortensia krijgt dan de kans om zich te verjongen. Knip de takken helemaal tot aan de grond af. Het beste kun je tijdens deze stap kiezen voor takken die het meeste doorhangen of de hoogte takken.

Wil je je hortensia echt flink kleiner hebben? Snoei dan het ene jaar de hele helft en de volgende jaar de andere helft van de takken helemaal terug. Zo houd je toch plezier van de bloei van je plant.

Kies de juiste snoeischaren

Het is voor het snoeien altijd belangrijk het juiste materiaal te hebben. Voor het snoeien van hortensia’s kies je bij voorkeur voor een snoeischaar met dubbelzijdige messen of een papegaaienbek.

Zorg dat je snoeischaren goed scherp blijven en berg ze droog en schoon op. Je kunt zo nu en dan een druppeltje olie in de scharnierende onderdelen doen. Leg ten slotte je snoeischaar nooit in het zand. Het zand komt namelijk makkelijk tussen de snoeischaar te zetten en zorgt voor snellere slijtage.

Heb je nog geen snoeischaar? Let dan bij de aanschaf op de volgende punten:

  • Koop een snoeischaar niet te klein, want dat snoeit niet lekker. Maar ook zeker niet te groot, want dat zorgt voor kramp
  • Kies voor een lichtgewicht materiaal, dat snoeit lekkerder
  • Let op als je linkshandig bent! Er zijn speciale snoeischaren voor linkshandigen
  • Voel vooral hoe de snoeischaar in je hand voelt. Probeer verschillende modellen. Iedereen heeft een andere voorkeur, en als je hele middagen snoeiend in de tuin door brengt is het wel noodzakelijk dat je snoeischaar fijn aanvoelt

Meer hortensia's!

Je kunt een hortensia ook eenvoudig zelf vermenigvuldigen. Je hebt hier twee manieren voor. De eerste is stekken, en de andere is afleggen.

Stekken

Knip in de zomer scheuten van de plant af. Zorg ervoor dat deze scheuten niet meer groeien en ook niet gebloeid hebben. Zet deze vervolgens in een bakje met stekgrond. Je kunt ze in een glazen kasje bewaren, maar dat is niet noodzakelijk. Blijf regelmatig water geven en zorg dat de grond niet uitdroogt. De hortensia scheut zal al snel nieuwe wortels maken. Bewaar de plant koel en licht tijdens de winter en plant ze in het voorjaar weer uit.

Afleggen

Afleggen is een andere techniek die je kunt gebruiken om hortensia's te vermenigvuldigen. Buig een tak naar de grond en leg er een beetje grond overheen. Zorg dat de tak niet uit de grond kan komen, bijvoorbeeld door er een steen op te leggen. Na twee jaar zal deze tak wortels hebben. Knip de tak af van de moeder plant. Je kunt de hortensia nu uitgraven en op een andere plek neer zetten.

Verzorging

Een hortensia is een relatief makkelijke plant. De hortensia heeft wel veel water nodig. Zeker in de zomermaanden is het vrijwel zeker noodzakelijk om bij te sproeien. Vermijd daarbij zo veel mogelijk het blad en de bloemen.

Hortensia´s kunnen niet goed tegen (veel) directe zon. Anderzijds zijn ze ook niet geschikt voor 100% schaduw. Ze staan daarom vaak onder hogere bomen of naast andere grote struiken. Ook die planten hebben veel water nodig en kunnen het water van de hortensia 'stelen'. Houd dus goed in de gaten of de plant genoeg water heeft gekregen.

Wil je je hortensia extra vertroetelen? Geef dan extra meststoffen. Je kunt kiezen uit langwerkende en kort werkende meststoffen. Als regel geldt dat de langwerkende meststof eenmalig, in het voorjaar, toegevoegd wordt. En dan tijdens het seizoen nog een paar keer een kort werkende meststof. Stop voor de herfst met toevoegen van meststoffen. Dan kan de hortensia afharden en sterk de winter in gaan.

Je hebt al kunnen lezen dat je een hortensia het beste kunt inpakken als er late nachtvorst optreedt. Dit is vooral belangrijk als er al nieuwe koppen in de plant te vinden zijn. Je kunt gewoon bubbeltjes folie gebruiken. Ben je overvallen door de nachtvorst? Of heb je er gewoon niet aan gedacht? Geen paniek. Je hortensia zal naar alle waarschijnlijkheid alsnog bloeien, maar wel ietsjes later dan anders.


Kleur Tuin Buiten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter