Hoe kan ik duurzaam wonen en leven? 9 tips! afbeelding

Duurzaam wonen, het hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Natuurlijk zijn er duurzame woningen die volledig zelfvoorzienend zijn en flink wat aandacht en tijd vragen. En we begrijpen dat dat niet voor iedereen is. Maar wist je dat er ook veel kleine dingen zijn die je kunt doen? Die soms zelfs nauwelijks tijd of geld kosten?

Met deze negen tips wordt duurzaam wonen en leven wel erg eenvoudig.

1. Investeer in warmte

In Nederland bestaat de energierekening gemiddeld genomen voor zo´n twee derde uit het verwarmen van je huis en het water. Dit kun je al snel minder maken door te zorgen dat er geen tocht in huis is. Met een relatief kleine investering, die je snel zult terug verdienen. Een methode die wat meer tijd en geld kost is vloerverwarming. Door de gelijkmatige verwarming, warmt het huis sneller op. En bovendien hebben mensen met warme voeten het sowieso minder snel koud. Het aanleggen van vloerverwarming is vooral handig bij een nieuwe woning (of uitbouw van huidige woning).

Heb je geen budget voor deze innovaties? Ook dan zijn er oplossingen, die niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook voor je portemonnee.

  • Trek dan eerder een trui aan en laat de verwarming wat lager staan.
  • Beweeg! Maak nog even een avondwandeling. De beweging zal zorgen dat je het wat warmer krijgt, het is gezond en bovendien zal je huis lekker warm aanvoelen als je van buiten komt.
  • Kruip lekker onder een (wollen) deken. Gezellig en het ultieme relaxen.

2. Warm water

Je hebt hierboven al gelezen dat een deel van de energie rekening ook bestaat uit het opwarmen van water. Met een waterbesparende douchekop kun je hier al heel wat verandering in brengen.

Douche wat korter en zet de douche uit als je je uitgebreid gaat inzepen of bijvoorbeeld je benen gaat scheren.

3. Koud

In de zomer is het natuurlijk lekker als je woning koel is. Met de bovenstaande vloerverwarming kun je de tempratuur ´s zomers vaak al een paar graden terug brengen, door in plaats van warm water, koud water door de leidingen te pompen. Maar wat kun je nog meer doen om je woning tijdens warme dagen lekker koel te houden?

  • Sluit de gordijnen overdag, zeker als je ramen op het zuiden hebt.
  • Zet de ramen ´s avonds open. Plaats eventueel horren om de muggen buiten te houden. Zorg dat het lekker doortocht door alles tegenover elkaar open te zetten. Schaf een paar deurstoppers aan om te zorgen dat de deuren niet dichtslaan.
  • Bomen in de tuin zorgen voor natuurlijke schaduw en als ze dicht bij je huis staan kan dat ook voor wat verkoeling zorgen.
  • Gebruik liever een ventilator, geen airconditioner.

4. Meubels

Houd bij aanschaf van de meubels rekening met duurzaamheid. Kijk of het echt nodig is iets nieuw te kopen, misschien kun je tweedehands ook iets vinden wat je smaak is. Uiteraard kun je daarvoor op het welbekende Marktplaats kijken, maar ook op minder bekende websites zoals Secondfurn.nl kun je goed slagen.

Het gebruik van tweedehandsmeubels is duurzamer omdat er dan minder geproduceerd hoeft te worden, wat energie, grondstoffen en afval scheelt. Maar let wel op! Tweedehands elektronica is vaak verouderd en doorgaans minder energiezuinig. Voor deze producten kan het duurzamer zijn om juist wel nieuw – en volgens de laatste technieken – te kopen.

Op Furn.nl kun je ook op duurzaamheid selecteren, bijvoorbeeld op keurmerken of duurzaamheid van de webshop. En wist je dat bij een besteding van meer dan 100 euro Furn.nl een boom plant? Zo kun je vanachter je computer toch je steentje bijdragen.

5. Verlichting

Gebruik LED lampen; deze lampen verbruiken wel tot 80 procent minder energie dan gloeilampen met een zelfde lichtopbrengst. LED lampen zijn gewoonlijk iets duurder, maar gaan langer mee. Er bestaan ook dimbare LED lampen en je kunt LED lampen overal in huis gebruiken.

