Grote voorjaarsschoonmaak: 3-stappenplan afbeelding

Yes, de narcisjes schieten weer uit de grond en het zonnetje laat zich steeds vaker zien, wat betekent dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak! Eindelijk kun je de stoffige winter weer even vaarwel zeggen door heel je huis een grote voorjaarsschoonmaak te geven. Weet je niet waar je moet beginnen? Met deze 3 stappen leer je op een goedkope en duurzame manier je huis lenteklaar te maken.

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders houden in de lente nog steeds de grote voorjaarsschoonmaak. En terecht. Je huis lenteklaar maken geeft je een opgeruimd gevoel, waardoor je klaar bent voor een frisse start. Dat is waar de lente eenmaal over gaat, nietwaar?!

Ben je er klaar voor? Dan beginnen we met stap 1.

Grote Voorjaarsschoonmaak Stap 1: Bepaal wat je weg kunt gooien

Mensen zijn verzamelaars. Met name in de winter stapelen zich allerlei spullen op. Maar wist je dat je eigenlijk veel gelukkiger bent zonder (veel) spullen? De grote voorjaarsschoonmaak is een ideaal moment om te bepalen wat je weg kunt gooien.

Maak een onderscheid tussen spullen die je wilt weggooien, doneren, of bewaren. Doe dit zowel voor de woonkamer, de slaapkamer en de keuken.

  • Woonkamer: pak een aantal vuilniszakken of dozen erbij en pluis alle kasten uit. Gooi alle losse papiertjes weg en alles waar je prima zonder kunt leven. En dat is meer dan je denkt, dus wees niet bang om een rigoreuze grote voorjaarsschoonmaak te houden.
  • Keuken: kijk in de koelkast, de vriezer en in de voorraadkasten wat er over de datum is en gooi dat weg. Gooi alle plastic tasjes bij het plastic vuil en investeer in een herbruikbare tas als je die nog niet hebt.
  • Slaapkamer: bepaal welke kleding je niet (meer) draagt en berg je winterkleding op. Alles wat niet meer bij je past, doneer je. De kans is groot dat je dat toch niet meer gaat dragen in de toekomst. Houd je slaapkamer zo leeg mogelijk, dat bevordert een goede nachtrust.

Grote Voorjaarsschoonmaak Stap 2: Verzamel (natuurlijke) schoonmaakproducten

Verschillende taken vereisen verschillende schoonmaakmiddelen. Maar, dat wil niet zeggen dat je moet geloven in alle dure producten in de supermarkt. Je hebt echt geen apart middel voor je aanrecht en voor je wastafel nodig.

Sterker nog, je hebt helemaal geen dure schoonmaakmiddelen nodig om je huis lenteklaar te maken. Natuurlijke middelen werken net zo goed, of misschien zelfs nog beter. Ze zijn daarbij beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid, en ze zijn tien keer goedkoper. De kans is ook groot dat je ze al in huis hebt.

Doe de grote voorjaarsschoonmaak met deze producten en laat je huis stralen zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.


Citroensap als bleekmiddel

Citroensap werkt net zo goed als bleekmiddel. Het sap van de citroen doodt bacteriën en ziektekiemen, en is daardoor een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Het ruikt daarbij ook nog eens heerlijk fris.

Azijn als allesreiniger

Elk huishouden hoort azijn in huis te hebben. Dit wondermiddel doodt en verwijdert schimmels, en is dus perfect om aanslag mee te verwijderen van de tegels in je badkamer of zelfs je tuin. Het vermindert roest, en werkt ook nog eens als ontkalker. Gebruik het voor je toilet en voor je wastafel.

Ook zorgt azijn voor een mooie glans op je ramen en spiegels. Als je niet van de geur houdt, gooi er dan wat druppels citroen in. Doe het in een spuitfles en gebruik het als ideale allesreiniger.

Baking soda als vlekverwijderaar

Baking soda, of natriumbicarbonaat, werkt tegen vetvlekken en eiwitten. Het verwijdert vieze luchtjes van huisdieren en werkt als goed schuurmiddel om je bad of douche mee schoon te maken. Verdun het met wat water of maak er een dikkere pasta van.

Zout in witte wijnazijn als schuurmiddel

Zout in witte wijnazijn werkt perfect als schuurmiddel. Je kunt er je tegels, wastafel en ramen mee schoonmaken. Als je een vlek hebt van een ei, gooi er dan wat zout over.

Olijfolie als smeermiddel

Olijfolie is niet alleen goed voor je huid, het werkt ook uitstekend bij het openmaken van verroeste sloten, voor het polijsten van hout, het loskrijgen van ritsen, het glanzend maken van staal, het soepel maken van scharnieren, het oplappen van je bank, en je kunt er zelfs je schoenen mee poetsen.

Castilië zeep als reinigingsmiddel

Castilië zeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten, waaronder olijfolie of kokosolie, en is ideaal om oppervlakten mee te reinigen. Was er je kleding mee, je huisdier, de vloer etc.

Tea tree oil als allesreiniger

Tea tree oil heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en doodt schimmels, parasieten en ziektekiemen. De olie heeft niets te maken met thee, maar komt van een bepaalde boom in Australië (de Melaleuca alternifolia).

Het werkt niet alleen goed tegen pukkels en acne, maar met een paar druppeltjes gemengd in water heb je ook een fijn geurende allesreiniger, luchtverfrisser, wasmiddel en schimmelverwijderaar. Je kunt er zelfs kauwgom mee verwijderen.

Zorg er wel voor dat je het niet binnenkrijgt. Er zijn een aantal gevallen van tea tree oil-vergiftiging bij kinderen bekend. Wees dus voorzichtig als je kinderen hebt rondlopen.

Cola als schoonmaakmiddel

Wist je dat cola roest en kalkaanslag verwijdert? Als je wat cola langs de randen in je wc-pot spuit, verdwijnt de kalkaanslag als sneeuw voor de zon. Leg een verroeste sleutel in een bakje cola en hij komt er weer als nieuw uit.

Grote Voorjaarsschoonmaak Stap 3: Aan de slag!


Wanneer alles aan kant is, en je hebt alles gestofzuigd en afgenomen, dan kan het Grote Schoonmaken beginnen.

Haal trouwens wel nieuwe vaatdoekjes en andere hulpmiddelen in huis. Na een dag bevat een vaatdoekje namelijk al ongeveer 3 miljard bacteriën. Dat is 400.000 keer meer dan wat er op een wc-bril zit aan bacteriën…


Zet de ramen open, steek een geurkaarsje aan of zet een pan water op het vuur met kaneelstokjes en kruidnagel.

Een frisser gevoel bestaat niet!

Auteur: Jessica Scheper


DIY - Do It Yourself Meubel onderhoud Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter