Je woonkamer feng shui inrichten is al jaren een populaire woontrend. De woonkamer is een van de meest belangrijke plekken in het huis. Dit is de kamer waar het gezin samenkomt, waar je tot rust komt, waar de feestjes worden gegeven en waar je gezellig samen tafelt. Het is dus belangrijk dat je woonkamer een fijne uitstraling heeft.
Meestal is het ook de kamer waar mensen het eerst binnenkomen. Het geeft dus de eerste indruk, niet alleen van je huis, maar ook van jezelf. In dit artikel vertellen we je alles over wat feng shui precies is en hoe je je woonkamer op een makkelijke manier feng shui kunt inrichten.
Wat betekent feng shui?
Feng shui is een Chinese filosofie van meer dan 3000 jaar oud. Het betekent letterlijk ‘wind’ (feng) en ‘water’ (shui). Feng shui gaat ervan uit dat je omgeving je welzijn beïnvloedt. Het is gebaseerd op Chi: levensenergie (ook wel Ki, Qi of Prana genoemd). Alles bestaat uit energie en energiegolven.
Dit is niet alleen Chinese filosofie, maar wordt ook bevestigd door kwantumfysica. Volgens Albert Einstein is alles energie en dat is alles wat er is:
“Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.”
De energiestromen om je heen hebben een grote invloed op je stemming, je gezondheid en je leven. Feng shui helpt je om de Chi in je omgeving (zelfs van objecten) op zo’n manier te veranderen en te verbeteren zodat je een betere harmonie met alles om je heen hebt.
Hoe richt je je woonkamer feng shui in?
De bedoeling van een feng shui woonkamer is dat je je woonkamer op zo’n manier inricht dat het niet alleen een prachtige ruimte wordt, maar ook een praktische ruimte die een sterke, frisse, schone en vrolijke energie uitstraalt.
Om al deze elementen in je woonkamer te krijgen, moet je leren plannen en doorzetten.
Gelukkig kun je al op een simpele manier beginnen. Hier zijn 3 makkelijke stappen om je op weg te helpen op jouw feng shui avontuur.
Feng shui tip 1. Zorg dat je woonkamer opgeruimd is
De basis voor een feng shui woonkamer is een opgeruimde kamer, vrij van troep. Misschien heb je dit wel eens eerder gehoord, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Dit is de eerste, meest belangrijke, stap die je moet nemen.
Goede feng shui energie kan niet bestaan in een ruimte die vol zit met troep, spullen en rommel. Het is het één of het ander.
Ontspullen
Begin dus met het opruimen van je woonkamer. Het is tegenwoordig heel normaal om te ‘ontspullen’. Besluit wat je niet meer nodig hebt. Doneer dingen die je niet meer gebruikt. Gooi oude troep weg of recycle ze. Je zult merken dat dit al direct een fijne energie geeft! Een opgeruimde kamer is immers een opgeruimde geest.
Weet je niet waar je moet beginnen? Probeer dan eens het volgende systeem uit.
- Ten eerste: wees eerlijk en heb de ballen om weg te gooien wat geen waarde meer toevoegt aan jouw leven. Hoe eerlijker je bent, hoe meer feng shui energie je kunt creëren.
- Bepaal wat rommel is en wat dus je energie wegkaapt.
- Plan tijd in om te ontspullen. Het kost waarschijnlijk wel een paar uur, maar je kunt deze tijd in sessies opbreken van 30 minuten.
- Gebruik 3 grote dozen en markeer ze met ‘Houden’, ‘Weggooien’ en ‘Weet niet’.
- Doneer je spullen uit de doos ‘Weggooien’ of gooi ze weg.
- Na drie maanden kun je eens kijken in de doos ‘Weet niet’. Als je het niet hebt gemist, kan het weg.
Feng shui tip 2. Een feng shui woonkamer heeft veel licht en lucht
Een andere cruciale stap voor een feng shui woonkamer is frisse lucht en veel licht. Vieze lucht en slechte verlichting zijn absolute killers voor goede feng shui. Zorg dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht en frisse lucht in huis is.
Feng shui verlichting
Heb je maar weinig of kleine ramen? Hang dan meer spiegels op zodat het natuurlijk licht wordt weerkaatst. Spiegels laten een ruimte bovendien groter lijken.
Installeer verlichting op verschillende niveaus. Zet bijvoorbeeld een lamp op de vloer neer, op de tafels en installeer verlichting in het plafond. Als je slechts één lampje op tafel hebt, is de kans groot dat je een beetje een trieste en depressieve energie in je woonkamer krijgt.