Een andere manier om je verlichting te verduurzamen is om te zorgen dat je de lampen altijd uitzet als je het huis verlaat. Dit klinkt logisch, maar wordt nog vaak vergeten. Door middel van eenvoudige timers kun je dit probleem voorkomen. Ook bestaan er een technologie waarmee je vanaf afstand kunt controleren of je lampen uitstaan, maar door de ´tussenstekkers´ die je moet plaatsen, kan dit wel snel iets duurder worden.

6. Transport

Doe zo veel mogelijk op de fiets of lopend. Investeer in een goede stevig rugzak zodat je boodschappen makkelijk mee kunt nemen en geen plastic tasjes nodig hebt. Ga je verder weg? De trein is een prima optie. Of ga je met de auto, probeer dan te carpoolen. Je kunt de kosten dan delen, het is gezelliger en natuurlijk net een beetje duurzamer.

Vliegen is een grote vervuilen, maar reizen is zo leuk! Probeer je tickets in ieder geval te compenseren. Dat kan vaak al via de vliegtuigmaatschappij, maar je kunt dat zelf ook gewoon regelen via websites als FlyGRN.

7. Eten

In de supermarkt kun je vrijwel jaarrond allerlei heerlijke verse producten vinden. Het transport van deze producten is per schip redelijk duurzaam. Er gaan immers heel erg veel containers op zo´n groot schip. Ook producten die op een korte afstand met vrachtwagen vervoerd worden, kwalificeren nog als redelijk duurzaam.

Verse groeten en fruit die ingevlogen worden zijn wel een flinke vervuiler en kun je beter laten liggen als je echt duurzaam wil zijn. En alhoewel er maar relatief weinig fruit en groente wordt ingevlogen kun je het altijd even checken. De kans is het grootst voor zacht exotisch fruit, zoals drakenfruit.

Kijk ook eens op de website van ´Kromkommer´, die lekkere dingen maakt van groenten die anders uitgeselecteerd worden omdat ze niet de juiste vorm of formaat hebben. Een andere duurzame speler is de ´Beebox´, die heerlijke biologische producten van Nederlandse bodem bij je thuis bezorgd.

Ten slotte kun je je eetpatroon verduurzamen door minder vlees te eten. De productie van vlees kost een hoop water, energie en land. Bovendien poepen de dieren heel wat af. Daarbij komen veel gassen vrij, die het milieu geen goed doen. Een goede bijdrage aan duurzaamheid is dus om wat minder vlees te eten. Daarnaast is het verstandig om het vlees wat je wel eet bij een goede slager te kopen en je niet te wagen aan de ´kiloknallers´. Ook initiatieven zoals Koopeenkoe zijn een goede optie als je graag goed en goed traceerbaar vlees eet. Bovendien weet je dan zeker dat de koe een fijn leven achter de rug heeft.

8. Hergebruik / DIY projecten

Afval is in de meeste huishoudens onvermijdelijk, (zie volgende tip), maar gooi niet zomaar dingen weg. Oude T-shirts maken vaak prima poetsdoeken, schoenendozen zijn ideaal om dingen in op te bergen en van oude conservenblikken maak je leuke windlichtjes of pennenbakken.

Op websites als Pinterest vind je werkelijk een schat aan informatie voor hergebruiken van oude materialen. Leuk om zelf te doen en/of met kinderen een hele knutselmiddag aan te besteden.

9. Afval scheiden

Last but certainly not least vragen we nog even je aandacht voor het scheiden van afval. Dit is in de meeste Nederlandse huishoudens gelukkig al heel gewoon. We leren van kinds af aan dat het belangrijk is om papier apart in te zamelen, glaswerk hoort in de glasbak en sinds een paar jaar gooien we in de meeste gemeentes ook het plastic apart weg. En dat is fantastisch, want zo is het voor de afvalverwerkers een stuk makkelijker om alles efficiënt te hergebruiken. En hoe efficiënter dat gebeurt, hoe minder afval er verbrandt wordt, wat weer schadelijke stoffen in de lucht scheelt.

Niet iedereen in huis even enthousiast over het afval scheiden of is het voor de kinderen lastig te onthouden? Maak er wedstrijdjes van. Wie kan de hoogste stapel papier maken? Of wie maakt het mooiste geluid bij de flessen in de glasbak gooien? Want voor afval scheiden geldt: jong geleerd is oud gedaan!


Woontrends DIY - Do It Yourself Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter