Het is altijd leuk om te kijken hoe anderen wonen. Zoek je inspiratie voor het duurzaam inrichten van jouw huis? Of vindt je het gewoon interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is? Gluren bij de buren is ons nieuwe maandelijkse thema op Furn.nl en we kicken deze serie af met een top 10 van de meest opmerkelijke duurzame huizen ter wereld.
Wat is een duurzaam huis?
Bij duurzaam wonen gaat het om meer dan een paar zonnepanelen op een dak. Duurzaamheid zit in veel verschillende facetten; van bouwmaterialen, energiezuinige systemen en duurzame meubels tot het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Hiermee wordt een efficient en harmonieus design ontworpen dat moet passen bij de omgeving.
Hier volgen 10 huizen die aan al deze aspecten voldoen.
1. Waste House, Verenigd Koninkrijk
Het Waste House is een duurzaam constructieproject van de Universiteit van Brighton in het Verenigd Koninkrijk. Dit huis bestaat, zoals de naam al weggeeft, bijna alleen maar uit afval.
Maar liefst 90% van het bouwmateriaal komt uit huishoud- en constructieafval, waaronder 2.000 tandenborstels, 4.000 DVD boxen, 2.000 floppy discs en 2.000 gebruikte tegels. De organisatoren zijn van mening dat iets als afval niet bestaat. “Het is slechts spul dat op de verkeerde plek staat.”
2. S House, Vietnam
Het doel van de Vo Trong Nghia Architecten uit Vietnam is om praktische, duurzame en goedkope huizen te ontwerpen. Daarvan is een voorbeeld het S House. Dit huis kost slechts 3.500 euro en is gedeeltelijk gebouwd met lokale, makkelijk verkrijgbare materialen, waaronder bamboe en palmbladeren.
Het interieur van het S House is erg basic en bestaat uit een grote leefruimte van 30m2. Het gebouw is geprefabriceerd en kan uit elkaar worden gehaald zodat het makkelijk te transporteren is. De architecten werken nog steeds aan het design, maar zijn van plan om het net als andere massagoederen op de markt te brengen.
3. Fall House, Verenigde Staten
Van dit huis wordt je gewoon zelf groen… van jaloezie. Het team vanFougeron Architecture uit San Francisco heeft een prachtig luxueus huis ontworpen dat ook nog eens duurzaam is. Door de koperen gevel wordt het huis beschermd tegen de invloeden van zee en van eventuele bosbranden in de buurt (California kent helaas veel bosbranden).
Dit huis heeft twee verdiepingen en energiezuinige ramen. Door het open ontwerp biedt het huis natuurlijke ventilatie waarbij het automatisch ramen opent om airconditioning te besparen. Ook heeft het huis een hemelwatersysteem.
4. Zeb Pilot House, Noorwegen
Het ZEB Pilot huis is een experiment van het internationale architectenbureau Snøhetta. De architecten zeggen dat door de efficiëntie van de zonnepanelen het huis bijna drie keer de hoeveelheid elektriciteit genereert die het nodig heeft. Daardoor kun je makkelijk een elektrische auto opladen. Of je overschot doorverkopen aan het netwerk.
Het huis beschikt over een groot aantal fotovoltaïsche panelen, een regenwater-verzamelsysteem, thermische zonnepanelen en een efficiënte warmtewisselaar
5. Pop-up House, Frankrijk
Het Pop-up huis is ontworpen door het Franse architectenbureau Multipod en heeft slechts vier dagen nodig om opgezet te worden. Het gereedschap wat je daarvoor nodig hebt? Een schroevendraaier. That’s it. Ze vergelijken het constructieproces ook wel met het bouwen van Lego. Verdraaid simpel dus.
Benieuwd naar wat zo’n pop-up huisje kost? Voor slechts €30,000 is hij van jou. Het huis heeft uitstekende isolatie waardoor verwarming bijna niet nodig is.
6. Tight House, Verenigde Staten
Oorspronkelijk een roeihuis van 100 jaar geleden, is dit huis omgetoverd tot een nieuw super energiezuinig huis. Het architectenbureauFabrica718 heeft een nieuwe gevel, een extra verdieping, een dakterras en een kunststudio toegevoegd.
Het huis heeft twee thermische zonnepanelen voor warm water en fotovoltaïsche panelen voor elektriciteit. Het huis is bijna luchtdicht, maar een efficient ventilatiesysteem zorgt dat er altijd ruim voldoende frisse lucht aanwezig is.
7. Blooming Bamboo, Vietnam
Net als de Vo Trong Nghia architecten heeft het Vietnamese bedrijf H&P Architects ook een prototype huis ontwikkeld dat ze grootschalig op de markt willen brengen voor mensen met een laag inkomen. Het huis is 44m2, kost slecht 2.000 euro en is nog een tikje specialer omdat het bestand is tegen overstromingen.
Het Blooming Bamboo huis is op stelten geplaatst en is ontworpen om overstromingen tot 1,5 meter te kunnen weerstaan. Ze hopen dit in de toekomst naar 3 meter te trekken. Het bouwmateriaal bestaat onder andere uit lokale materialen zoals bamboe, vezelplaat en palmbladeren.
8. Slip House, Verenigd Koninkrijk
Het Slip huis, wat ontworpen is door Carl Turner Architects, biedt een potentieel model voor betaalbare en duurzame huizen voor gezinnen in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn aparte vorm trekt het aardig wat bekijks.
Wat betreft duurzaamheid heeft het Slip huis het behoorlijk goed voor elkaar. Door zijn opvangtank voor regenwater, zonnepanelen, mechanische ventilatie, driedubbele beglazing en een goede isolatie wordt er tot wel 1092,73 kg CO2 per jaar bespaard.
9. Illawarra Flame, Australië
Studenten van de Universiteit van Wollongong in Australië hadden het idee om het typisch Australische “fibro house” te herontwerpen en er zoveel duurzame technologie in te stoppen dat het huis energieneutraal wordt.
Ze hebben er een 9,4 KW zonnepaneel op geplaatst, een opvangtank en recycling systeem voor regenwater in geïnstalleerd, energiezuinige LED verlichting opgehangen en een controlesysteem in geplaatst waarmee alle elektrische apparaten en opgeslagen energie kan worden beheerd.
10. P.A.T.H., Frankrijk
De beroemde Franse ontwerper en architect Philippe Starck heeft dit huis samen met het Sloveense bedrijf Riko ontwerpen om een nieuwe reeks voorgefabriceerde huizen op de markt te brengen onder de naam Prefabricated Accessible Technological Homes (ofwel P.A.T.H.).
Naast de verschillende vormen en groottes, kun je kiezen voor een glazen buitenmuur, een combinatie van hout en glas of alleen hout. Daarnaast heb je de optie om zonnepanelen op het dak te plaatsen, een windturbine op het dak en een verzameltank voor regenwater.
Genoeg ideeën opgedaan voor de verduurzaming van jouw huis? Welk huis vind jij het meest opmerkelijk?
Auteur: Jessica Scheper