Frisse lucht
Frisse lucht is daarbij essentieel voor je gezondheid. De meeste allergieën ontstaan doordat mensen te veel binnen zitten en hun ramen te lang gesloten houden. Het is belangrijk dat je altijd frisse lucht in huis hebt. Laat ’s nachts een raam open en doe de ramen overdag zoveel mogelijk open.
Lichaam en geest zijn nauw verbonden. Wanneer je vaak in ruimtes zonder frisse lucht zit, werkt dit absoluut niet motiverend voor je geest.
Ook kun je denken aan aromatherapie! Zet een diffuser voor aromatherapie in je woonkamer neer. Er zijn ontzettend veel verschillende etherische oliën en alle geuren hebben een andere werking op je stemming. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze 5 populaire en klassieke geuren:
- Lavendel: heeft een kalmerende werking en is goed in tijden van stress
- Rozemarijn: is stimulerend en werkt goed om vrijer te kunnen ademen
- Jasmijn: is een sensuele en zoete geur en kan tegen depressieve stemmingen werken
- Bergamot: een verfrissende, citrus-achtige geur en werkt stemmingsverbeterend
- Lemongrass: ruikt fris en werkt goed tegen rookgeuren
Feng shui tip 3. Een feng shui woonkamer heeft balans
Een feng shui kamer heeft balans nodig. Dit kun je op verschillende manieren creëren: kleur, vormen en de locatie van je meubels.
Feng shui bagua
Als je volop feng shui wilt gaan, dan moet je ook kijken naar de ‘Bagua’ ofwel de energiemap van je kamer of huis. Hier wordt het iets ingewikkelder. Er zijn hierbij twee soorten baguas: de klassieke bagua en de westerse/BTB bagua.
Het gaat er bij de bagua om dat je huis of kamer bepaalde kleuren of materiaalsoorten bevat die op de juiste plek staan. Deze kleuren en materialen vertegenwoordigen een bepaald gebied in je leven, bijvoorbeeld je financiën of je gezondheid. Kort gezegd komt het er eigenlijk op neer dat alsje de juiste kleuren op de juiste plekken hebt, je leven ook in balans is.
De gebieden in je leven zijn als volgt verdeeld:
Deze map kun je op een blauwdruk van je kamer of een bovenaanzicht die je zelf tekent (of in gedachten hebt) houden. De bedoeling is dat je voordeur in de onderste rij valt. Op die manier weet je waar je ongeveer welke kleuren en materialen moet hebben.
Ik ga er in dit artikel niet verder op in (ik zei immers dat ik je simpele stappen zou geven), maar als je hier meer over wilt weten, bekijk dan deze lekkere Amerikaanse, maar wel duidelijke, video waarbij de westerse bagua wordt toegepast op een kamer:
Feng shui elementen kleuren
Kleur is een van de makkelijkste manieren om de energie in huis te veranderen en goede feng shui te creëren. In feng shui wordt elke kleur beschouwd als een uitdrukking van een van de vijf elementen: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.
Elk van deze vijf elementen moet in principe in een bepaald gedeelte van je kamer of huis staan, gebaseerd op de bagua energiemap van je huis.
Heb je een bepaalde energie nodig voor een specifiek gebied in je leven (gezondheid)? Dan kies je een kleur uit die daaraan gerelateerd is en hang je bijvoorbeeld een foto in die kleur op, zet je een meubel neer of verf je een muur in die kleur. Natuurlijk wel op de plek van je energiemap.
- Vuur: passie, energie, carrière, succes. Dit correspondeert met het bovenste gedeelte van de westerse bagua, dus staat in principe aan de achterkant van je huis (tegenover de voordeur). Keuren zijn rood, oranje, paarse, roze en krachtig geel.
- Aarde: stabiliteit en kalmte. Kleuren zijn lichtgeel, beige, naturel, aardetinten.
- Metaal: zuiverheid en zorgvuldigheid. Kleuren zijn grijs en wit.
- Water: welbehagen en overvloed. Kleuren zijn blauw en zwart.
- Hout: groei en vitaliteit. Kleuren zijn bruin en groen.
Is je interesse in feng shui gewekt? Blijf furn.nl dan volgen, want ik geef je vanaf nu elke maand een nieuwe feng shui tip!
Bekijk ook onze tips voor feng shui in de slaapkamer, kinderkamer, kantoor, badkamer en regels voor feng shui.
Wat zou jij nog meer willen weten over feng shui? Laat het hieronder weten in de comments, we horen graag van je!
Auteur: Jessica Scheper
(Featured Image: Crew op Unsplash)