Duurzaam leven in je studentenkamer - tips voor de duurzame student afbeelding

We zien dat iedereen op steeds jongere leeftijd zich al bewust wordt van het feit dat we met z’n allen duurzamer moeten gaan leven. Erg positief natuurlijk! Maar is iedereen zich ook bewust van de dingen die je thuis al kunt doen voor een beter klimaat?

Er zijn tal van eenvoudige dingen waar je verandering in kunt brengen en daarbovenop zijn er zat van die veranderingen ook nog eens goed voor je portemonnee! Ideaal voor een arme student toch? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij jouw leven in je studentenkamer een stuk duurzamer én goedkoper kunt maken…

Duurzame tip 1: Over op LED lampen

Je zal het vast al vaker hebben gehoord, maar het is verstandig om afscheid te nemen van de gloeilampen en deze te vervangen door LED lampen. Ondanks dat dit een hele bekende tip is, blijkt uit onderzoek dat er per huishouden toch nog rond de 15 gloeilampen aanwezig zijn. Maar waarom is het nou zo verstandig om over te stappen op LED lampen? De belangrijkste redenen zijn toch wel dat deze lampen zo’n 80% minder energie verbruiken, ze zijn beter voor het milieu en ze gaan enorm lang mee! Als je een LED lamp gemiddeld 4 uur per dag laat branden, gaat deze zo’n 15 jaar mee.

Duurzame tip 2: Zuinig omgaan met water en de verwarming

Nog zo’n win-win situatie is te creëren rondom het gebruik van water en de verwarming. Buiten het feit dat het goed is voor het milieu om het gebruik hiervan te verminderen, is het ook nog eens goed voor het milieu! Laat bijvoorbeeld niet de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen (ja, dit doen héél veel mensen!) en zet de thermostaat op een graad of 16 als je niet thuis bent. Die paar minuten kou als je pas bij thuiskomst de verwarming aanzet die overleef je heus wel…

Duurzame tip 3: Tweedehands artikelen

Is er weer eens van alles gesneuveld tijdens een feestje? Ga niet gelijk in paniek op zoek naar nieuwe inboedel, maar kijk eerst eens of de schade nog te herstellen is. Is er echt geen redden meer aan? Ga dan voor tweedehands vervangers! Je bespaart heel wat kosten en je helpt ook nog eens het milieu door de productie te verminderen…

Duurzame tip 4: Minder vlees eten

Dat vlees eten slecht is voor het milieu, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar zijn we ons er ook van bewust hoeveel we zelf al kunnen bijdragen? Wist je bijvoorbeeld dat het produceren van 1 kilo rundvlees qua broeikasgas-uitstoot gelijk staat aan 180 kilometer rijden met de auto? We kunnen allemaal dus weldegelijk een verschil maken als we wat minder vlees gaan eten… In dit artikel van de NOS lees je bijvoorbeeld ook dat voedsel wereldwijd voor ruim 25 procent verantwoordelijk is voor alle uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft hiervan wordt veroorzaakt door de productie van dierlijke producten. Bovendien is vlees meestal het duurste onderdeel van een maaltijd, dus het scheelt ook nog eens in de portemonnee om het eten van vlees te minderen!

Duurzame tip 5: Zuinig wassen

Als je was niet heel vies is, dan kun je de was het best op 30 graden Celsius laten draaien. Hiermee draag je bij aan een beter milieu en het heeft ook een positief effect op je energierekening. En zeker niet onbelangrijk; je was wordt net zo schoon! Is je kleding toch redelijk vervuild, maak dan gebruik van de eco-standen op je wasmachine. Deze standen hebben een iets lagere temperatuur dan is ingesteld, maar het programma duurt wat langer om dit te compenseren. Ondanks dat het een eco-programma langer duurt, is deze wel zo’n 30 procent zuiniger dan de normale programma’s.


Overige tips bij het wassen:

 • Gebruik de droger zo min mogelijk en hang zoveel mogelijk was aan de lijn
 • Vul de wastrommel zo goed mogelijk om het aantal wasbeurten te beperken
 • Verminder de hoeveelheid wasmiddel; de was wordt net zo schoon.

Met deze tips moet het zeker lukken om thuis een stuk milieubewuster te leven. Hieronder volgen nog een aantal tips die erg makkelijk toe te passen zijn, maar veel plezier opleveren. Bespaar het milieu en je portemonnee daarom met de volgende tips:

 • Trek thuis wat vaker een warme trui aan
 • Doe lichten uit wanneer je de ruimte verlaat
 • Haal opladers na gebruik uit het stopcontact
 • Zet je televisie helemaal uit in plaats van op stand-by
 • Douche wat minder lang
 • Recycle papier, glas en plastic
 • Gebruik alleen warm water wanneer het echt nodig is
 • Pas je energie-instellingen aan op je laptop

Wat zijn jouw duurzaamheidstips? Wij zetten er nog wat op een rijtje.


DIY - Do It Yourself Duurzaamheid
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter