Slapen als een roos op hét matras voor iedereen afbeelding

Het is het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer, we brengen er gemiddeld een derde van ons leven in door, maar besteden er nauwelijks aandacht en geld aan: ons bed met het juiste matras. Bij een bedombouw en lattenbodem wordt nog wel eens stilgestaan omdat het een zichtbaar meubelstuk in de slaapkamer is. Ook een dekbedovertrek wordt met veel aandacht uitgekozen. Echter, een juist matras is veel belangrijker. Het is daarom goed om stil te staan bij de verschillende soorten matrassen die er bestaan en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Belang van een goed matras niet altijd bekend

Een goed bed met het juiste matras is erg belangrijk voor een optimale nachtrust. Alleen wanneer je lichaam volledig ontspannen op het matras ligt rust je volledig uit. En volledige ontspanning is belangrijk in deze drukke tijden waarbij we van het werk naar de sportclub rennen en met onze telefoon in de hand naar de badkamer gaan. Ontspanning is trouwens niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Tijdens een goede nachtrust verwerken je hersenen de dag waardoor je de volgende ochtend weer fris van start kan gaan.

Een matras kopen doe je niet elke dag. Toch is het geen eenmalige aankoop. Gemiddeld is een matras na 10 jaar aan vervanging toe. Het blijkt echter dat we niet elke 10 jaar ons matras vervangen. Er zijn berichten bekend van mensen die al meer dan 40 jaar op eenzelfde matras slapen. Te lang op een matras slapen is niet alleen onhygiënisch, maar ook erg slecht voor je lichaam en daarmee slecht voor je nachtrust. Als je een nacht slaapt op een verkeerd matras heb je meer uren slaap nodig om bij te komen dan dat je op een goed matras slaapt.

Maar hoe kies ik dan een goed matras?

De keuze voor het juiste matras is afhankelijk van meerdere factoren. Bij een kussens" target="_blank" rel="nofollow">kussen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen slaaphoudingen. Zo zijn er rug- buik- en zijslapers, maar ook mensen die slapen als een soldaat of houtblok. Bij een matras heeft de slaaphouding minder invloed. De juiste ondersteuning is bij elke matrassoort belangrijk. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras voor een gewoon eenpersoons- of tweepersoons bed of voor een boxspring is de keuze voor het soort matras vooral persoonlijk. Ook het onderscheid tussen een hard matras of zacht matras is grotendeels eigen voorkeur. Sommige mensen met rugklachten slapen het liefst op een hard matras, maar andere mensen met rugklachten slapen liever op een zacht matras. Daarbij is het juiste formaat voor een matras wel voor iedereen belangrijk. De meest gangbare formaten voor matrassen zijn 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm. Ook kun je de afweging maken om een topmatras aan te schaffen. Een topmatras kan vooral heel handig zijn wanneer je twee eenpersoonsmatrassen in een tweepersoons bedombouw plaatst.

Wat is een ‘goed’ matras en bestaat er één perfect matras?

Een goed matras ondersteunt het lichaam volledig en zorgt ervoor dat de wervelkolom bij ligging op de zij zo horizontaal mogelijk ligt. Bij het liggen op de rug is een natuurlijk S-vorm van de rug belangrijk waarbij de nek, schouders en bovenkant van de billen worden ondersteunt en de rug wordt opgevuld door het matras.

Een optimaal matras heeft verschillende lagen

Bovendien bestaat een optimaal matras uit verschillende lagen. Dit is belangrijk omdat verschillende matraslagen lucht doorlaten en het bovendien zorgt voor soepele beweging. Comfortschuim in een matras heeft een drukverlagende en lichaamsvolgende werking. Koudschuim daarentegen zorgt juist voor extra ondersteuning. Het beste is een matras waarin al deze lagen gecombineerd worden en het daarmee aanpast aan jouw lichaam. De combinatie van al deze lagen in één matras zorgen ervoor dat je geen last hebt van pijnlijke drukpunten, maar dat je wel de juiste ondersteuning krijgt. Het nieuwe matras voor iedereen van HEMA voldoet aan deze omschrijving volledig. Daarmee is het een goed matras voor iedereen: zowel de rug- buik- en zijslaper hebben op dit matras een ontspannen en rustige nacht.

Het matras voor iedereen

Feiten over je matras: Wist je dat…

  • Schaapjes tellen echt helpt! Je kunt het zien als een eeuwenoude vorm van mediatie. Een paar minuten voor het slapengaan schaapjes (of paarden, of eenden, of matrassen...) tellen draagt bij aan een goede nachtrust doordat de hersenen even worden uitgeschakeld van nadenken en zich op één onderwerp moeten focussen.
  • Een bed in de ochtend graag ook even bijkomt van een lange nacht? Het is hygiënischer om je bed niet meteen op te maken en het matras in de ochtend even te laten luchten door het dekbed eraf te laten. Zodra het matras weer op kamertemperatuur is kan het bed uiteraard wel opgemaakt worden. Je bed opmaken kan bijvoorbeeld met een van deze leuke dekbedovertrekken.
  • Een powernap van 10 tot 30 minuten bijdraagt aan de efficiency gedurende de hele dag. Het is hierbij uiteraard aan te raden om dat op een goed matras te doen en niet zomaar op een houten bankje.
  • Je gemiste slaap niet zomaar kunt inhalen? Daarom is het beter om iedere nacht gemiddeld 7-8 uur op je lekkere matras in bed te liggen dan dat je gemiste slaap in het weekend in probeert te halen. Uiteraard kun je in het weekend alsnog een lekkere lange ochtend met ontbijt op bed plannen.
  • De keuze voor een goed matras niet per se in een keer gemaakt hoeft te worden? Natuurlijk wil je direct een optimaal matras aanschaffen, maar als dit toch niet het geval is kun je tegenwoordig proefslapen! Het matras kan online in de gewenste maat eenvoudig worden besteld en wordt gratis thuisbezorgd. Doordat het matras meteen slaapklaar is kunt je er dus nog dezelfde nacht op slapen. Blijkt het matras toch niet volledig aan de eisen te voldoen, dan wordt dit matras gratis thuis opgehaald op en krijg je het aankoopbedrag terug.



Nieuws
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter