Een open of aparte keuken - wat kies jij? afbeelding

Eeuwenlang werd er in de keuken gewerkt. Niks meer, niks minder. Vaak was het een donkere kamer, ergens achterin het huis, met alleen ruimte voor wat potten en pannen. Tegenwoordig is dat wel anders: open leefkeukens zijn steeds vaker het hart van een huis. We willen dat de keuken een actief onderdeel is van het gezinsleven. Anderen kiezen echter nog steeds voor de meer traditionele, aparte keuken. En sommigen weten het simpelweg niet - helemaal als starter op de woningmarkt, kan de keuze lastig zijn. Tijd om de voor- en nadelen van beide keukens eens op een rijtje te zetten!


Open keuken via Shift Interiors

Het begin van de open keuken

Zo’n twee decennia geleden was de term ‘cocooning’ erg hip in interieurland. Mensen waren vaker en langer thuis dan voorheen, en hechtten daar ook steeds meer waarde aan. Keukens moesten opeens open zijn – dan kon je immers gezellig blijven kletsen terwijl je de aardappels aan het schillen was. De keuken werd steeds meer het centrale punt van het huis waar alles gebeurde: van tv kijken tot huiswerk maken en koken.

Het concept ‘open keuken’ zoals we dat nu kennen bestaat dus nog niet zo lang. Dit betekent dat veel oudere huizen, zoals de geliefde jaren 30 woningen, nog een aparte keuken hebben. Deze omtoveren in een moderne, open keuken door de muren naar beneden te halen, is behoorlijk prijzig. Zeker als je bedenkt dat de keuken sowieso een van de duurste kamers in huis is. Geld wat je misschien liever aan de elektriciteit, nieuwe keukenapparatuur of het dak besteed.

Een keuken kiezen

Het is daarom zaak goed na te denken over wat bij jou past, wat jij belangrijk vind. Moderne apparatuur, een keuken waarbij alle rommel en geuren achter gesloten deuren blijven of een open keuken die in verbinding staat met de rest van het huis? Er is geen kant-en-klare formule voor deze keuze, het gaat er echt om wat het beste werkt voor een huis. Stel daarom een lijst op met wat je nodig hebt en wil van een keuken, en bouw daar op verder. Stel jezelf hierbij vragen als: ‘Hoe gebruik ik de keuken?’, ‘Hoe vaak kook ik?’ en ‘Hoe zie ik mezelf mijn toekomstige keuken gebruiken?’. Blijf hierbij dicht bij jezelf, wat werkt voor een jong stel werkt vaak niet voor een gezin. De keuken moet echt passen bij jouw manier van leven.

Shop servies & bestek voor in jouw keuken


Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter